IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от санкциите срещу Русия може да е непредвидим

Светът трябва да помни фалита на Lehman Brothers и да се подготви за глобален финансов и икономически шок

10:56 | 15.03.22 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да се оцени потенциалното въздействие върху глобалната икономика на международните санкции срещу Русия на Владимир Путин, е добре да погледнем назад към финансовата криза от 2008 г. и фалита на американската банка Lehman Brothers. Това би се харесало на Дик Фълд, бившия главен изпълнителен директор на фалиралата банка, пише Патрик Дженкинс за Financial Times.

Отношението към поведението на Lehman, която Фълд ръководеше в продължение на 14 години, показа колко трудно е да се предвидят последствията от финансови интервенции със системни последици. Дори и да са направени заради морален императив, последствията могат да бъдат много по-страшни от предвижданото.

Какво се случи в началото на септември 2008 г. на Уолстрийт? Lehman беше на ръба на колапс, тъй като нервността се увеличи, а междубанковото финансиране пресъхна. За разлика от много банки по света, които бяха спасени от правителствата, Lehman беше оставена да фалира - поне отчасти като възмездие за минали предполагаеми прегрешения. 

За да бъде ясно, колапсът на Lehman не предизвика финансовата криза, но несъмнено я влоши. Така че мисленето, което накара Ханк Полсън, тогава министър на финансите на САЩ, да тласне банката към фалит, вместо да намери спасително решение, беше важно - дори променящо света.

Не забравяйте, че Bear Stearns беше подтикната към спасително поглъщане по-рано през нея година, а други банки бяха спасени чрез мащабната американска програма TARP само седмици по-късно. Защо тогава Lehman беше пожертвана?

Някои твърдят, че за решението е допринесла личната неприязън между Фълд и Полсън, произтичаща от съперничеството между Lehman и Goldman Sachs, където Полсън бе главен изпълнителен директор в продължение на седем години точно преди периода си като финансов министър.

Но имаше и конкретна бизнес причина, отпушила враждебността към Lehman – широко възприемана на Уолстрийт и такава, която ни връща цял кръг назад към последната руска криза през 1998 г. и последвалия крах на системно важен хедж фонд (Long-Term Capital Management).

Когато Москва изпадна в дефолт по дълга си през август 1998 г., 120 милиарда долара заеми на LTCM и 1 трилион долара инвестиционни позиции излязоха извън контрол. Правителството изиска от Уолстрийт спасителен план, за да предотврати пълномащабна криза. Но Фълд беше сред малцината въздържащи се.

Десетилетие по-късно правителството се въздържа да го спаси. Но шекспировото отмъщение, стоварило се върху Lehman, доведе до хаотичния крах на една от най-свързаните финансови институции в света. Това несъмнено усили кризата от 2008 г. и ескалира мащаба на интервенциите, изисквани от правителствата и централните банки.

Наказването на Путин за неговите варварски действия в Украйна чрез строги санкции – срещу руски компании, олигарси и износа на енергия – е необходимо и повече от оправдано от морални съображения. Има известно признаване, че ще има обратен ефект за останалия свят - по-високи цени на бензина, например, и по-нататъшна инфлация на вътрешните енергийни разходи.

Но не съм сигурен, че потенциалното въздействие върху света извън Русия е напълно признато. Най-очевидно, разбира се, санкциите могат да провокират допълнителна военна агресия от страна на Путин. Но други финансови и икономически последици със сигурност се простират далеч отвъд бензиностанциите. Нарастващите цени на пшеницата, зърното, никела и множество други суровини заплашват достъпността на всичко - от ежедневния хляб до смекчаването на климатичните бедствия.

По пътя си те биха могли да извадят от строя оператори на финансови пазари, големи и малки, масови и маргинални – вижте спирането на търговията с никел на Лондонската метална борса, собственост на Хонконг, на фона на огромни загуби, понесени от китайския Tsingshan Holding. Руските облигации може да изпаднат в дефолт през следващите дни или седмици. Веригите за доставки, които включват руски стоки, ще бъдат нарушени.

