IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите

Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза

10:55 | 10.03.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Рецесия в Европа и Северна Америка вероятно ще е неизбежната цена за защитата на свободата, противопоставянето на агресията и спазването на международното право в Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа сега са изправени пред неприятен избор, тъй като трябва да решат колко агресивно да използват икономическите санкции в отговор на военната инвазия на Русия в Украйна, пише Ройтерс.

Моралният императив е бързото оказване на максимален икономически натиск върху Русия, за да прекрати сраженията в Украйна възможно най-бързо и да изтегли военните си сили, за които Москва казва, че участват в „специална операция“ без планове за окупация.

Икономическият императив е да се защитят бизнеса и заетостта у дома, да се сведат до минимум последствията за домакинствата с по-ниски доходи и да се поддържа подкрепа за политиките за санкции.

Труден избор за санкциите

В средата на февруари топ политиците изглежда смятаха, че могат да съвместят тези цели чрез внимателно контролирана стратегия за ескалация на санкциите, която не обхваща търговията с петрол и газ.

Този план се провали в резултат на бавния напредък на Русия на бойното поле и огромния дипломатически и обществен натиск върху американските и европейските лидери за бързо увеличаване на санкциите.

Американските и европейските политици трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия чрез прекратяване на покупките на петрол и газ или по-скромен подход, който да предотврати рецесията.

Но дори и преди инвазията бързото икономическо възстановяване след пандемията започна да се забавя, а ръстът на цените - да се ускорява, което налагаше повишаване на лихвените проценти.

Изглаждащата се крива на доходността на държавните облигации на САЩ показва повишена вероятност от забавяне в средата на цикъла или рецесия в края на цикъла през следващата година.

Руската инвазия и санкциите, които последваха, засилиха тези тенденции, като нарушиха веригите на доставки и покачиха цените на енергията и храните, което допълнително изравни кривата на доходността.

Финансовата криза през 2008/2009 г. и пандемията през 2020/2021 г. бяха шокове от страна на търсенето, които можеха да бъдат компенсирани чрез понижаване на лихвените проценти, купуване на облигации, намаляване на данъците и засилване на обезщетенията за безработица. Инвазията и санкциите са шокове от страна на предлагането, които намалиха производствения капацитет на световната икономика, така че не могат да бъдат компенсирани по същия начин.

Увеличаването на търсенето чрез засилване изкупуването на облигации, намаляването на данъци или увеличаването на държавните разходи просто ще влоши разликата между производството и потреблението и ще доведе до още по-бърза инфлация.

Нарушения в търговията на критични суровини

Кризата заплашва да наруши световната търговия с критични суровини и промишлени компоненти - алуминий, никел, благородни газове, автомобилни части, океанско корабоплаване и сухопътен железопътен товарен превоз.

Най-голямото и непосредствено въздействие се усеща при петрола и природния газ, където Русия е един от най-големите износители в света, и зърното, защото Русия и Украйна са основни световни доставчици.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 2 години
Русия отдавна се похвали с превземането на неоновите заводи в южна Украйна, които са били една главна цел за похищаване. Иначе е ясно - искат си няколкото области, републики, които да възсъединят, Азовско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И от тук всички подкрепящи агресията на Путин нито един път не чух какво ще прави Путин като превземе Украйна ? Ще назначи някъде кмет в Киев и ще остави 20 хилядна войска да пази ?!?! Кмета ще го очеткат на втория ден. А останалите градове ? Ще му трябват 500 хиляди човека да управлява. А кой ще ги храни ? Икономика ? Долари откъде ? Ще мизерства целия руски народ ? Най-много да му спретнат някоя Ленинска революция. Утопиите на *** са неизпълними. Не знам кой го подхлъзна така лошо. Нещо много важно !!! САЩ нямат за цел да приключи бързо тази война ! Ако имаха досега да са подарили ракети на украинците. Сега ще им дават на час по лъжичка така,че никой да не победи а руснаците да бъдат изтощени икономическа. Елементарен гамбит ! Путин вместо да беше гонил Гари Каспаров да го беше извикал на помощ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Естествено ! Това беше целта на САЩ. Да вкарат втори Афганистан на Русия и тя да фалира. Може да не е след месец-два но до 2-3 години и е в кърпа вързано. Лошото е ,че умират невинни. Още по лошото е ,че ботокса сам падна в капана. Как си мисли Путин,че ще победи ? Да , превзема градовете в Украйна и после какво прави ? Той вече е създал 5 милиона партизани и някои от тях вече са радикализирани (загубили деца,жени,близки). Как ще управлява ? Ще прави 40 милиона в концлагер ? Ще ги избие всичките ? Путин няма добър ход. Всъщност има само един и то трябва да го направи сега. Изтегля се откъдето е дошъл и плаща щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
За ядрените оръжия ... гласят ги в момента. Аз очаквам калпав монтаж на ядрена ракета в Украйна насочена към Москва.... въпрос на време. И естествено има хора да се вържат на това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
Това си е за Оскар. Къртят мивки из целия свят. На мястото на звездичките : wwwhttps://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3sОскар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечттай, мечтай копейник за разбит и обедняващ запад, те и други мечтаха, а се случи точно обратното. Впеочем да ви в честита новата средна заРплата от няма и 500 лв, новата мин.заплата от 150 лв и новата средна пенсия от 140 лв. А още е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Юристката, айде, мила. По-полека. Опитваш се да коментираш неща извън компетенцията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите. Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза.". Ей, толкова тежка отрицателна селекция, наистина, не се прави бързо. Ала гледам, има ефект: Вече, вместо неадекватното поведение и политика, някои взеха да обвиняват санкциите. Да, ама те не възникват сами по себе си, тях хора ги измислят, нали? Та, ето го Ефектът: Искахте разбит и обедняващ Запад?- ИМАТЕ ГО. САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ (такъв). Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още