fallback

Uniper: Получаваме всички договорени количества газ от Русия

Германската компания оценява въздействието от спирането на работата по сертифицирането на „Северен поток 2“ върху своите финанси и активи

14:39 | 23.02.22 г.

Руската енергийна компания „Газпром“ изпълнява изцяло своите договорени задължения и доставя всички количества газ, изисквани от Uniper, заяви ръководителят на германското енергийно дружества Клаус-Дитер Маубах по време на разговор с инвеститори, цитиран от ТАСС. 

„Всички обеми, които бяха договорени, са доставени от „Газпром“, изтъква той, като добавя, че Uniper получава повече от 50% от газа си по дългосрочни договори от Русия.

Двете компании си сътрудничат в областта на доставките и транспорта на газ, като в същото време работят по програма за научно и техническо сътрудничество. Uniper е един от финансовите поддръжници на газопровода „Северен поток 2“, чието сертифициране беше замразено във вторник, след като руският президент Владимир Путин обяви, че Русия признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими.

Путин заяви във вторник, че Русия ще продължи да доставя природен газ на световните пазари.

"Русия ще поддържа непрекъсваеми доставките на природен газ, включително и втечнен газ, за световните пазари, ще подобрява инфраструктурата и ще увеличава инвестициите в газовия сектор", каза руският президент по време на събитие в Катар.

Европа е най-големият пазар на "Газпром", разчитайки на Русия за около 40% от вноса на природен газ. Германия е ключов клиент на руския газов гигант, припомня Ройтерс.

Uniper обяви, че в момента оценява въздействието от спирането на работата по газопровода върху своите финанси и активи.

Ескалацията на кризата в Украйна „може да забави допълнително“ работата около „Северен поток 2“ или да се отрази по друг начин върху бизнеса ѝ.

Uniper е една от петте компании, участващи в газопровода, и вложи 950 милиона евро в него.

Във вторник австрийската OMV заяви, че понастоящем не вижда нужда да отписва участието си от „Северен поток 2“. Другите компании с дял в проекта са британско-холандската Shell, френската Engie и германската Wintershall Dea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още