IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изпадне ли Русия в дефолт?

Подобно събитие не се е случвало от ерата на болшевиките през 1917 г.

08:41 | 16.03.22 г. 58
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката страда, рублата се срива, кредитният рейтинг не си струва да се споменава, чуждестранните компании напускат Русия. Сега има вероятност Кремъл да не изпълни задълженията си по външните дългове, което ще го доближи до национален банкрут. Това не се е случвало от 1917 г. насам по времето на болшевиките. Investor.bg отговаря на най-важните въпроси.

Какво всъщност е заложено на карта?

В сряда Русия трябва да обслужва дългове по две държавни облигации в размер на 117 млн. долара. Кредиторите са базирани предимно в чужбина. По всяка вероятност обаче Русия няма да иска да уреди дълговете в долари, а в рубли.

Дали доларите в Русия са свършили?

Напротив. Сумата изобщо нямаше да е проблем, ако не беше войната в Украйна. До момента на нападението Русия се смяташе за изключително платежоспособна и разполагаше с големи резерви в чуждестранна валута, равняващи се на повече от 600 млрд. долара. Половината от тези резерви обаче са в чужбина и са замразени от Запада. Санкции бяха наложени и на някои търговски банки. Поради това министърът на финансите Антон Силуанов обяви, че дълговете към "неприятелски страни" могат да се плащат в рубли до отмяната на санкциите. Това означава, че Русия или няма да плати изобщо, или ще плати в рубли.

Какво означава това?

Съгласно първоначалното споразумение дължимите плащания по държавните облигации трябва да се извършват в долари. Но е малко вероятно повечето кредитори да искат да им се плаща в руската валута, която е подложена на огромен натиск. Рейтинговите агенции, които намалиха кредитния рейтинг на Русия до степен "junk", по всяка вероятност ще могат да я обявят в несъстоятелност, тъй като не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Ще се случи ли това веднага?

Ако дадена страна не успее да изпълни задълженията си за плащане, автоматично влиза в сила гратисен период. Продължителността му е 30 дни. През това време кредиторите и длъжниците могат да постигнат споразумение. В този случай това означава, че има време до 15 април. Само ако няма споразумение, рейтинговите агенции обикновено обявяват държавите в несъстоятелност. Въпреки това те могат да го направят и по-рано. Съдилищата също могат да обявят дадена държава в несъстоятелност.

Каква е вероятността за бързо постигане на споразумение?

Пътят ще бъде дълъг. Обикновено споразумението изглежда по следния начин: Кредиторите се отказват от част от вземанията си. Те заменят старите облигации с нови, които са или с по-ниска стойност, или с по-нисък лихвен процент, или с по-дълъг матуритет - или с комбинация от тези фактори. Но подобна сделка е възпрепятствана от санкциите, наложени от Запада.

Колко точно дължи Русия в деноминирани в твърда валута облигации?

Русия е пуснала 15 международни облигационни заема с номинална стойност от около 20 млрд. долара, като половината от тях са в ръцете на международни инвеститори. Плащанията на 16 март са първите от няколко последователни, като до края на месеца има още един падеж на стойност 615 млн. долара.

Първото плащане по главница е на 4 април и е на стойност от 2 млрд. долара. Самите облигации са емитирани с комбинация от съпътстващи условия и договорки. Облигациите, пуснати след като на Русия са наложени санкции заради анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., съдържат клауза за възможно плащане в алтернативна валута. За облигациите, емитирани след 2018 г., рублата е изрично посочена като алтернативна валута.

Облигациите, по които днес трябва да се извърши плащане, са емитирани през 2013 г. и разплащането трябва да бъде в американски долари, а платежният агент по тях е Citibank. Според проспекта на облигациите плащането в друга валута би било прието за извършено, само след като получателите обменят получената валута в долари до съответния размер на свободния пазар.

От Citi не са отговорили на поискания от Ройтерс коментар.

