IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на зависимостта от руската енергия не е толкова нереалистично

То е още по-възможно на фона на необходимото преформатиране на нашата енергийна система, за да се справим с изменението на климата

20:14 | 07.03.22 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няма нищо реалистично за нашата глобална енергийна система, освен факта, че тя съществува, пише Лайъм Денинг за Bloomberg,

Съвременното общество зависи от дълги, сложни системи, които черпят от залежи от гориво, често разположени в нестабилни или негостоприемни части на света, и го пренасят през пустини, планини и морета, за да потекат от крановете навсякъде - дори в Антарктида. Електрическите мрежи в голяма част от света снабдяват надеждно не само гъстонаселените градове, но и отдалечени села и ферми, които никога не биха могли сами да оправдаят разходите за тези дълги линии. Все по-често използваме източници на електричество, които работят според повелята и времето на деня, а не според нашите изисквания. Ние също - обърнете внимание на това - разделяме атомите, за да правим неща като зареждане на нашите телефони.

Идеята обаче да правим всичко това по различен начин поражда неизбежния отговор, че това би било „нереалистично“. Докато Русия води все по-брутална война срещу Украйна, настъпи моментът най-накрая да разгледаме действителното значение на тази дума.

На 3 март Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува план от 10 точки за намаляване на вноса на руски газ в Европа с една трета в рамките на една година. Тази сума е еквивалентна на цялото годишно потребление на Франция, втората по големина икономика в ЕС. Това би включвало комбинация от неща като наддаване за всеки свободен товар от втечнен природен газ (LNG), забавяне затварянето на атомни електроцентрали, компенсиращ фонд от 200 милиарда евро за по-бедните домакинства - финансиран от данък върху печалбите на производителите на електроенергия - и насърчаване на всички да намалят термостата си с 1 градус по Целзий.

Първата ми реакция беше от типа „да, да“. Правенето на почти всичко, свързано с енергията, в рамките на една година, е трудна задача. Освен това, може би съм белязан от спомените за американски политици, които заемаха гласовити позиции относно избора на... крушки с нажежаема жичка. Като вид, ние харесваме евтината енергия, мигновена и отвъд погледа и ума. Съществуват множество вектори на скептицизъм, с които да се атакува предложението на МАЕ, включително цената на тези оферти за LNG, корпоративната реакция срещу данъка за компенсиращия фонд и предизвикателството да се убедят няколкостотин милиона европейци да облекат пуловери на закрито или да инсталират сносна изолация.

Помислете обаче за алтернативата: да продължаваме да обвързваме съдбата на континента с капризите на режим, който сега разрушава парадигмата за сигурност, която запази мира в продължение на почти осем десетилетия. Приемете, че Кремъл може да заплаши с икономическа разруха, инвазия и дори ядрена война, ако исканията му не бъдат изпълнени, докато същевременно е финансиран отчасти от потенциалните си жертви. Това също не звучи особено реалистично; масовото регулиране на термостатите звучи като изгодна алтернатива в сравнение.

Но само в сравнение. Нищо от това не е лесно. Всички форми на енергия идват с компромиси и въпроси за това какво е постижимо при – и това е жизненоважната част – нашето преобладаващо разбиране за рисковете и ползите. Например, Европа разчиташе на СССР и неговите наследници за доставките на енергия в продължение на десетилетия, дори на фона на цялото напрежение през Студената война, защото силите, поддържащи двете страни свързани, се смятаха за по-силни от тези, които ги разделяха. Това просто беше реалността, колкото и невероятна да изглеждаше.

Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

41
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Може да се случи от 2 до 20 години, а в условията на форсмажор, може и сега да започне да се случва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"юрист", шегуваш се. Ама дерзай, забавляваш уникално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
" Намаляването на зависимостта от руската енергия не е толкова нереалистично." Определено. Нереалистично не е. Нереалистично е, това да се случи за по-малко от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Ва9999та, София може да тегли ритника на руския газ, специално за отоплението си, защото може да се отоплява директно с топла вода от минералните извори, които се намират на територията на Столична община, в самите ни софийски квартали. Употребата на метан пък, изваден от нашата ИИЗ, може да изхвърли руският газ от употреба в цяла България. Много ви се иска на всички ватенки България да няма алтернатива, но... истината е друга;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ами не е разбира се! Ще понамалим потреблението малко - колкото има, толкова ще потребяваме. Всекиму според възможностите, както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
ИЕЗ- т.е. ИИЗ- изключителната икономическа зона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
През 2018-2019 г. всички варненци виждаха в ИЕЗ на Р.България един кораб, който се занимаваше точно с изследвания за въпросното метаново находище. Който е посещавал Варна в различни сезони през 2018-2019 г., няма как да не го е виждал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Черно море крие метан, равен на над 400 години БВП на БългарияАвтор: *** 20.11.2019 13:20:41 Според нови изследвания, сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото досега. Експедиция в Черно море с първото мащабно и детайлно изследване на газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България показват предварителните резултати, надхвърлящи очакванията, коментира пред "168 часа" доц. д-р Атанас Василев от Института по океанология, участващ в експедицията...''https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
До evlogi 31-ви коментар. Имах впредвид, че ни учат да живеем без енергия, но карай. Ще плащаме като попове, къде ще идем. То газта не е и само за ток, а и за суровина в химията. Колкото и юриста да монтира соларки на покрива, от тях не може да добива примерно полиетилен, тор за земеделието, изкуствен текстил и т.н. НО - аз съм сигурен, че Зелев ще се появи на хоризонта и ще обясни как ще добиваме пластмасата от перки/фотоволтаици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Съвсем реалистична си е даже.И трябва да се действа максимално бързо в тази насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още