IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия съобщи за валутно плащане по два облигационни заема

Правителството и бизнесът на Русия имат заеми в размер на около 150 млрд. долара

15:15 | 17.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 14 март Русия е наредила плащане на вноската в размер на 117,2 млн. долара по два еврооблигационни заема, чийто падеж е през 2023 година, съобщава руското Министерство на финансите, цитирано от Bloomberg. Това платежно нареждане е изпратено към банка-кореспондент, чието име не се споменава, и е изпълнено на 15 март.

От институцията поясняват, че ще има допълнителна информация дали агентът по плащанията на дълга - лондонският клон на Citibank, е получил сумата. От Bloomberg допълват, че досега банката не е коментирала казуса.

ТАСС припомня, че финансовият министър Антон Силуанов коментира преди дни, че ще бъде направено нареждане за превод, въпреки че сметките на страната са замразени. Ако Москва не успее да извърши валутното плащане, то има готовност то да бъде извършено в рубли по курса на Централната банка на Русия за деня.

Според Bloomberg засега облигационерите не са получи плащания и двете облигации поскъпнаха в сряда (16 март).

На този етап не може да се каже какво ще се случи с паричния превод, допълва още агенцията, припомняйки, че по дълга има 30-дневен гратисен период. Ако облигационерите не получат плащания до края на този срок, то Русия ще бъде в положение на неизпълнение на своите задължения за първи път от години. 

В Москва са категорични, че имат всички ресурси, за да бъде избегнат дефолт. Силуанов коментира преди дни, че се правят опити за изкуствен фалит на Русия, след като Западът замрази активи на страната заради военната инвазия в Украйна.

Ако Русия не изпълни своите задължения, това ще изхвърли страната от капиталовите пазари и ще направи много високи разходите за кредитиране. Правителството и бизнесът, включително "Газпром" и "Лукойл", имат заеми на обща стойност 150 млрд. долара в чужда валута.

Дефолт на Русия заплашва с допълнителни сътресения световната икономика, която вече страда от конфликта в Украйна. Според анализатори това би било много по-сериозно изпитание за света от дефолта на Аржентина. През 1998 г. Русия спря плащанията по вътрешния дълг и обяви мораториум за плащанията в чужда валута, което доведе до нестабилност на пазарите и до фалита, а след това и до съживяването, на хеджфонда Long-Term Capital Management.

За самата Русия спиране на плащанията означава допълнителни ограничения и замразяване на още от резервите в размер на 640 млрд. долара, които притежава руската централна банка. Големият излишък по текущата сметка обаче означава, че Москва няма нужда от излизане на облигационните пазари в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Е ти нали си юрист ,понятието договор ясно ,изглежда не "когато всички, на които дължи пари, си ги поискат " те какво до сега не са си искали плащанията и хоп сега ще си ги поискат ,утре да речем и то до обяд ,за да си имат пари за събота неделя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
На мен- също. Уведомяването за настъпилата незабавна изискуемост по едно задължение е много добър правен способ за уреждане на недобри/ забавени плащания от страна на длъжника спрямо кредитора. Настъпването на началният й момент обичайно е изрично уговорено в договора между кредитора и длъжника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
earth1225
преди 2 години
Настъпи изискуемостта на тези морални и парични дългове за всички руски граждани. Тази част много ми хареса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
За русия по-страшен ще е крос-дефолта, когато всички, на които дължи пари, си ги поискат и откажат да приемат плащането в рубли, вместо в уговорената по заема валута...Според путин, цялата ПЛАНЕТА, щяла да плати за ''амбициите на запада'', а според мен- всички руски граждани вече започват да плащат сметката на нациста путин...Настъпи изискуемостта на тези морални и парични дългове за всички руски граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още