fallback

Полша иска от ЕС пълна забрана на търговията с Русия

Според Варшава това трябва да стане възможно най-скоро, като забраната да включва търговията по море и суша

14:48 | 19.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател

Полша е предложила на Европейския съюз да наложи пълна забрана за търговията с Русия, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.

По думите му това трябва да стане възможно най-скоро, като забраната да включва търговията по море и суша. "Отрязването на търговията с Русия ще окаже допълнителен натиск върху Русия да обмисли дали не е по-добре да прекрати тази жестока война", е казал той, цитиран от БТА.

По-рано тази седмица страните от ЕС одобриха четвърти пакет от санкции срещу Русия. Не бяха обявени подробности, но френското председателство на съюза каза, че на Русия ще бъде отнет статутът на "най-облагодетелствана нация" по отношение на търговията.

Междувременно шефът на Deutsche Bank Кристиан Зевинг предупреди да не се налагат нови санкции срещу Русия твърде скоро, съобщи ДПА.

"Първо трябва да оставим обявените санкции да влязат в сила", заяви Севинг пред германския вестник Welt am Sonntag.

Севинг заяви, че това дали действително има нужда от по-строги финансови и икономически санкции трябва да се преразглежда непрекъснато, като добави, че германското правителство трябва да признае, че мерките "имат отрицателен ефект върху нас".

В същото време обаче Севинг даде да се разбере: "Ако германското правителство сметне това за необходимо, ние ще го подкрепим".

Миналата седмица Deutsche Bank обяви, че ще свие бизнеса си в Русия с оглед на нахлуването в Украйна.

Севинг заяви пред вестника: "Със знанията, които имаме днес, със сигурност щяхме да се оттеглим още по-бързо през последните години".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още