IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изпадне ли Русия в дефолт?

Подобно събитие не се е случвало от ерата на болшевиките през 1917 г.

08:41 | 16.03.22 г. 58
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката страда, рублата се срива, кредитният рейтинг не си струва да се споменава, чуждестранните компании напускат Русия. Сега има вероятност Кремъл да не изпълни задълженията си по външните дългове, което ще го доближи до национален банкрут. Това не се е случвало от 1917 г. насам по времето на болшевиките. Investor.bg отговаря на най-важните въпроси.

Какво всъщност е заложено на карта?

В сряда Русия трябва да обслужва дългове по две държавни облигации в размер на 117 млн. долара. Кредиторите са базирани предимно в чужбина. По всяка вероятност обаче Русия няма да иска да уреди дълговете в долари, а в рубли.

Дали доларите в Русия са свършили?

Напротив. Сумата изобщо нямаше да е проблем, ако не беше войната в Украйна. До момента на нападението Русия се смяташе за изключително платежоспособна и разполагаше с големи резерви в чуждестранна валута, равняващи се на повече от 600 млрд. долара. Половината от тези резерви обаче са в чужбина и са замразени от Запада. Санкции бяха наложени и на някои търговски банки. Поради това министърът на финансите Антон Силуанов обяви, че дълговете към "неприятелски страни" могат да се плащат в рубли до отмяната на санкциите. Това означава, че Русия или няма да плати изобщо, или ще плати в рубли.

Какво означава това?

Съгласно първоначалното споразумение дължимите плащания по държавните облигации трябва да се извършват в долари. Но е малко вероятно повечето кредитори да искат да им се плаща в руската валута, която е подложена на огромен натиск. Рейтинговите агенции, които намалиха кредитния рейтинг на Русия до степен "junk", по всяка вероятност ще могат да я обявят в несъстоятелност, тъй като не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Ще се случи ли това веднага?

Ако дадена страна не успее да изпълни задълженията си за плащане, автоматично влиза в сила гратисен период. Продължителността му е 30 дни. През това време кредиторите и длъжниците могат да постигнат споразумение. В този случай това означава, че има време до 15 април. Само ако няма споразумение, рейтинговите агенции обикновено обявяват държавите в несъстоятелност. Въпреки това те могат да го направят и по-рано. Съдилищата също могат да обявят дадена държава в несъстоятелност.

Каква е вероятността за бързо постигане на споразумение?

Пътят ще бъде дълъг. Обикновено споразумението изглежда по следния начин: Кредиторите се отказват от част от вземанията си. Те заменят старите облигации с нови, които са или с по-ниска стойност, или с по-нисък лихвен процент, или с по-дълъг матуритет - или с комбинация от тези фактори. Но подобна сделка е възпрепятствана от санкциите, наложени от Запада.

Колко точно дължи Русия в деноминирани в твърда валута облигации?

Русия е пуснала 15 международни облигационни заема с номинална стойност от около 20 млрд. долара, като половината от тях са в ръцете на международни инвеститори. Плащанията на 16 март са първите от няколко последователни, като до края на месеца има още един падеж на стойност 615 млн. долара.

Първото плащане по главница е на 4 април и е на стойност от 2 млрд. долара. Самите облигации са емитирани с комбинация от съпътстващи условия и договорки. Облигациите, пуснати след като на Русия са наложени санкции заради анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., съдържат клауза за възможно плащане в алтернативна валута. За облигациите, емитирани след 2018 г., рублата е изрично посочена като алтернативна валута.

Облигациите, по които днес трябва да се извърши плащане, са емитирани през 2013 г. и разплащането трябва да бъде в американски долари, а платежният агент по тях е Citibank. Според проспекта на облигациите плащането в друга валута би било прието за извършено, само след като получателите обменят получената валута в долари до съответния размер на свободния пазар.

От Citi не са отговорили на поискания от Ройтерс коментар.

