IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша поиска намаляване на цената на газа от "Газпром"

Газовата компания PGNiG е завела насрещен иск в Арбитражния съд в Стокхолм по повод дело, заведено от "Газпром"

11:20 | 11.02.22 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Полша е подала насрещен иск в Арбитражния съд в Стокхолм и е поискала намаляване на цената на природния газ от "Газпром", става ясно от съобщение на държавната газова компания PGNiG.

В средата на януари "Газпром" поиска преразглеждане на ценовите условия за Полша със задна дата. Искането касае доставките на газ от Русия по "Ямал" и руският газов гигант очаква увеличаване на цената на газа, съобразно подписаните договори на 8 декември 2017 година и 9 ноември 2020 година.

От PGNiG посочват в своето изявление, че след анализи внася в Арбитражния съд отговор, че искането на "Газпром" е неоснователно. На свой ред полската компания подава насрещен иск за намаляване на цените на газа.

"Ние сме добре подготвени да представим своите искове пред Арбитражния съд", коментира директорът на полската компания Павел Маевски, цитиран от пресцентъра на PGNiG.

От месеци Полша опитва да намали зависимостта си от руския природен газ. Дългосрочният договор с "Газпром" изтича през тази година и Варшава вече дава сигнали, че не се кани да го продължи. Страната ще разчита на свой терминал за втечнен газ, както и на доставки през Baltic Pipe, по който в Полша ще бъде получаван газ директно от Дания и Норвегия.

От 21 декември 2021 година Русия прекрати доставките на газ по "Ямал" с обяснението, че няма заявки на клиентите. От тогава потокът на газопровода е обърнат - от Германия към Полша.

"Ямал" преминава през територията на четири държави - Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектната мощност на проекта е 32,9 млрд. куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Тъпанаринооооооооо, коко пъти трябва да ти повторя, че танкерите не заминават за Азия? Спират си в Европа и за януяри са разтоварили газ която е 93% от капацитета на терминалите, тъпанаринооооооо! И колко пъти тъпанарноооооооо трябва да ти се повтори, че в момента Европа купува на малко над 800$ за 10000 куб метра, а не както ти драскаш 1500$. Тъпанариноооо, газпром отиде та се не видя, тъпанаринооооо недин с тъпанарината ти неден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Сетила се Мара да се побара..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Ахъм, *** ми, доди ми. То че арбитражният съд може да отсъди обратното на това, което беше присъдил преди година, ни е добре известно. Западняшка му работа, политически прислужници. Но "Газпром" най-добре е да не се занимава с "жулики". Благодарение на хитрия Трети енергопакет и изискванията само за спотова търговия, танкерите с LNG заминават за Азия, защото там договорите са сключени дългосрочно и с привързване към нефта. И цените, по които продават тези компании там изобщо не са $1500, а много по-ниски. За хитрата Европа на ЕС се пращат излишъците и се продават по спотови цени. За поука. А Полша си играе на ашици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още