fallback

Медведев: Приветствам света, в който европейците плащат 2000 евро за газ

Напрежението на газовите пазари се завърна, но е смекчено заради отличните условия за производство на енергия от вятъра в момента

17:00 | 22.02.22 г. 35

"Приветствам прекрасния нов свят, в който европейците много скоро ще плащат по 2000 евро за 1000 куб. метра природен газ", написа в Twitter бившият руски премиер Дмитрий Медведев в коментар за ситуацията на газовите пазари, след като Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. Впоследствие Handelsblatt съобщи, че канцлерът Олаф Шолц спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

 

German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!

— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) February 22, 2022

Медведев в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Развитието на кризата между Украйна и Русия върна силната волатилност на европейските газови пазари. Рано тази сутрин (22 февруари) цената на газа се повиши с повече от 10% до около 80 евро за мегаватчас, или над 930 долара за 1000 куб. метра. По-късно търговията започна да се успокоява и за кратко мартенските фючърси паднаха под нивото от 900 долара за 1000 куб. метра, или малко над 76 евро за мегаватчас.

В понеделник търговията се въртеше около нивата от 72 евро за мегаватчас.

газ

Източник: Bloomberg

Цената на суровината обаче отново започна да се повишава, когато Германия реши да спре процедурата за сертифицирането на "Северен поток 2".

Все пак пазарите са малко по-спокойни, след като преди дни Германия съобщи за отлични метеорологични условия за производство на електроенергия от вятъра, посочва Bloomberg. От началото на годината производството на енергия от вятъра в ЕС се увеличава с 26% до 84 тераватчаса, докато електроенергията, произведена от газ и въглища, се увеличава с 0,38% до 141 тераватчаса, допълва агенцията.

Увеличеното производство от вятърните паркове намалява и притесненията, свързани с намаленото производство на електроенергия от ядрените централи на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още