IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищните мини може и да имат бъдеще в декарбонизирания свят

Изоставените мини във Великобритания са пълни с вода, чиято температура е по-висока от останалите водоизточници, ползвани за отопление

15:55 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 18 век въглищата изиграха своята съществена роля за индустриалната революция - изобилието от въглища и лесният способ за техния добив се оказаха повратната точка за британската икономика. Днес ситуацията е друга - много въглищни мини бяха изчерпани и изоставени, а през миналата година властите във Великобритания обявиха, че ще се откажат от използването на въглища за производството на електроенергия през 2024 година, пише CNBC.

Но все пак въглищните мини може да имат бъдеще в декарбонизирания свят - в Шотландия анализират дали водата, която е наводнила стари, неизползвани вече мини може да се използва за отопление на сградите.

Експериментът се извършва от Обсерваторията по геоенергия в Глазгоу. Изготвени са няколко сондажа край град Ръдърглен, посочва още CNBC. В района са едни от най-експлоатираните мини в Шотландия. След затварянето им те са естествено запълнени с вода с температура от между 11 и 13°С. За сравнение, естествените водни извори в Шотландия са с температура от под 10 °С.

Проучвания на други места във Великобритания показват, че водите в изоставени мини са с по-висока температура, отколкото се смята първоначално. Те все пак трябва да се подгреят допълнително, за да бъдат използвани за отопление на домовете.

Анализите трябва да покажат дали топлината, която се генерира в изоставените мини, може да се използва за отопление, както и дали самите мини могат да бъдат използвани за съхраняване на топлинната енергия. На този етап проучванията трябва да отговорят колко бързо се движат водните потоци, какъв е съставът на тази вода, колко бързо може да бъде изтеглена, колко бързо се загрява и т.н.

Засега всичко е на ниво научни проучвания, допълват още авторите на проекта.

Около 25% от домакинствата във Великобритания разчитат на въглищата за отопление. Потенциалът за използване на водите в изоставените мини е един от вариантите за отказа на страната от използването на въглища. Много учени са на мнение, че те ще са достатъчни, за да заменят въглищата, използвани за отопление днес. Тази вода е в състояние да намали емисиите с около 75% спрямо отоплението с природен газ.

По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) въглищата осигуравят около 1/3 от потребяваната електроенергия в света. Очакванията на агенцията са, че пикът в употребата им ще бъде през 2022 година, а след това ще има няколкогодишно плато. На този етап те остават и основен енергоизточник за много индустрии.

Една от основните причини за увеличаване на дела на въглищата през 2021 година в Европа е рекордната цена на природния газ в последните месеци на годината. Това доведе и до ръст на въглеродните емисии, а еколози се опасяват, че това отдалечава светът от декарбонизацията и забавя постигането на климатичните цели.

Използването на водите от изоставени въглищни мини не е "патент" само на Великобритания, допълва още CNBC. Подобни проучвания бяха направени и в Нидерландия през 2008 година. Проекти са развивани още и в северната част на Испания - в Астурия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още