IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роберт Хабек: Германия може да се справи и без руския газ

Страната има възможност да получи достатъчно газ от други източници, изтъква германският икономически министър

17:39 | 23.02.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия може да се справи и без руския газ, заяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, признавайки обаче, че това няма да стане лесно.

Най-голямата европейска икономика разчита на руската компания „Газпром“ за около половината от руския газ, който потребява. Очакванията са търсенето на „синьо гориво“ само да нараства, тъй като страната постепенно извежда от експлоатация своите ядрени и въглищни електроцентрали, пише Bloomberg. 

Вторият по големина доставчик на газ за Европа - Норвегия, вече работи на пълен капацитет, а Германия няма необходимите съоръжения да внася втечнен природен газ (LNG).

Хабек заяви пред радио Deutschlandfunk в сряда, че „съществува възможност Германия да получи достатъчно газ и достатъчно ресурси извън вноса на руски газ“.

Неговите коментари бяха предшествани от решението на германския канцлер Олаф Шолц, който на практика замрази юридическата работа около одобрението на газопровода „Северен поток  2“, който трябва да доставя газ до сърцето на Европа. Мерките бяха взети на фона на ескалацията на напрежението по украинската граница, след като в понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими.

Хабек обърна внимание и на „твърде многото спекулации“, заявявайки, че енергийните връзки с Русия са оцелели при предишни кризи. Той добави, че спирането на процеса на сертифициране на „Северен поток 2“ не означава, че газопроводът е изключен завинаги.

В средата на месеца The New York Times съобщи, че Германия разглежда проект за LNG терминал в опит страната да намали своята зависимост от руския природен газ.

По-рано Хабек заяви, че Германия няма да дължи компенсации на руската страна, ако „Северен поток 2“ не получи лиценз. Според него газопроводът винаги е бил геополитически проект, защото заобикаля Украйна и доставките на газ няма да зависят от украинските транзитни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
lalka 75
преди 2 години
Кои са тези компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Може бе. Може Германия да си достави нещо и от другаде. Приемам. Естествено, ще и излезе много по-скъпо но, може. Въпрос, обаче: за чий дявол и е да плаща скъпо и прескъпо само, за да угоди на щатите, В УЩЪРБ НА СОБСТВЕНАТА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ? Че това, си е изстрел в крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
И понеже ми скачаш от тема в тема без да признаваш очеиизважащото да тъ питам как човек видел много :от технологична гледна точка българо-руските купюри бяха ли конкурентни на победите западни или бяха пълен т.ашак ? Едноцветни , с избеляващи мастила с елементарна защита и неясни водни знаци ? За технология те питам да не се правиш на неразбрал. Ползваха ли обемни мастила, вградени нишки , флуоресценцтни нишки и мастила ? И да тъ осветлява сега няма нужда да ходим руснаците да ни печатат кинтите щот от 20 г имаме собствена печатница и даже печатане чужди кинтос по договор с французите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
Хаха , ти пари ли печата или кашони ? Не е чак толкова страшно да си признаеш че думкаш на някой вехт Хайделберг а не на нещо сдялано в ссср. И да ти кажа в родния ми град имаше завод дет бачкаше основно за Росмаш ама беше с български цпу-та а не на някакви руски чикавтии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Бе аз, за разлика от тебе и твоите приятели съм виждал много неща. Виждал съм и руска печатарска машина. Даже съм виждал купища неща, печатани на руски печатарски машини, като напр. българските пари до преди 25 години. Ти и приятелите ти сигурно не знаете, че доста от банкнотите из соцлагера се печатаха в "Госзнак". Но съм виждал и друго - цели германски заводи, пренесени наготово от Германия и работещи в СССР. Виждал съм технологични производства в СССР, създадени от германски инженери, на които в един светъл ден им е направено предложение, на което не са могли да откажат... ;) :lol: Виждал съм и цели германски заводи в ГДР, Чехословакия, Унгария, Полша, България и други, работещи за съветската икономика... ;) Я да видим, като си толкова отворен (непредсказуем), дали ще се сетиш защо и по какъв признак са събрани в горния списък... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
Нещо технологичният напредък на Русия не го виждам ама да тъ питам нещо по специалността ти - ти с руска печатарска машина работил ли си ? Имам два приятели с печатници и да не ми отговориш знам отговора :):) Cool
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Аджък де, нали това е целта и на Русия и Китай - поне до 60-те години на 21 век Евразия да се развива с американските технологии... И САЩ да се обажда само когато ги питат, както Германия... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Германия може ... заяви министърът... Европа може... заяви комисарят... Украйна може... заяви едикойси... Всичко може - сега е време всеки да заяви каквото си иска. От "заяви" до "може" обаче има бая разлика, или поне за зрелите и живели хора... Или както във вица мъдро е формулирало същия казус козарчето: Бе.. оно и тате може, и я можем, ама козата си сака пр ъч... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Не сещам между псв и всв за подобен план а Германия толкова изпреварва света че барем до края на 60 те германските технологии са в основата на световното развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е нали това имам предвид и аз Като са се справяли някога/ примерно началото на 20 век / ,така ще се справят и сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още