fallback

Путин в разговор с Макрон: Ще постигнем целите си в Украйна

Президентът на Франция е казал на руския президент, че допуска "сериозна грешка" и че войната му в Украйна ще струва скъпо на Русия в дългосрочен план

18:06 | 03.03.22 г. 17

Президентът на Франция Еманюел Макрон е провел трети разговор с президента на Русия Владимир Путин в рамките на една седмица.

Путин е коментирал, че Русия ще постигне целите на военната си намеса в Украйна, каквото и да се случи, коментират от Кремъл, предава Ройтерс.

В изявление, публикувано след разговора на френския и руския президент по телефона, Русия посочва, че целите на руския президент са демилитаризация и неутралитет на Украйна. Всякакви опити на Киев да отложи преговорите между руски и украински официални лица ще доведат до добавянето на още елементи към списъка с искания, който вече е изложен, допълва се в съобщението.

„Владимир Путин очерта подробно основните подходи и условия в контекста на преговорите с представители на Киев. Беше потвърдено, че на първо място говорим за демилитаризация и неутрален статут на Украйна, така че заплахи за Руската федерация никога да не излизат от нейната територия“, пише още в изявлението на Кремъл.

В изявлението се казва още, че "специалната операция" на Русия в Украйна върви "според плана". Според руските власти съобщенията, че руските сили бомбардират Киев, са част от "кампания за дезинформация срещу Русия" и че руските сили правят всичко възможно, за да защитят цивилните.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция", която според нея не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на Украйна и залавяне на опасни националисти.

Същевременно френски служител коментира, че Еманюел Макрон е казал на Путин, че допуска "сериозна грешка" в Украйна и че се заблуждава, за правителството в Киев. Макрон е посочил още, че войната ще струва скъпо на Русия в дългосрочен план.

Френският служител подчертава, че този път Путин е инициирал разговора.

„Няма нищо в казаното от президента Путин, което да ни успокои“, посочва източникът на агенцията.

В официалното съобщение на Елисейския дворец за разговора се посочва, че "най-лошото предстои". 

"Ситуацията на терен безспорно е много неблагоприятна", коментира след телефонния разговор френският премиер Жан Кастекс. Той отбелязва, цитиран от БТА, че Путин "несъмнено. . . не отстъпва от позициите си, от своята решимост да демилитаризира Украйна, да (я принуди) да се предаде, а това, разбира се, е неприемливо".

Срещу Русия "е необходима много голяма твърдост за принципите и санкциите" и едновременно с това да се стремим към "мир чрез диалог", обобщава френският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още