IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля използване на активи на руски олигарси в помощ на Украйна

Една от възможностите е да се използват активите за финансиране на военни репарации, отбелязват запознати

12:45 | 19.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Представители на Европейския съюз са обсъждали възможността да се използват активи на санкционирани руски олигарси за финансиране на възстановяването на Украйна от войната. За това съобщават трима източници на Bloomberg, запознати с дискусиите.

Идеята все още е в много ранен етап и засега няма взето решение. Една от възможностите е да се използват активите за финансиране на военни репарации, отбелязват запознатите. Но каквото и решение да бъде взето, то ще трябва да бъде одобрено от страните членки.

„На този етап активите са само замразени“, коментира Ерик Мамер, говорител на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Председателят не е искал това да бъде разглеждано“ като възможност, допълни той.

От началото на инвазията на Русия в Украйна миналия месец ЕС е санкционирал десетки руски бизнесмени, включително някои от най-богатите хора в страната. След като влязоха в сила ограниченията, няколко страни членки блокираха множество активи, включително суперяхти, частни самолети и недвижима собственост. Само Италия е замразила активи за около 780 млн. евро, показват правителствени данни.

По-рано ЕС вече обяви, че създава специална оперативна група за обмяна на информация между страните членки, за да може по-добре да се прилагат мерките.

Според изявление на ЕК за инициативата оперативната група „иска да е една крачка напред: ще координира действия на страните членки за задържане и, където националните закони го изискват, конфискуване на активи на включени в списъка руски и беларуски олигарси“.

В допълнение към оперативната група ЕС ще работи и със страните от Г-7 по създаването на работна група REPO (от англ., Russian Elites, Proxies and Oligarchs – руски елити, проксита и олигарси), която ще помага за идентифицирането на активи на лица и организации, санкционирани във връзка с войната в Украйна. Също така ще бъдат предприемани законови мерки за ограничаване, задържане и, където е уместно, конфискуване на тези активи, се казва в прессъобщение.

Дискусията е факт на фона на нарастващите притеснения за способността на украинската армия да поддържа операциите си.

Отделно в петък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски за възможността за създаване на Фонд за солидарност с Украйна. Подобна мярка ще създаде краткосрочна ликвидност за отбраната на страната и ще помогне за изплащането на дългосрочни инвестиции за възстановяване на икономиката, посочи друг представител на Брюксел.

Мишел заяви, че партньорите могат да участват чрез международна донорска конференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Не знам дали тези имат закон за частната собственост, но ако имат ще трябва да го модифицират. И да не се ограничават само с руски олигарси, а за всички. Не е честно някои да държат милиони на влог, докато други гладуват. Щом не са ги похарчили, значи не им трябват особено. Малко изравняване не благата да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Много добра идея- дано се реализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Това е много умно измислено,и най-вече заради посланието което носи към олигарсите.Вие ще платите масрафа на онзи побъркания,който подкрепяхте.А богатия най-много от всичко мрази да му вземат от парите.Така му създават врагове на късия.Могъщи врагове.Големи мозъци ги мислят тези неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ей тва е добра идея.Нещо като репарации..Все пак, казано е,който чупи,купи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още