IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Приветствам света, в който европейците плащат 2000 евро за газ

Напрежението на газовите пазари се завърна, но е смекчено заради отличните условия за производство на енергия от вятъра в момента

17:00 | 22.02.22 г. 35
<p>
	<em>Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

"Приветствам прекрасния нов свят, в който европейците много скоро ще плащат по 2000 евро за 1000 куб. метра природен газ", написа в Twitter бившият руски премиер Дмитрий Медведев в коментар за ситуацията на газовите пазари, след като Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. Впоследствие Handelsblatt съобщи, че канцлерът Олаф Шолц спира сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".

 

Медведев в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Развитието на кризата между Украйна и Русия върна силната волатилност на европейските газови пазари. Рано тази сутрин (22 февруари) цената на газа се повиши с повече от 10% до около 80 евро за мегаватчас, или над 930 долара за 1000 куб. метра. По-късно търговията започна да се успокоява и за кратко мартенските фючърси паднаха под нивото от 900 долара за 1000 куб. метра, или малко над 76 евро за мегаватчас.

В понеделник търговията се въртеше около нивата от 72 евро за мегаватчас.

газ газ

Източник: Bloomberg

Цената на суровината обаче отново започна да се повишава, когато Германия реши да спре процедурата за сертифицирането на "Северен поток 2".

Все пак пазарите са малко по-спокойни, след като преди дни Германия съобщи за отлични метеорологични условия за производство на електроенергия от вятъра, посочва Bloomberg. От началото на годината производството на енергия от вятъра в ЕС се увеличава с 26% до 84 тераватчаса, докато електроенергията, произведена от газ и въглища, се увеличава с 0,38% до 141 тераватчаса, допълва агенцията.

Увеличеното производство от вятърните паркове намалява и притесненията, свързани с намаленото производство на електроенергия от ядрените централи на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, така казват хората, които имат 0 аргументи, но се чудят как са кажат нещо "умно". Досвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
Minka
преди 2 години
Няма да сляза толкова ниско и да ти отговарям. Няма смисъл изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 2 години
Всяка сутрин като се събудя благодаря на бог, че съм се родил в Европа, най-хубавото място за живот, а не в мизерната Русия където половината ми живот щеше да е преминал смачкан от диктатора Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Даа, допълнителна работа "за удоволствие" = доработваш за някой лев допълнително, че иначе си съвсем ***. Насочил се бил в друго направление, към държавната службица, ми ще се насочиш, като ясно ти показаха колко смятат, че струваш. *** пар екселанс. Рядко се срещат пълни лузъри в живота, на всякаква тема, но ето - ти си живото доказателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Всъщност това ми е допълнителна работа за удоволствие по-скоро. За негова изненада - бил съм на доста по-висока позиция и то преди доста години.Просто съм се насочил основно в друго направление. Разбира се - той се гордее, че е един никой, който заработва като тp0л някакви жалки центове, за да може да се напие в кварталната кръчма. Критикува другите, но сам той се крие - кой е, какъв е - какво е постигнал в тоя живот? Като му гледам нулевите знания по всяка тема (дори стоенчик се понаучи, ама тоя явно не може), очевидно е някакъв нещастен СОП, негоден за нищо, освен да псyва из интернет, криейки се зад анонимството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия мръcни кремълски opки не трябва 1 копейка да получават от Европа! И да, таварищи, МНОГО по- добре е да плащаме 2к евро за газ, отколкото да храним наглите алкохолици, които с нашите пари после да нападат нас, европейците и да крадат територия и убиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Срамно е да си на 50 години и още да си на толкова ниска позиция, на тръстиката, сега разбра ли? Това значи, че 30 години не можеш да мръднеш от ниското. На тая възраст качествените хора отдавна са на мениджърска позиция или имат собствен бизнес. Е, казахме качествените, не всички. Чети бавно, че са схванеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тъъъъп, че като гледам и газа не е станал 2 иляди! Ако сега не е станал, после кво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
И аз бленувам за този ден от десети ноември насам, и аз чакам с нетърпение инфлацията причинена от 2000 евро за газ да разруши до основи солидарната социална система и да сложи край на "капитализма с човешко лице" за да се върнем към нормалния капитализъм. Това ще бъде велик бичи пазар, най-великият в историята, който ще източи всеки цент от покупателната способност на милионите търтеи у нас които не искат да работят а искат добър живот: като се почне от чантаджиите и се свърши до "Системата ни убива".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Палачинката се обръща. На медведев може валутата да му стане юани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още