IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълненото с гафове шоу на Путин

Честването на осемгодишнината от анексирането на Крим целеше да покаже ентусиазма към руския президент. Не всичко обаче мина по план

20:00 | 18.03.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEXANDER VILF / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: EPA/ALEXANDER VILF / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Не се случва често руското ръководство да покани масите на стадион „Лужники" в Москва. Там, където се проведоха ключови мачове от Световното първенство по футбол през 2018 г., руснаците се водят често под строй със знамена в ръце, за да демонстрират ентусиазъм по адрес на президента Владимир Путин и пред зрителите на държавната телевизия. Така беше например преди президентските избори през 2018 г., които съвпаднаха с четвъртата годишнина от анексирането на украинския Крим; така е и този петък, на осмата годишнина от анексирането, когато десетки хиляди хора присъстват на „демонстрационен концерт" на стадиона. Но се получи спектакъл, който преди всичко повдига въпроси.

Дълго преди началото на събитието хората на стадиона размахваха трикольорите си, докато камерите са насочени към тях. Млади мъже изразяват подкрепата си за "нашите войници" и "специалната военна операция" на Путин, както се нарича войната срещу Украйна. В репортажите на канал "Россия 1", които уж са от руско-украинската граница, се казва, че самите украинци обсаждат Харков, втория по големина украински град, който от три седмици е обсаден от руските сили.

Зрителите не виждат кадри, които документират разрушенията и жертвите, а вместо това се показват кадри от предполагаема атака с хеликоптер. Уверяват ги, че въпреки обстрела и аварийното кацане нито един руски войник не е пострадал. Съобщава се и за героични „освобождения" на украински селища от "националистически батальони". В токшоуто, което подготвя атмосферата за шоуто на Путин, се отправят ругатни към украинските „нацисти", както и към руските „национални предатели", които вече са напуснали страната, което насърчава „пречистването на обществото". Путин използва същите думи в сряда, пише в свой репортаж FAZ.

Но на зрителите трябваше да се предаде и радост. На стадиона преди началото журналисти питат хората за отношението им към Крим. „Само в Крим през лятото", радва се млада жена. Телевизията разказва също, че „водната блокада" на Крим е била вдигната точно в деня на годишнината. След анексирането Киев прекъсна водоснабдяването на полуострова от Днепър чрез Северния кримски канал. Жителите пробиваха кладенци и нивото на подпочвените води спадаше. Сега се очаква водата да потече отново. Но няма доказателства за това.

След това се показва тържеството на стадиона - и това пред него, защото около съоръжението също са се събрали хора, сред които и мъже във войнишки униформи. Неотдавна в Москва отпаднаха всички пандемични ограничения, но и преди това мерките за контрол не бяха задължителни по време на събитията в Кремъл.

Двойката водещи, съпруг и съпруга, носят "Z", символа на "специалната операция" на Путин, и изричат фрази, като „Нашите герои днес са тези, които защитават родината ни от нацизма" или „Ние сме непобедими". На сцената се издигат лозунги „За свят без нацизъм" и „За Русия", като отново се използва буквата „Z“, развяват се съответните знамена. Ораторите цитират често жертвите на Втората световна война и на вечната кампания на Запада срещу Русия. Руснаците, беларусите и украинците ще се обединят, казва певец и депутат от Думата, „с Божията помощ ще победим". Мъж, представен като боец от Донбас, се заклева, че ще „отървем земята ни от нацистите".

След това звучи патриотична музика с реплики като „Роден съм в СССР, създаден съм в СССР" и изпълнение на група „Любе", която Путин уж цени. След това се чуват възгласи за президента и за кратко не е ясно дали той ще влезе на сцената, или ще бъде показано видеопослание, тъй като Путин не е склонен да излиза сред хора, особено толкова много. Но той излиза на сцената, поне това показват телевизионните снимки. Светлият му пуловер и дебелото пухено палто изглеждат твърде топли за шест градуса и слънце. Путин припомня анексирането на Крим, поздравява жителите на полуострова, прокарва линия от жителите на Крим, които успешно са спрели „неонацистите" през 2014 г., към тези „от Донбас", които сега искат да спрат „геноцида", който е основната цел на „военната операция, която започнахме в Донбас и Украйна".

