fallback

Совалките на неформалния медиатор Герхард Шрьодер

Без мандат от нито едно правителство, извън официалните дипломатически канали, бившият германски канцлер може да бъде посредник за решаване на кризата

21:22 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През миналата седмица бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер пое изненадващо към Москва в опит да намери решение на военния конфликт между Русия и Украйна. Той замина без благословията на Германия, където той е силно критикуван дори от средите на собствената си партия, заради участието си в управлението на руски енергийни гиганти, припомня Politico.

Близки до Шрьодер коментират, че още миналия четвъртък бившият германски канцлер се е възползвал от връзките си и е разговарял лично с руския президент Владимир Путин. Срещата е била "много интензивна и честна", поясняват източниците на европейското издание, но без да дават повече подробности за нея.

След разговора в Кремъл бившият канцлер е разговарял и с Владимир Медински, който е ръководителят на руската делегация, преговаряща с Украйна за прекратяване на огъня. Двамата са имали "дълга дискусия" за статута на Донбас и желанието на Украйна да стане част от НАТО. А през уикенда Шрьодер е отпътувал за Истанбул, където пък е разговарял с украинския депутат Рустем Умеров, който също е участник в преговорите, но от украинска страна.

Според информацията бившият германски канцлер е уведомил Умеров проведените срещи в Москва. Говорител на украинския депутат е отказал коментар по темата.

Засега не е ясно дали Герхард Шрьодер ще продължи със совалките си и планира ли ново посещение в Москва. Едно е ясно обаче, че за разлика от повечето световни лидери, които опитват да намерят решение на кризата, той е единственият, който разговаря с Путин и представители на Украйна на живо, лице в лице.

На този етап няма индикации, че Шрьодер ще промени хода на събитията, но липсата на мандат от страната на което и да било правителство, може да доведе до пробив, още повече, че той е бивш държавник и може да действа извън официалните канали на дипломацията.

Според Politico включването на Шрьодер като посредник е по искане на Украйна. Властите в страната са се свързали с него чрез швейцарската медийна група Ringier, в която бившият канцлер работеше като консултант в продължение на 15 години. Издателската компания обаче прекрати договора му, след като той отказа да напусне ръководните си позиции в руската енергетика след военната инвазия на Русия в Украйна.

Изпълнителният директор на Ringier Марк Валдер потвърди, че е свързал двете страни и е спомогнал за осъществяването на първите контакти в Истанбул. Компанията обаче не е замесена в случващото се след това, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още