А по данни на инвестиционната банка JP Morgan Русия има дълг в чуждестранна валута в размер на около 40 млрд. долара. Около половината от тях се държат от чуждестранни кредитори. Така преди войната дългът на Русия е бил около 20% от брутния ѝ вътрешен продукт. Това е малко в сравнение с международните стандарти. Но руските компании също имат дългове в чужбина. В сряда например трябва да бъдат извършени плащания от стоманодобивната компания „Северстал", в четвъртък - от минната компания „Евраз", а в неделя - от банката „Тинкоф". Следващата седмица се очакват изплащания от енергийния гигант „Газпром", следван от рафинерията "Силур" и оператора на златни мини „Полюс".

Какво значи това за компаниите?

За тях важи същото, което и за държавата: ако не плащат дължимите си вноски, вероятно ще стане още по-сложно да се получи дългов капитал. И тук предстои да се види до каква степен неизпълнението на задълженията ще усложни допълнително тяхното положение. Самите санкции ще затруднят повечето от тях да изпълняват финансовите си задължения с течение на времето. Това е така, защото доходите им рязко намаляват.

Какво означава това за кредиторите?

Това ще им струва скъпо. В перспектива руската държава и компаниите са задлъжнели към международни банки със 120 млрд. долара. На европейските банки се падат над 84 млрд. долара - най-голям дял имат банките от Франция, Италия и Австрия.

Очертава ли се нова финансова криза?

Международният валутен фонд смята това за почти невъзможно. Общата експозиция на банките към Русия не е незначителна, но в същото време „няма системно значение", казва ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Ако Москва спре всички плащания по държавните облигации, това би имало размерите на държавния фалит на Аржентина от миналата година. 

Колко възможен е дефолт на Русия?

Дефолт по външния дълг на Русия доскоро изглеждаше немислим, тъй като международните облигации се търгуваха над номиналната си стойност почти до края на февруари.

Тежките санкции обаче бързо промениха ситуацията и сега те са на много ниски нива, някои дори спаднаха до едва една десета от номинала си.

Повечето дължими плащания, включително и днешното, имат 30-дневен гратисен период, по време на който Русия може да осъществи плащането. Някои емисии са с 15-дневен гратисен период. За разлика от други руски външни облигации, за които има алтернативни варианти за плащане, плащането по днешните купони трябва да се извърши в американски долари.

Неизплащането им в цялост или плащането в друга валута ще доведе до дефолт в края на гратисния период, смятат анализатори.

Какви ще бъдат последиците за Русия от евентуален дефолт?

Страните в дефолт нямат достъп до международните капиталови пазари, но като се имат предвид наложените й санкции Русия и без друго вече е отрязана от тях.

Въпреки това неплащането на задълженията може да има мащабни последици.

То може да задейства руски застрахователни полици за неизпълнение на дълг, известни като суапове за кредитно неизпълнение (CDS), които инвеститорите сключват, за да се предпазят при подобни ситуации. Инвестиционната банка JPMorgan изчислява, че са налице CDS на стойност от около 6 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени. Освен това не само международни мениджъри на активи имат експозиция към руския външен дълг. Според Евгений Суворов, икономист към CentroCredit Bank, много руски инвеститори са закупили подобни книжа през сметките си в западни банки. "Налице е сериозно подозрение, че именно руски инвеститори са основните облигационери по руския държавен външен дълг“, посочва икономистът.

Руските банки също могат да се окажат в беда, тъй като облигациите съставляват част от капиталовите им буфери. Да се окажеш под юрисдикцията на неплатежоспособен суверен увеличава натиска върху руските компании, които често ползват международните капиталови пазари за набиране на финансиране и разполагат с близо 100 милиарда долара в облигации в твърда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

