IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер влиза в Надзорния съвет на „Газпром“

Социалдемократът е приятел на руския президент Владимир Путин и връзките му с Русия често са източник на противоречия

20:34 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carter Smith/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Carter Smith/Bloomberg News

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е номиниран за член на надзорния съвет на руския концерн "Газпром", предаде DPA.

Социалдемократът Шрьодер, който бе начело на Германия между 1998 г. и 2005 година, е приятел на руския президент Владимир Путин и връзките му с Русия често са източник на противоречия, включително в собствената му партия, която е начело на управляващата в момента коалиция.

77-годишният Шрьодер вече е председател на Комитета на акционерите на Nord Stream AG и председател на Съвета на директорите на Nord Stream 2 AG. И двата газопровода, минаващи под Балтийско море, свързват Русия и Германия. Бившият канцлер е и председател на надзорния съвет на руската държавна енергийна компания “Роснефт“.

За голяма радост на Москва Шрьодер наскоро разкритикува исканията на Украйна за доставките на оръжие като „дрънкане на оръжия" в контекста на сериозното напрежение с Русия. Той също така обвини НАТО за струпването на руски войски по границата с Украйна. Неговата пристрастност към Русия предизвика широка критика в Германия.

Назначението му в надзорния съвет на газовия гигант се очаква да бъде потвърдено на годишното общо събрание на компанията на 30 юни.  Шрьодер ще замени Тимур Кулибаев, зет на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев. Кулибаев бе отстранен от позицията си на фона на преминалите в насилие безредици, които избухнаха в Казахстан през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още