Точно как ще се развие тази криза може да се окаже по-трудно за предвиждане дори от срива през 2008 г. Тогава повечето рискове бяха ограничени до банковия сектор, който поне теоретично беше строго регулиран. Този път банките изглеждат по-стабилни, но по-пагубни рискове се натрупват на други места, застрашавайки по-слабо контролираните части на финансовата система.

Свят, който бе пълен с напечатаните от централните банки пари, за да се предотврати пълното финансово въздействие на 2008 г. и ковид кризата, изглежда немалко уязвим, като се има предвид как цените на активите бяха надути и как дълговете набъбнаха до нови рекорди. Не си правете илюзии: руснаците няма да са единствените, които ще пострадат от санкциите. Светът трябва да помни Lehman и да се подготви за глобален финансов и икономически шок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Досега, да. След като рабрах, че това не са ***, а екипа на инвестор и г-н Попов е напълно неграмотен, вече не. Последно влизах тук преди години за да науча нещо. В момента са приказки под шипковия храст + пламенни партийни речи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Верно ли ги четеш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
ефекта от санкциите е ясен - нов световен ред. понеже в западните страни няма лидери, а бюрократи. за тях е невъзможно да действат в неординарна обстановка и ще се провалят. ще надделеят страни с изявени лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Имаме Световна Война, която не знаем колко време ще продължи и как ще се развияе. Естествено че, ще има непредвидими ефекти. Като вземем на предвид и това, че живеем в един глобален свят в който икономиките на всички държави са свързани може да се очакват всякакви изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Чета глу.постите и ухажването между 4un4o. и юриста и стигам до извода, че това е пак екипа на Инвестор. Всеки път, когато се пусне реална информация, щатните лай.но.метчици са на линия и почват да О.сират темата. Познах ли, инФестор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И така- утре- 16.03.2022 г- е денят Х за руската агресивна война в Украйна. Русия може да обяви дефолт, защото я чака плащане на транш по еврооблигациите, който тя трябва да преведе в евро, а и утре се очаква решението на МС на ООН относно обвиненията на Украйна, че русия тълкува неправилно и превратно понятието геноцид и руският казус бели няма никаква правна стойност и не може да бъде оправдание за руската агрсивна завоевателна война в Украйна. Неслучайно руските трол88ове и мър996и са толкова агресивни и не могат да понасят нито едно чуждо критично мнение за неонациста путин- дааа, за тях не е лесна загубата на един работодател, който досега им е плащал и млякото, и старческите памперси, и е помпал дърташкото им самочувствие, което е без покритие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
4un4o.
преди 2 години
Все повече дълбаеш дъното на умствените възможности . ''Харвар'' бил завършил мъжа й. Ама той не знае все още какви глупости пишеш за него , а като научи ще ти нашока празната балалайка . Ако въобще съществува де . Казах преди че се сумнявам да имаш другар в живота . Кой ще търпи мързелив кукумицин който по цял ден го раздава наставнически из форумите . ''Харвар'' ?!? мухахахахахахахаха . Знаеш ли как ше се зарадваш на един чеченски харвар , мър6о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Харвар- т.е. Харвард
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
'.... То се и вижда как мъжа ти те е наритал мордата..."" Нима- за разлика от теб- руската мут99ра, той е преминал курс за екзекютив директор в Харвар Кенеди скуул. Интересно, а какво е твоята ОКС- имаш ли завършено поне средно образование,..Нищо друго от един неонацист като теб не представлява интерес за мен. Сбогом, неонацисте- утре твоят работодател фалира и ще си папкаш руския петрол и нефт;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
4un4o.
преди 2 години
За нищо не стават такива като теб , камо ли за готвене и деца . То се и вижда как мъжа ти те е наритал мордата и от нямане какво да правиш , седиш тук и лаеш и мучиш срещу Русия . Най обикновенна блядька - троL. При това ужасяващо тъппа. Само една женска особа от форума притежава толкова малко акЪл в голямата си тимберлица . *** намери някой да си го сложиш в овехтялата слива , но се и съмнявам ,след като от километър ти личи че си кукумицин над 65
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още