IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин в разговор с Макрон: Ще постигнем целите си в Украйна

Президентът на Франция е казал на руския президент, че допуска "сериозна грешка" и че войната му в Украйна ще струва скъпо на Русия в дългосрочен план

18:06 | 03.03.22 г. 17
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: EPA/Sergei Guneyev</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Guneyev

Президентът на Франция Еманюел Макрон е провел трети разговор с президента на Русия Владимир Путин в рамките на една седмица.

Путин е коментирал, че Русия ще постигне целите на военната си намеса в Украйна, каквото и да се случи, коментират от Кремъл, предава Ройтерс.

В изявление, публикувано след разговора на френския и руския президент по телефона, Русия посочва, че целите на руския президент са демилитаризация и неутралитет на Украйна. Всякакви опити на Киев да отложи преговорите между руски и украински официални лица ще доведат до добавянето на още елементи към списъка с искания, който вече е изложен, допълва се в съобщението.

„Владимир Путин очерта подробно основните подходи и условия в контекста на преговорите с представители на Киев. Беше потвърдено, че на първо място говорим за демилитаризация и неутрален статут на Украйна, така че заплахи за Руската федерация никога да не излизат от нейната територия“, пише още в изявлението на Кремъл.

В изявлението се казва още, че "специалната операция" на Русия в Украйна върви "според плана". Според руските власти съобщенията, че руските сили бомбардират Киев, са част от "кампания за дезинформация срещу Русия" и че руските сили правят всичко възможно, за да защитят цивилните.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция", която според нея не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на Украйна и залавяне на опасни националисти.

Същевременно френски служител коментира, че Еманюел Макрон е казал на Путин, че допуска "сериозна грешка" в Украйна и че се заблуждава, за правителството в Киев. Макрон е посочил още, че войната ще струва скъпо на Русия в дългосрочен план.

Френският служител подчертава, че този път Путин е инициирал разговора.

„Няма нищо в казаното от президента Путин, което да ни успокои“, посочва източникът на агенцията.

В официалното съобщение на Елисейския дворец за разговора се посочва, че "най-лошото предстои". 

"Ситуацията на терен безспорно е много неблагоприятна", коментира след телефонния разговор френският премиер Жан Кастекс. Той отбелязва, цитиран от БТА, че Путин "несъмнено. . . не отстъпва от позициите си, от своята решимост да демилитаризира Украйна, да (я принуди) да се предаде, а това, разбира се, е неприемливо".

Срещу Русия "е необходима много голяма твърдост за принципите и санкциите" и едновременно с това да се стремим към "мир чрез диалог", обобщава френският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Рейтинга на Путин расте, а тука някакви живеещи в паралелна реалност се надяват някой за 1млн долара да го арестува и предаде на американците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Руският предприемач Александър (Алекс) Конанихин предложи награда от $1 милион на офицерите на Руската Федерация, които арестуват Путин. По-конкретно, Алекс Конанихин съобщи в социалните мрежи, че един милион щ. долара ще получи този руски офицер (или офицери), който арестува Владимир Путин и го предаде в ръцете на правосъдието. Съобщението бе публикувано и във Facebook , но най-голямата социална мрежа малко по-късно го блокира.Конанихин наистина може без проблеми да плати тази сума пари, понеже е богат човек той е генерален директор на компанията Transparent Business, а сега работи в САЩ и е започнал кариерата си като един от първите банкери в постсъветска Русия. Бизнесменът заявява на руските офицери, че те няма да бъдат нарушители на закона, понеже Путин е военен престъпник, които е извършил редица престъпления, за да завземе властта. Самото изявление на Конанихин в социалните мрежи е следното:Обещавам да платя 1 000 000 щ. долара на офицера или офицерите, които изпълнявайки своя Конституционен дълг арестуват Путин като военен престъпник според руското и международното законодателство. Путин не е президент на Русия, понеже си проправи път към властта в резултат на специална операция по взривяване на жилищни сгради в Русия, а след това на наруши Конституцията, като отмени свободните избори и уби своите опоненти. Като етнически руснак и гражданин на Русия считам за свой морален дълг да допринеса с каквото мога за денацификацията на Русия. Аз ще продължа да помагам на Украйна в нейните героични усилия при нейното противопоставяне на настъплението на путинската орда.Руският бизнесмен Алекс Конанихин е категорично против войната в Украйна и сегашната руска власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
В русия през 1917 година е имало две революции - февруарска и октомрийска. Ти за коя пишеш? Не знам през 1917 година какви са били лихвите, но сега основната е 20%, значи банките отиват на 25%. Февруари изуснахме, но една мартенска революция според мен е логична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Стоян Петров, то имаше веднъж - 1917г - дай Боже да не се повтаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Кога в русия ще избухне революция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Мдамммм, целият свят разбра че в Украйна не живеят руснаци, а само украинци. Мдамммм, следва изключване(изгонване сългл. чл. 6) на русия от ООН. Мдамммм и който е правил военни престъпления(путин?) в Украйна, ще отговаря в Хага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Мдамммм, няма милост. Доколкото следя действията на Путин, връщане назад няма. @КОЙто е правил престъпления в Украйна - няма прошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...от позиция на силата..." такива бисери само еманципирана ... може да сътвори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Юриста и пред портите на Рая ще извърта и ще се пазари. А, там няма да му е интересно. Яснооо... пъклото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
В книжовния български език не се употребяват в женски род думите ''юрист'', ''адвокат'', ''юрисконсулт'', ''съдия'', ''прокурор''. Правилната им употреба е само в мъжки род, независимо, че фамилията на физическото лице е женска и показва ясно принадлежността му към женски биологичен пол. Странно е, че не знаете това, защото тези неща се учат в 3-4 клас на българското основно образование...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още