IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският крал на металите Потанин: Не връщайте Русия 100 години назад

61-годишният президент на Norilsk Nickel призова власите в Москва да не прибягват до конфискуване на активите на „избягалите“ западни компании

14:14 | 11.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Путин и Потанин (вдясно) на среща през 2018 г. <em>Снимка: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV</em></p>

 Путин и Потанин (вдясно) на среща през 2018 г. Снимка: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Конфискуването на активите на компаниите, които са избягали от Русия след инвазията в Украйна, ще срине доверието на инвеститорите в продължение на десетилетия и ще върне Русия към катастрофалните дни на болшевишката революция от 1917 г., заяви металургичният магнат Владимир Потанин.

Потанин, най-големият акционер в Norilsk Nickel, водещият производител на паладий и рафиниран никел в света, заяви, че Русия трябва да реагира прагматично на изключването си от цели части от световната икономика.

„Не бива да се опитваме да „затръшнем вратата", а да се стремим да запазим икономическите позиции на Русия на пазарите, които толкова дълго култивирахме", заяви Потанин в приложението за съобщения Telegram.

Потанин заяви, че конфискуването на активите на компании, които са напуснали Русия, ще отблъсне инвеститорите от страната за десетилетия.

„Това би ни върнало 100 години назад, към 1917 г., а последиците - световна липса на доверие в Русия от страна на инвеститорите - бихме усещали в продължение на много десетилетия", каза Потанин. Предприемачът редовно заема челно място в списъка на Forbes на най-богатите хора в Русия. Той е близък с Путин, с когото са го виждали да играе хокей.

Руската икономика е изправена пред най-тежката криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., след като Западът наложи сурови санкции на почти цялата руска финансова и корпоративна система след нахлуването на военните на Москва в Украйна на 24 февруари.

В четвъртък руският министър-председател Михаил Мишустин съобщи на президента Владимир Путин, че правителството е предложило компаниите, които са напуснали Русия, да бъдат поставени под външно управление.

Точните механизми за това не са ясни, въпреки че в руския елит се води ожесточен дебат за това колко остра трябва да бъде реакцията на Москва на западните санкции, твърдят официални лица и бизнесмени, цитирани от Ройтерс.

Путин заяви, че Русия ще остане отворена за бизнес и не възнамерява да се затваря за тези, които все още искат да правят бизнес.


Путин и Потанин играха хокей през миналата година 

Миналия месец BP заяви, че се отказва от дела си в руския производител на петрол „Роснефт" (ROSN.MM), а редица компании, от McDonald's и Coca-Cola Co до Toyota и IKEA, закриха бизнеса си в Русия.

Възпитанието на Потанин като син на високопоставен съветски търговски служител и образованието му в елитната дипломатическа академия в Москва винаги са го отличавали от другите олигарси, които забогатяха набързо в хаоса на 90-те години.

Приватизационните сделки по времето на президента Борис Елцин дават на Потанин и други олигарси контрол върху някои от най-добрите активи на бившата суперсила, въпреки че влиянието им бе намалено по време на мандата на Владимир Путин, когато нова група бивши шпиони поставят под държавен контрол някои от най-големите руски нефтодобивни предприятия.

Освен че е най-големият производител на паладий и висококачествен никел в света, Norilsk Nickel е основен производител на платина и мед. Тя произвежда също кобалт, родий, сребро, злато, иридий, рутений, селен, телур и сяра.

Потанин предупреди, че някои страни използват санкциите като начин да изтласкат конкуренцията, така че Москва трябва да взема мъдри и обмислени решения.

Той също така призова за премахване на валутните ограничения за изплащане на облигациите по външния дълг на Русия, който според него възлиза на 480 млрд. долара, тъй като техническо неизпълнение на задълженията за плащане на лихви може да позволи на кредитори да поискат изплащане на цялата главница.

„Това важи с пълна сила за големите публични компании", каза Потанин. В неделя Русия заяви, че плащанията по държавните облигации ще зависят от санкциите.

„Виждаме, че собствените икономики на Запада пострадаха от налагането на санкции срещу Русия. Затова трябва да бъдем по-мъдри и да избегнем сценарий, при който нашите санкции да ни ударят", каза Потанин.

Путин твърди, че „специалната военна операция" в Украйна е от съществено значение за гарантиране на руската сигурност, след като Съединените щати разшириха членството в НАТО до границите на Русия и подкрепиха прозападните лидери в Киев.

Украйна твърди, че се бори за своето съществуване, докато Съединените щати и техните европейски и азиатски съюзници осъждат руската инвазия. Китай неутрално призова за спокойствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Той също така призова за премахване на валутните ограничения за изплащане на облигациите по външния дълг на Русия, който според него възлиза на 480 млрд. долара, тъй като техническо неизпълнение на задълженията за плащане на лихви може да позволи на кредитори да поискат изплащане на цялата главница." . . . А какво пречи кредиторите да бъдат посъветвани да се удовлетворяват от блокираните в чужбина активи на корелантните към съответните задължения руски банки, в това число и на руската централна банка, по отношение на суверенния държавен дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"...активите на чуждите компании, напуснали Русия, да бъдат поставени под външно управление." - Бойчо, това не е национализация. Външно управление на активите може да упражнява всяка частна компания, в т. ч. и чужда... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
То не е държава.То е феодално владение на Късият Великан и шайка бандитски барони..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Ще се разпадне държавата ако тръгне да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Тоя да вземе да призове, държавата да не си върне пълната власт над подземните изкопаеми, че ще завие на умряло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още