fallback

Роберт Хабек: Германия може да се справи и без руския газ

Страната има възможност да получи достатъчно газ от други източници, изтъква германският икономически министър

17:39 | 23.02.22 г. 20

Германия може да се справи и без руския газ, заяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, признавайки обаче, че това няма да стане лесно.

Най-голямата европейска икономика разчита на руската компания „Газпром“ за около половината от руския газ, който потребява. Очакванията са търсенето на „синьо гориво“ само да нараства, тъй като страната постепенно извежда от експлоатация своите ядрени и въглищни електроцентрали, пише Bloomberg. 

Вторият по големина доставчик на газ за Европа - Норвегия, вече работи на пълен капацитет, а Германия няма необходимите съоръжения да внася втечнен природен газ (LNG).

Хабек заяви пред радио Deutschlandfunk в сряда, че „съществува възможност Германия да получи достатъчно газ и достатъчно ресурси извън вноса на руски газ“.

Неговите коментари бяха предшествани от решението на германския канцлер Олаф Шолц, който на практика замрази юридическата работа около одобрението на газопровода „Северен поток  2“, който трябва да доставя газ до сърцето на Европа. Мерките бяха взети на фона на ескалацията на напрежението по украинската граница, след като в понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими.

Хабек обърна внимание и на „твърде многото спекулации“, заявявайки, че енергийните връзки с Русия са оцелели при предишни кризи. Той добави, че спирането на процеса на сертифициране на „Северен поток 2“ не означава, че газопроводът е изключен завинаги.

В средата на месеца The New York Times съобщи, че Германия разглежда проект за LNG терминал в опит страната да намали своята зависимост от руския природен газ.

По-рано Хабек заяви, че Германия няма да дължи компенсации на руската страна, ако „Северен поток 2“ не получи лиценз. Според него газопроводът винаги е бил геополитически проект, защото заобикаля Украйна и доставките на газ няма да зависят от украинските транзитни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още