fallback

Русия е платила 102 млн. долара по емисия еврооблигации

Парите са насочени към Националния депозитар за сетълмент на Русия

11:57 | 29.03.22 г. 6

Руското финансово министерство заяви във вторник, че е изплатило изцяло купон по еврооблигациите с падеж през 2035 г., предава Ройтерс.

Това е третото плащане по руски дългови книжа след въвеждането на безпрецедентните западни санкции, поставили под въпрос способността на Москва да обслужва дълга си в чуждестранна валута, посочва информационната агенция.

Министерството казва, че е насочило 102 млн. долара за изплащане на купон по еврооблигациите към Националния депозитар за сетълмент на Русия.

„Руското министерство на финансите е изпълнило изцяло задълженията си за обслужване на държавни ценни книжа на Руската федерация в съответствие с проспекта за еврооблигациите“, казват още от министерството.

Не се посочва дали плащането е изпратено до Euroclear, или е обработено допълнително към чуждестранни притежатели на еврооблигации.

Според проспекта на еврооблигациите сетълментът с инвеститори се извършва чрез Националния депозитар за сетълмент и Euroclear и „ако по независещи от нея причини Руската федерация не е в състояние да извършва плащания... в щатски долари“, сетълментът може да бъде в евро, лири стерлинги, швейцарски франкове или руски рубли.

Нито Euroclear, нито Националният депозитар за сетълмент са отговорили веднага на искането на Ройтерс за коментар.

По-рано през март Русия плати 117 млн. долара и 66 млн. долара в купони по облигации. Тази година Москва трябва да плати общо 3,4 млрд. долара.

Следващото плащане от Русия е на 31 март, когато трябва да бъдат преведени 447 млн. долара – най-голямото плащане за годината. Първото пълно изплащане на главница, от 2 млрд. долара, се дължи на 4 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още