58
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Такова събитие се случи и през 1998-а :)Тогава Рашастан се наричаше СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, безмозъчен тpoл с аграрно образование дава оценка за доларажи как бил аут... аахахахахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 5
Bones
преди 2 години
Не разваляй седянка на екипа на Инвестор. Белким го докарат до 100 поста и довечера ще празнуват победата над жужето. Казах го преди, казвам го и сега. Доларът е аут и връщане назад няма. Затова е целият вой на САЩ и скрепените към тях / долара ***. После глад и студ. Накрая червеи... Толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Банките са длъжни да изплащат депозираните средства. Ако те откажат да направят това, фактически те обявяват неплатежоспособност, независимо от причините, които изтъкват за свое оправдание. И това е в грубо нарушаване на договорите. След което РФ може да предприеме съответните мерки спрямо мошениците, които спират плащания на базата на политически мотиви. РФ в момента предприе точно такива възпитателни мерки. Пък нека ония си врещят, колкото си искат. В най-добрия случай изплащанията ще бъдат в рублева шума. Да си ги четат преди лягане. Светът се променя и нагглосите ще го разберат по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Имаш много здраве от бача си Стоян : "ВАШИНГТОН, 16 мар РИА Новости. Администрация президента США Джо Байдена изучает возможность поставки Украине высокоточных управляемых ракет в рамках нового пакета военной помощи, обсуждение которого ожидается в среду, сообщает телеканал NBC со ссылкой на источники в конгрессе."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хахаха- ""...Голям колектив от юристи, военни и експерти сверява позициите на страните в руско-украинските преговори късно вечерта и нощем, между отделните кръгове, и търси възможни компромиси. Това заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински, помощник на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.."" Ми що руският агресор включи юристи в делегацията си- то е ясно, че всички са подчинени на руския нацист в кремъл...Зарежете правото- нали всички руски ""застъпници"" от 2014 г. пропагандират, че е важно ""правото на силата"", а не силата на правото, а за налагане на ""правото на силата"" ви трпбват вашите военни, а не вашите юристи:) Украйна няма да клекне на руският агресор и няма да подпише капитулация- това вече стана ясно и на малките деца и сега изведнъж- хоп- дайте да включими юристи в преговорите, за да им придадем вид на нещо законно- хахахахха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
;D С тези около 300 лева не могат да си платят консумативите за жилищата си, а и трябва и да се яде:) Да видим докъде ще го докарат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
пPoсия била "червива от злато и кинти" ? Явно с под 2% от световното БВП е червясала или с "огромната" средна заплата от 850 лв и средна пенсия от 240 лв преди войната нейните граждани са червясали? Или с "огромния" държавен резерв , 4 ПЪТИ по-малък от пазарната оценка само на фирма, като Майкрософт? Или със държавното злато, което е 4 ПЪТИ по-малко от спестяванията в злато на домакинствата в Германия и около 10 ПЪТИ по-малко от домакинствата в Индия? пPocия е икономическо джудже и инвалид и това вече е ясно и на чугунените глави. И още един интересен факт - НОИ тия дни изиска да се преведат парите за руските пенсии, xxx сума за yyy получателя, и много лесно се калкулираше колко е средната руска пенсия, плащана тук - около 300 лв. Айде "червиви" от пари руски пенсионери, гуляйте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Не съм ''бойчо'', но решението по това дело 1. https://.....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220227-PRE-01-00-EN.pdf2. https://....icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220307-PRE-01-00-EN.pdfще бъде обявено днес. Да видим СЛЕД ТОВА каква реакция ще има на това решение от всички останали държави в света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Бойчо, само за протокола - Русия обяви дефолт поради безпаричие за последно на 17 август 1998 г. В момента Русия е червива от злато и кинти, което автоматично изключва дебата за нейната платежоспособност. Дали и как ще плаща е технически, или по-скоро - военно-технически и е част от цялата военна операция. Войната е повсеместна и се води и с финансови и икономически средства и както във всяка война, страните търпят загуби. Въпросът е кой и как е построил стратегията си и с какви тактически средства ще ги преследва. Според пропагандата отсам фронтовата линия, Русия търпи тежко поражение на терен в чисто военния аспект на конфликта, а прогнозите за финансовите и икономически бойни действия са за нейния пълен разгром. Безспорните факти, обаче са, че руската армия в Украйна привидно бавно, но само разширява територията, която контролира и ежедневно напредва. Това кара някои анализатори да се съмняват и в липсата на обмислена и планирана стратегия на фитансовия и икономически фронт. Предстои да видим, всяка война носи потенциал на изненади... Екзалтираното радостно крякане в курника може да е преждевременно... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още