IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роберт Хабек: Германия може да се справи и без руския газ

Страната има възможност да получи достатъчно газ от други източници, изтъква германският икономически министър

17:39 | 23.02.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия може да се справи и без руския газ, заяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, признавайки обаче, че това няма да стане лесно.

Най-голямата европейска икономика разчита на руската компания „Газпром“ за около половината от руския газ, който потребява. Очакванията са търсенето на „синьо гориво“ само да нараства, тъй като страната постепенно извежда от експлоатация своите ядрени и въглищни електроцентрали, пише Bloomberg. 

Вторият по големина доставчик на газ за Европа - Норвегия, вече работи на пълен капацитет, а Германия няма необходимите съоръжения да внася втечнен природен газ (LNG).

Хабек заяви пред радио Deutschlandfunk в сряда, че „съществува възможност Германия да получи достатъчно газ и достатъчно ресурси извън вноса на руски газ“.

Неговите коментари бяха предшествани от решението на германския канцлер Олаф Шолц, който на практика замрази юридическата работа около одобрението на газопровода „Северен поток  2“, който трябва да доставя газ до сърцето на Европа. Мерките бяха взети на фона на ескалацията на напрежението по украинската граница, след като в понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими.

Хабек обърна внимание и на „твърде многото спекулации“, заявявайки, че енергийните връзки с Русия са оцелели при предишни кризи. Той добави, че спирането на процеса на сертифициране на „Северен поток 2“ не означава, че газопроводът е изключен завинаги.

В средата на месеца The New York Times съобщи, че Германия разглежда проект за LNG терминал в опит страната да намали своята зависимост от руския природен газ.

По-рано Хабек заяви, че Германия няма да дължи компенсации на руската страна, ако „Северен поток 2“ не получи лиценз. Според него газопроводът винаги е бил геополитически проект, защото заобикаля Украйна и доставките на газ няма да зависят от украинските транзитни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Ако предяват иск особено германските ще свалят гащите бързо..." Те не могат да не предявят иск, но се чака окончателно спиране на проект, който е получил редовно разрешение за строеж. Общите разходи са към 14 млрд евро, от които 9 млрд морска част, за която "Газпром" плаща половината. Останалата част е за сухоземния участък. Като прибавим към иска и пропуснатите ползи, имиджови загуби и пр. вреди, и сумата към 30 млрд евро започва да изглежда дори съвсем скромна. Това са европейски частни компании и номерата, които въртят на Русия тук няма да минат. КОЙ ще плаща тия пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Изпусни питомното, пък после гони дивото. Така е казал народът. Като изпуснат сигурния и евтин природен газ, решително тръгват към ликвидиране на енергетиката си, а след нея неминуемо ще затъне в киреча и икономиката. Ама да се оправят, да не са малки? Русия вече започна да им изкупува фалиралите компании. Едва ли ще ги възражда, по-скоро ще разчиства конкуренцията и ще им поеме клиентската база. Защото производството на тези компании в Русия ще е далече по-конкурентно, заради по-евтините суровини и много по-евтината енергия. Сами си подписват смъртната присъда. Някой да им е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Ами смисълът беше..абе гледай Меркел.. чувам, че щяла да става HRка в газпром. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
sando1610
преди 2 години
Какъв беше смисълт от целият проект тогава .. Да си беха карали по старо му сега нямаше никой да се набутва много ме съмнява да няма неустойка вътре участват и други компании немски австрийска и френски.Ако предяват иск особено германските ще свалят гащите бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Знаеш ли кога са прекарани основните газопроводи към Германия и аджеба преди тая сакрална дата германците как са успявали да са топ технологична нация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
То и без газ въобще може да се справи ,че и без ток Нали вече почнаха да тренират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
deiveli
преди 2 години
Ще го повярвам ако утре видя Фон Лаен с бригада роми как разглобяват тръбите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Може, може, ама няма желание.. да спре СП1 :))) хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още