IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и европейските съюзници "активно" обсъждат отказа от руски петрол и газ

Отказът от руски петрол ще повиши цените на горивата, но Западът изглежда готов да плати цената

09:20 | 07.03.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ и европейските съюзници обсъждат "активно" възможностите за забрана за внос на руски петрол и природен газ, става ясно от интервю на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен пред CNN. На този етап се анализира как такава стъпка ще се отрази на доставките на горива на световните пазари, обяснява Блинкен.

"Дискусията е много активна", допълва държавният секретар.

Доскоро подобна стъпка беше отхвърляна категорично. През миналата седмица в Конгреса беше внесен законопроект за забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в САЩ, но възможностите той да бъде одобрен бяха оценени като минимални. Говорителят на Белия дом Джен Пелоси коментира, че тази стъпка би повишила съществено цените на горивата в САЩ, които и без това достигнаха високи нива.

Американците са сред най-големите потребители на бензин в световен мащаб заради масовия автомобилен транспорт. Затова и скъпият бензин е обещание за политическа нестабилност в САЩ.

Сега обаче настроенията са различни, дори и в САЩ. В неделя (6 март) Пелоси потвърди, че забраната за внос на руски петрол е на дневен ред и ще се дискутира заедно с планираната помощ от 10 млрд. долара за Украйна през тази седмица.

Антъни Блинкен е в Европа в опит да се намери решение на военната инвазия на Русия в Украйна. Пред CNN той допълни, че се търсят начини за затягане на санкциите срещу Москва. "Правим всичко възможно, за да сложим край на това възможно най-бързо, но може да продължи известно време", коментира още той.

В Европа също изглеждат "отворени" за спиране на покупката на руски енергоизточници и разговорите може да се състоят през следващите 24 часа, твърдят източници на Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен не взе категорично становище, но заяви пред CNN, че целта на Европа е да направи невъзможното за руския президент Владимир Путин да финансира своята война. "За нас стратегията е да се отървем от зависимостта от изкопаеми горива", коментира тя.

През почивните дни стана ясно, че докери от пристанище на остров Грей (Великобритания) са отказали да обработят танкер с втечнен газ от Русия. В края на миналата седмица Shell купи руски петрол и си спечели остри критики, но само броени дни след това компанията съобщи, че ще внесе печалбата от сделките с руски енергийни източници в специален фонд в подкрепа на Украйна.

Япония, която е голям вносител на руски петрол, също планира отказ от суровината.

Отказът от руски петрол означава поскъпване на горивата, защото потребителите ще заменят руския "Уралс", чиято цена е доста по-ниска от другите сортове на световните пазари в момента, коментира пред Нова ТВ икономистът Георги Ангелов. В петък руският сорт се търгуваше на ниво около 98 долара за барел на борсата в Санкт Петербург, като търсенето е ниско. Рано тази сутрин европейският сорт Брент се търгуваше за над 130 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Това е основния проблем между ЕС и Русия. Една много голяма част от нашите пари години наред отиваха към Русия за суровини, въпреки че можеше да се купува и от другаде. С тези пари Путин се задържаше на власт, а живота на руснака стана по добър. Путин от своя страна не трябваше да неправи проблеми при разширението на ЕС и влизането на бившите комунистически държави. Бавно и славно, в един момент ЕС и Русия щяха да се изравнят по икономики и да се слеят в едно., но Путин взе да прави номера и да се държи като параноик. Първо, войната в Югославия, изобщо нямаше да я има, ако Русия не се запъна за влизането и в ЕС. Сега се случва същото в Украйна. Путин не може да разбере че, ние няма от къде да ги вадим постоянно тези пари. Ние не седим, да пием водка и газта да се движи по тръбата. Ние трябва да работим здраво, да създаваме и изобретяваме-по добър хладилник, по добър мерцедес и т.н. Живота на Запад е по добър от този в Русия, защото хората работят, спазват правила и закони, грижат се за държавите си. В Китай и САЩ също се работи здраво, само руснака иска да мързелува, да ходи по почивки из Европа и да си продава газта. Е ми не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Киев отказва предложените от Москва хуманитарни коридори към Беларус и Русия, съобщи правителството, цитирано от Франс прес. Още едно потвърждение на факта, че руския хитлер 2 пряко цели заличаване на лицата с украинско самосъзнание.Той се пробва дори да им казва в кои държави да станат бежанци... Е, няма друг такъв из888род на земята, освен самоубилият се хитлер,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
И още нещо- ако хитлер 2 искаше действително да залови украински нацисти, защо се стреля безразборно в цивилното украинско население; защо не се проведе едно наказателно дело срещу лица с установена самоличност, за които има достатъчно данни,че са извършили престъплението ''разпространяване на нацистката идеология'', а..Можеш ли да дадеш логично обяснение за това. НЕ МОЖЕШ, а не можеш, именно защото путин извършва с армията си геноцид над лицата с украинско самосъзнание в самата Украйна. Представи си, че руснаците нямате ядрено оръжие и чужда армия по същия начин идва да ''освободи'' руската земя от руски нацисти, и решава да стреля безразборно в руското население. Аааа- веднага ще ми възразиш- ама това е невъзможно, щото русия е ядрена сила. Е- аз пък искам всяка държава- член на НАТО и ЕС също да стане ядрена сила и тогава пак да ви видим руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Хм, вие, които чакате това да се случи, не сте чак толкова голяма руска диаспора в България. Нашата държава може да конфискува имотите ви, за да настани там украински бежанци и това е най-малкото, което може да се направи, за да бъдете спрени. Никой не си прави илюзии, че путин се държи на власт само с помощта на висшите руски чиновници около него. Над 95 процента от руснаците изповядвате същата руска нацистка идеология като него, затова и ще си патите и си заслужавате да страдате от санкциите. До сега не прочетох от теб дори едно ''жалко за украинските жертви'', което е доста показателно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Хайде, чакаме. Сами си врътнете крана. Само след 10 дни Путин ще ви е най-малкия проблем. Като гледам какво става в Бундестага, Шолц е пътник, ако стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, довчера не знаеше, че има разлика в обработката на различните сортове петрол, днес нова опорка извадило. Всъщност нито е бавно, нито е скъпо. Финландия обяден банна целия мирдорски петрол, Полша мина изцяло на саудитски и тн. Шут в гАза, продавайте си на Китай на 1/4 от цената, щото ще се конкурирате с Иран. Торална изолация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Първите санкции върху Иран са още '79 год., ООН започва със санкции през 2006 год. до 2015 год. Защо им пука на иранците ли? Защото без санкциите биха изнасяли почти 2 пъти повече - https://tradingeconomics.com/iran/crude-oil-production
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
pass
преди 2 години
Сериозно? Защо на Иран например трябва да му дреме за положението след като 20г. отнасяха всякакви санкции, повечето дори без никакво основание? Че то и сега Иран печели повече от обичайното при тези цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Освен това смяната на типа петрол изисква и значителни разходи за пренастройка на рафинериите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
И защо им е спасяват "света",да работят повече,за да получават по малко!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още