А по данни на инвестиционната банка JP Morgan Русия има дълг в чуждестранна валута в размер на около 40 млрд. долара. Около половината от тях се държат от чуждестранни кредитори. Така преди войната дългът на Русия е бил около 20% от брутния ѝ вътрешен продукт. Това е малко в сравнение с международните стандарти. Но руските компании също имат дългове в чужбина. В сряда например трябва да бъдат извършени плащания от стоманодобивната компания „Северстал", в четвъртък - от минната компания „Евраз", а в неделя - от банката „Тинкоф". Следващата седмица се очакват изплащания от енергийния гигант „Газпром", следван от рафинерията "Силур" и оператора на златни мини „Полюс".

Какво значи това за компаниите?

За тях важи същото, което и за държавата: ако не плащат дължимите си вноски, вероятно ще стане още по-сложно да се получи дългов капитал. И тук предстои да се види до каква степен неизпълнението на задълженията ще усложни допълнително тяхното положение. Самите санкции ще затруднят повечето от тях да изпълняват финансовите си задължения с течение на времето. Това е така, защото доходите им рязко намаляват.

Какво означава това за кредиторите?

Това ще им струва скъпо. В перспектива руската държава и компаниите са задлъжнели към международни банки със 120 млрд. долара. На европейските банки се падат над 84 млрд. долара - най-голям дял имат банките от Франция, Италия и Австрия.

Очертава ли се нова финансова криза?

Международният валутен фонд смята това за почти невъзможно. Общата експозиция на банките към Русия не е незначителна, но в същото време „няма системно значение", казва ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Ако Москва спре всички плащания по държавните облигации, това би имало размерите на държавния фалит на Аржентина от миналата година. 

Колко възможен е дефолт на Русия?

Дефолт по външния дълг на Русия доскоро изглеждаше немислим, тъй като международните облигации се търгуваха над номиналната си стойност почти до края на февруари.

Тежките санкции обаче бързо промениха ситуацията и сега те са на много ниски нива, някои дори спаднаха до едва една десета от номинала си.

Повечето дължими плащания, включително и днешното, имат 30-дневен гратисен период, по време на който Русия може да осъществи плащането. Някои емисии са с 15-дневен гратисен период. За разлика от други руски външни облигации, за които има алтернативни варианти за плащане, плащането по днешните купони трябва да се извърши в американски долари.

Неизплащането им в цялост или плащането в друга валута ще доведе до дефолт в края на гратисния период, смятат анализатори.

Какви ще бъдат последиците за Русия от евентуален дефолт?

Страните в дефолт нямат достъп до международните капиталови пазари, но като се имат предвид наложените й санкции Русия и без друго вече е отрязана от тях.

Въпреки това неплащането на задълженията може да има мащабни последици.

То може да задейства руски застрахователни полици за неизпълнение на дълг, известни като суапове за кредитно неизпълнение (CDS), които инвеститорите сключват, за да се предпазят при подобни ситуации. Инвестиционната банка JPMorgan изчислява, че са налице CDS на стойност от около 6 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени. Освен това не само международни мениджъри на активи имат експозиция към руския външен дълг. Според Евгений Суворов, икономист към CentroCredit Bank, много руски инвеститори са закупили подобни книжа през сметките си в западни банки. "Налице е сериозно подозрение, че именно руски инвеститори са основните облигационери по руския държавен външен дълг“, посочва икономистът.