 

Путин кара тълпата да приветства „момчетата", които „героично се сражават" в момента. Той се позовава на ценностите на християнството, които са особено важни за „нашия народ", възхвалява жертвоготовността. „Отдавна не сме имали такова единство“, крещи Путин. След това предаването внезапно прекъсва, "Россия 1" връща към песента, изпълнена в началото, после към друга и след още малко възгласи се връща към токшоуто, което обвинява Украйна в жестокости срещу собствения ѝ народ. „Россия 1" за кратко отново се връща на стадиона, но вече се вижда поп певица, а Путин е изчезнал.

След още едно музикално изпълнение се появиха говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, директорът на RT Маргарита Симонян и водещата Тина Канделаки. При речта на Захарова отново се появи технически гаф - звукът от микрофона ѝ беше спрян и не се чуваше в телевизионен ефир.

Последващото музикално изпълнение отново беше прекъснато "на живо" от стоп кадър с водещите на концерта, който остана на екран около 3 минути. Предаването продължи с излъчване на записано повторение на речта на Владимир Путин, която той трябваше да е произнесъл 15 минути по-рано.

 

Дали хакерска атака е прекъснала представлението? Говорителят на Путин побърза да обвини „техническа повреда на сървъра". На някои потребители на социалните мрежи странният момент напомня за музиката от балета "Лебедово езеро", която звучи непрекъснато по радиото по време на опита за преврат през 1991 г. Каналът „Маш" в Telegram, който е лоялен на Кремъл, след това бързо показва края на речта на Путин, вероятно заснет от публиката: гледката от там разкрива безопасното разстояние от няколко метра между публиката и сцената. Според кадрите Путин все още говори за славата на Русия след „обединението".

Станцията обяснява прекъсването на предаването с „нещо", но уверява, че „всичко е наред, президентът завърши речта, сбогува се и си тръгна". Скоро по държавната телевизия се показват общо шест минути от изявата, сякаш за да докажат, че всичко наистина е „наред". Публиката от стадион „Лужники" вече се разотива по домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
хахахаххаИМПЕ ЛИПСВАШ МНОГО ЛИПСВАШ ВЪВ форумаКАКВОТО кажеш и съветваш да ПРАВИМ ОБРАТНОТО - и да ПЕЧЕЛИМ КУПИЩА ПАРИВЪРНИ СЕ WE MISS U
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
И милиони минуси да ми нацвъкате (сигурно половината "служебно") аз просто изложих ФАКТИТЕ. Руският народ на 80% е зад своят лидер. Събитието го показа. Никой еврогeйски политик не може събра и половината хора на едно място... освен разбира се, за да бъде линчyван или обeсен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Именно. И после някои ми хвалят точно този народ и го оневиняват.. Има граница между безотговорността и отговорността. И тя трябва да се спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Избиват жени и деца в съседна Украйна, в същото време се събрали и прзнуват на стадиона. Тези не са хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хохо, копейнишки вицове и смешни заплахи. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 9
I.T.Moon
преди 2 години
Супер си, обаче щом на 5 човека работа даваш, значи не ти е леко. Ако пък си в БГ, съвсем не си добре. Как се справяш ти си знаеш. Тя Русия, вероятно, ще се справи и без нас, гледай в БГ какво става щото иде буря до забрава. Лошо, лошо ни се пише, защото няма кой интереса наш да защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Промита бетонна комунистическа глава! Сигурно си бил *** в N- ския гарнизон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
earth1225
преди 2 години
Не пуша и не пия. Просто съм реалист. А и давам работа на 5 човека. Така че не мога да си позволя да се разсейвам с цигари и пиене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
I.T.Moon
преди 2 години
Толкова си ***, че даже и буркан с мас не заслужаваш в този час . Виж какво в България (интересен ми е коментара твой, щото новината за Тиквония не е на преден план) става, ако си в час сега и не си напушен до уши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сравнение на луксозен хляб и някаква руска ки.фла, да точно по копейнишки тертип. И едно време ги дрънкахте тия глупости, как на запад глад и безработица, а в ссср охолство, а после се оказа друго. Е, пак ще се учи урока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още