IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на газ в Европа намалява под натиска на ВЕИ и по-евтините въглища

Газът ще остане скъп до средата на 2022 година, а след това тенденцията е за поевтиняване, особено ако се подобрят доставките

17:16 | 31.01.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка Andrey Rudakov, Bloomberg

Потреблението на природен газ в Европа през 2022 година ще намалее с 4%, става ясно от прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Причината е растящият брой зелени централи, а в същото време високата цена на природния газ направи отново изгодна работата на въглищните централи на континента. Така използваният газ за производство на електроенергия ще намалее с 6 на сто през тази година, сочат още данните.

Потреблението на природен газ в Европа расте съществено - с 13%, до средата на 2021 година, но след това увеличението започва да се забавя заради високите цени на суровината. Като цяло през миналата година потреблението на газ в Европа се увеличава с 5,5% до 552 млрд. куб. метра.

Цената на природния газ достигна рекордни нива през миналата година, което се дължи на няколко фактора - рязкото увеличаване на търсенето, както и липсата на доставки от втечнен газ и намалени доставки от Русия в последните месеци на годината.

Прогнозите са, че цената на газа ще остане висока до средата на 2022 година, но след това вероятно ще тръгне надолу, особено ако се подобрят възможностите за доставка.

През миналата година доставките на газ - тръбен и втечнен, в световен мащаб се увеличават с 9%, или с повече от 85 млрд. куб. метра, спрямо 2020 година, което е най-рязкото годишно увеличение в историята. Това се дължи основно на възстановяването на търсенето на суровината в няколко региона - Азия, Европа и Централна и Южна Америка.

Доставките на газ през газопороводи се увеличават с 12% на годишна база, или с 55 млрд. куб. метра. До голяма степен загубите през 2020 година са компенсирани, посочват още от МАЕ.

Данните показват още, че доставките на тръбен газ в Европа се увеличават с 11%, или с над 30 млрд. куб. метра. Това се дължи основно на повечето газ от Азербайджан (ръст от 20%), както и на вноса на газ от Северна Африка (ръст от 50%). Доставките на газ от Русия се увеличават с 4% на годишна база, но са с 4% под нивото от 2019 година, тоест преди пандемията от коронавируса, която ограничи потреблението на енергийни продукти.

През четвъртото тримесечие на 2021 година доставките на руския природен газ в Европа намаляват с 25% на годишна база, основно заради намалението на транзита през Украйна и Беларус. От МАЕ отбелязват увеличение на газовите доставки от Русия през Турция до ЕС.

По отношение на втечнения газ доставките в световен мащаб през миналата година се увеличават с 6% - най-видимо в Азиатско-Тихоокеанския регион, като Китай изпревари Япония и вече е най-големият вносител на втечнен газ в света. Вносът на суровината в Южна Америка се увеличава с почти 70 на сто, тъй като продължителната суша накара Бразилия да смени основния си енергоизточник - водните електроцентрали.

През тази година обаче ръстът на доставките на втечнен газ ще се забави до 4%.

САЩ остават водещи по отношение на спотовите и краткосрочните доставки на втечнен природен газ. На американските производители се пада около половината от ръста по краткосрочните сделки с втечнен газ.

Потреблението на газ в САЩ през 2021 година остава почти същото, с ръст от едва 0,9% на годишна база. Увеличеното енергийно потребление се покрива от по-евтините въглища.

През 2021 година Русия е добила рекордни количества газ - 762 млрд. куб. метра, което е с 10% повече спрямо 2020 година. Добивът на "Газпром" е в обем на 513 млрд. куб. метра, което е най-високото ниво от 2008 година насам. Максималният капацитет за добив на компанията е 550 млрд. куб. метра газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Императора все още не разбира какво е капитализъм , но инвестира в Газпром. Ще му го кажа простичко: Ако Тасмания направи евтина ракета с която да копа руда на луната а ракетата може да я управлява само северно кореец то ако сметката излиза на печалба то сащ ще сключат сделка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ами ползвай си ток :) България произвежда 3 пъти повече ток от колкото ползва. Освен това тази газ кой я ползва ? Фабриките да си слагат панели на покривите и сметката пада с 60%. Всички домакинства които познавам и ползват газ плащат сметка за газ 500-600лв. + още 200 лв. ток. Други със същата квадратура плащат 350-400лв. и ползват само ток. Сметката с газ не излиза отникъде :) Освен това тук летата са горещи и всеки инвестира и в климатик. Е какъв е смисъла да имаш инвестиция от 3 климатика и да ползваш и газ ?!?! И путин като го боли зъб да вдига цената ... просто пълна смешка. Ползвайте си ток, слагайте изолация , който има възможност и е в къща да слага соларни панели, слънчеви бойлери и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Споко ще си отворят мините в Рур :) Не се коси. Просто капитализъм. По е евтино от Русия. Това ,че онзи патологичен гном сгреши и започна да намаля доставките на газа през есента просто ориентира капитализма към други неща :) Ето аз с панели боли ме фара за Русия и САЩ. По скоро се запитай защо България зависи над 90% от Русия за газ ? Защо няма терминал за втечнен газ, защо не копа за газ, защо няма тръба до Гърция,Сърбия,Турция,Македония дори и Румъния ? Ще ти кажа защо ! Защото от освобождението Русия е инсталирала тук маса шпиони и *** които да работят за нейните интереси вместо за интересите на България. Ти си един от тях явно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Че то голяма част от въглищата в ЕС са внос от Русия... каквото и да бълнува клетникът с ватенката... а потреблението на газчица намалява именно заради въглищата - не заради скапаните ВЕИ... процентите в статията показват това. Зеленашчетата във възторг са ли - нз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Имало е ,сега пак има де,ама са под земята и там и ще си останат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Льольо, в Европа има въглища да изнасят дори. Аман от празни копейнишки кратуни - папагали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
aldy
преди 2 години
Тия ВЕИ съвсем им отвяха акъла на клетите евроатлантици. Значи въглища, но не и путински газ? Поне американски не щете ли? Само на четворна цена. А какво ще кажете за путински въглища? Аре да ви видя сега какво ще изкаканижите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 2 години
Наще требе да почват с АЕЦ , тия данни за нищо убо не говорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Голямо откритие че лятоска ще поевтинеят и горивата и енергията ...проблема е кво ще правим остатъка от тази зима че и следващата зима ако продължи така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
"Потреблението на газ в Европа намалява под натиска на ВЕИ и по-евтините въглищаГазът ще остане скъп до средата на 2022 година, а след това тенденцията е за поевтиняване, особено ако се подобрят доставките." ...И цените, тутакси, стават отрицателни. Питайте Фоню и Зац. Те ще ви кажат: " вЕрвайте ни, бате. Ако не днес то, утре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още