Руските банки също могат да се окажат в беда, тъй като облигациите съставляват част от капиталовите им буфери. Да се окажеш под юрисдикцията на неплатежоспособен суверен увеличава натиска върху руските компании, които често ползват международните капиталови пазари за набиране на финансиране и разполагат с близо 100 милиарда долара в облигации в твърда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Индия няма абсолютно никакъв интерес да попадне в орбитата на Китай. Първо двете държави са в тих военен конфликт от години, стотици войници умират всяка година на границата им. Да не говорим за стратегическия интерес Индия да привлича нови и нови инвеститори от Запада, да строи нови производства и да вдига стандарта. Индия в момента е като Китай преди 50 години, когато Мао отвори Китай към САЩ. Така се става богат и проспериращ, а не с гнусни прегръдки с Империята на злото. Не е случайно, че нито един приятел на Мордор няма с добър стандарт на живот, оттам идва само смрад и мизерия. А Китай приятели няма, те имат икономически интереси. Тоест Индия няма какво да търси с Китай, нито с Мордор и това е ясно дори и на слепите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ще ти го обясня простичко: Например за производстото на iphone в Китай. Камерата идва от япония, пластмасата се прави във Виетнам, дисплей в Испания, Софтуера и чиповете идват от САЩ, 5г модема от Южна Корея и т.н. и всичко това плава на танкери които горят петрол в долари, самите стокообмени пак стават в долари и продажбата на крайния продукт пак е изчислена в долари. Попитай се защо ? Защото не искаш докато ти пътува кораба със стока към Китай вече да не си струва да я правиш защото цената е в рубли или други интересни валути :) Когато правиш бизнес искаш да имаш предвидимост !!! Явно не си правил бизнес никога и затова си мислиш ,че ей така щрак и се сменя тази верига. Това е само пример с iphone но всички продукти така се правят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Тя и сега им расте валутата, но те си я свалят надолу, просто ще продължат да го правят, но в по-големи мащаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Не са прави. Това е специкулация :) - "identifying a potential bank". Коя банка ще си го "набие" за и отрежат търговията с долари,евро,паундове,йени :))) Няма такава банка. Никой не е луд ! Единствения вариант е да направят банка която да обслужва само петролни сделки. Само ,че като погледнеш рупията е горе долу стабилна, а рублата може да удари 200 долара. Никой не е луд парите му да се обезценят неочаквано :) Това е пълна партенка. В биткойни би било много по добре плащането и осъществимо от колкото в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Една задачка към неполезните *** - Ако Русия е бензиностанция с ракети и са и блокирали аворите в чужбина същата тази чужбина с какво очаква да и се плати с бензин или с ракети? - Питам за един приятел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Това не е изгодно за Китай ! Ако започне да доминира повече юана , това значи ,че тяхната валута ще започне да расте което автоматично означава , че на всички фирми които произвеждат в Китай ще им бъде по скъпо :) Ще търсят други държави Индия, Виетнам и т.н. Да ще отнеме време , но ще сменят Китай с други :) Китай е нищо повече от един евтин производител :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Далеко си от истината. Пробвай да дадеш на арабите за петрола им рубли :) После с рублите Китай ще си пазарува нещо ?!?! Русия като иде към Китай ще иде от трън на глог. Китай и е точно на границата и има ядрени оръжия докато Украйна НЯМА :) Русия има кеш , може да си товари камионите и да кара доларите на границата с Полша :) Има и злато може също да го кара и да го обръща в местната банка. Колко и какво е западнало видяхме през 89-та. Една съдомиялна не можахме да произведем. Единствено се даваха пари за ракети. Обикновенния човек не го интересуват ракетите и дрънкането на оръжия. Иска да живее добър живот с всички съвременни технологии и да живее дълго !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 2 години
Както обикновенно - много грамогласен и слабо компетентен . И се опитай да си отговориш на основният въпрос - Защо страни като Индия и Китай да се качват в прогнилата лодка на Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
Bones
преди 2 години
Г-н Попов, имам и по-важни задачи от това да си чатя безсмислици с теб. Само знай, че за всяко правило си има изключения и че вечни съюзи или рекет - няма. Успешен ден на всички и довиждане за сега от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 7
Bones
преди 2 години
Не знам какво е общото г-н Попов. Наистина не знам.... И не ви прави чест като журналист да пишете по толкова неграмотен начин. Ако изобщо вие пишете "своите" статии. От там, мога само да гадая с кои от тролските аватари се подвизавате под статиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още