fallback

Русия официално се оттегли от Съвета на Европа

Държавите от НАТО и ЕС превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, посочва Москва в уведомлението си

20:50 | 15.03.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия официално се оттегли от Съвета на Европа. Във вторник уведомлението за решението на Москва бе връчено на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич, става ясно от изявление на руското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

"Държавите от НАТО и Европейския съюз (ЕС), злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа (СЕ), последователно превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, изоставяйки равноправния диалог и всички принципи, на които е основана тази общоевропейска структура. На 25 февруари те приеха дискриминационно решение за прекратяване на представителството на Русия в уставните органи на Съвета на Европа", посочва Москва в изявлението.

"При такива условия страната ни няма да остане в Съвета на Европа. На 15 март на генералния секретар Мария Пейчинович-Бурич беше връчено уведомление за оттеглянето на Руската федерация от организацията", съобщиха от Министерството на външните работи.

В изявлението се отбелязва, че макар и да напуска Съвета на Европа, Русия остава отворена за прагматично и равноправно сътрудничество с неговите членове по въпроси от взаимен интерес и в рамките на конвенциите, в които Русия реши да продължи да участва.

От руското външно министерство допълват, че след оттеглянето си страната ще продължи да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), ако те не противоречат на руската конституция.

"Основните разпоредби на правните актове на Съвета на Европа са включени в руското законодателство. Изпълнението на вече приетите решения на Европейския съд по правата на човека ще продължи, ако те не противоречат на Конституцията на Руската федерация", се казва в документа.

В него се посочва, че обединителният потенциал на организацията е бил унищожен от НАТО и страните от ЕС, . "Те виждат в тази организация единствено средство за идеологическа подкрепа на своята военно-политическа и икономическа експанзия на изток, налагайки един благоприятен за тях "ред", основан на правила, който всъщност е "игра без правила". Институциите на Съвета на Европа, включително ЕСПЧ, системно се използват за оказване на натиск върху Русия и за намеса във вътрешните й работи", се подчертава в изявлението.

С този свой ход руското ресорно министерство изпълни хода си, за който предупреди в свое изявление на 10 март.

На 10 март руското външно министерство публикува изявление, че Русия вече няма да участва в Съвета на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още