IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия официално се оттегли от Съвета на Европа

Държавите от НАТО и ЕС превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, посочва Москва в уведомлението си

20:50 | 15.03.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Русия официално се оттегли от Съвета на Европа. Във вторник уведомлението за решението на Москва бе връчено на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич, става ясно от изявление на руското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

"Държавите от НАТО и Европейския съюз (ЕС), злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа (СЕ), последователно превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, изоставяйки равноправния диалог и всички принципи, на които е основана тази общоевропейска структура. На 25 февруари те приеха дискриминационно решение за прекратяване на представителството на Русия в уставните органи на Съвета на Европа", посочва Москва в изявлението.

"При такива условия страната ни няма да остане в Съвета на Европа. На 15 март на генералния секретар Мария Пейчинович-Бурич беше връчено уведомление за оттеглянето на Руската федерация от организацията", съобщиха от Министерството на външните работи.

В изявлението се отбелязва, че макар и да напуска Съвета на Европа, Русия остава отворена за прагматично и равноправно сътрудничество с неговите членове по въпроси от взаимен интерес и в рамките на конвенциите, в които Русия реши да продължи да участва.

От руското външно министерство допълват, че след оттеглянето си страната ще продължи да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), ако те не противоречат на руската конституция.

"Основните разпоредби на правните актове на Съвета на Европа са включени в руското законодателство. Изпълнението на вече приетите решения на Европейския съд по правата на човека ще продължи, ако те не противоречат на Конституцията на Руската федерация", се казва в документа.

В него се посочва, че обединителният потенциал на организацията е бил унищожен от НАТО и страните от ЕС, . "Те виждат в тази организация единствено средство за идеологическа подкрепа на своята военно-политическа и икономическа експанзия на изток, налагайки един благоприятен за тях "ред", основан на правила, който всъщност е "игра без правила". Институциите на Съвета на Европа, включително ЕСПЧ, системно се използват за оказване на натиск върху Русия и за намеса във вътрешните й работи", се подчертава в изявлението.

С този свой ход руското ресорно министерство изпълни хода си, за който предупреди в свое изявление на 10 март.

На 10 март руското външно министерство публикува изявление, че Русия вече няма да участва в Съвета на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Сега Русия ще се присъедини към съвета на Азия. Заедно с Китай, Таджикистан, Казакстан и *** ще обсъждат правата на човека. След като оправи Запада, Влади ще се заеме и със Азия. Азиатците могат да научат много от това светило на човешката раса. Дано са готови да слушат, защото Влади обича да обеснява и поучава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Мдамммм. Тъжен ден за Европа. Язък за Перестройката и престараването на Елцин... Мдаммммммм... Трагедия. От Достоевски, вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Относно твърдението ''... укpoпите, които горят живи хора...''- има си МС на ООН, в който русия НЕ Е повдигнала обвинение на Украйна относно това твърдяно обстоятелство, но утре- 16.03,2022г., МС на ООН ще се произнесе с решение относно обвинението на Украйна, че русия използва умишлено неправилна трактовка на термина геноцид, която използва като казус бели и с която оправдава своята агресивна война в Украйна. Другите обвинения на Украйна са за извършен геноцид от страна на русия по време на същата тази война, както и за извършени военни престъпления отново от руската редовна армия. Много близо е развръзката- няма и 24 часа...Всяко едно обвинение се доказва с доказателства, годни за съд, в съответните законни институции. Ако напр, в сибир някой започне да гори българи- редът е АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ и международният правов ред НЕ ВКЛЮЧВА военно нападение на България на русия с цел денацификация на русия, намиране на извършителите на престъплението на територията на Сибир и физическото им изтребление, без съд и присъда, НЕ ВКЛЮЧВА водене на агресивна нападателна война на България в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тоест намираш нормално това - укpoпите, които горят живи хора, да са в Съвета на Европа, а Русия - не? Правилно се оттеглят !!! Да не говорим за изрoденият т.нар. "съд по правата на човекът", който много пъти е доказвал, че според него явно българите в България нямат права, за сметка на едни други !!! Запознай се например с казусът Баталова воденица. Тая сбирщина, самонарекла се "съд" и самообявила се за "съд" нарушава дори основни правни принципи, например гарантиращи равенството на всички граждани пред закона. Адмирации за руснаците, които още 17-а година казаха, че няма да се съобразяват с негови решения, противоречащи на конституцията им. Жалко, че ние не сме като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
брях тази юристка и ватника наистина са закъсали за парното да си платят, денонощно са във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Безпредметна организация за словоблудие...'' Ми тогава що досега русия беше член на тази организация; защо участва във вземането на решения в нея...Сега постъпи правилно и се махна от там. Не може да се събират на едно място агресор и нападната от него държава- защото и Украйна е държава -член на тази организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И ко ся ко? Кой шш ги рани?! Командировки, хотели, шведски маси, секретарки.. Преди беше голям проблем, но сега е окончателно. Безпредметна организация за словоблудие. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''..."Основните разпоредби на правните актове на Съвета на Европа са включени в руското законодателство....'' Ми променете си законодателството, премахнете ги, върнете се в 5 в. от н.е. и това е- колко му е руския нацист путин да го направи чрез вашето нс. Русия не трябва да бъде приемана обратно в Съвета на Европа, докато не се проведе денацификация в нея и специално- в обитателите на кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=nB-QB2Kn5qY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Време беше. Да се маха- никой не иска агресора русия лицемерно да му се хили в тази организация, а после да извършва убийства на цивилното население и да води нападателна агресивна война в държава- член на организацията. Пълен бойкот на абсолютно всичко руско. Руснаците трябва да разберат, че тук става въпрос за цивилизационен избор и че никой не иска война в Европа, а всеки, който я води, ще си носи дъъълги време всякакви негативно последици от деянията си, които се простират доста далеч напред във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още