IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Няма основание за освобождаване на горива от резерва

Не се обсъждат субсидии за цената на горивата, но ще се водят преговори за компенсациите за високите цени на електроенергията и газа, каза енергийният министър

12:49 | 06.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Няма основание за освобождаване на горива от военновременните запаси, смята енергийният министър Александър Николов. Пред "Нова ТВ" той обясни, че на пазара има достатъчно количества горива и отхвърли призивите на опозицията, че по-евтините горива в резерва ще намалят напрежението.

Точно обратното - коментарите за освобождаване на резева цели напрежение в обществото, коментира енергийният министър и обясни, че България е отворен пазар и подобна мярка не би се отразила върху цените на горивата. "В България цената на горивото е най-ниска в сравнение с всички съседни държави", коментира той. Според него подобен ход би насърчил износа, но няма да се отрази върху цената у нас. В резултат ще бъде изпразнен резерва, който трябва да се използва в по-сериозни ситуации.

Решение за освобождаването на резервите от горива от военновременните запаси освен това не е от компетенциите на Министерството на енергетиката допълни още Николов.

Ако конфликтът между Русия и Украйна не бъде прекратен скоро "по най-дипломатичния начин" в дългосрочен план е възможно сътресение за региона по отношение на доставките от петрол. В момента обаче пазарът на горива у нас не е застрашен, смята енергийният министър.

Не се обсъжда и субсидии за цената на горивата - у нас акцизите върху горивата са най-ниските в ЕС, което означава, че цената е по-ниска от тази в Гърция и Румъния. Но предстоят  преговори с вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев за удължаване на подкрепата за високата цена на електроенергията и природния газ, заради военния конфликт в Украйна, анонсира Николов.

"Планирането на компенсациите трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическия конфликт и какво може да се случи след него", допълни той. Николов обясни, че ще се водят разговори и със работодателски организации дали е необходима промяна в схемите.

По повод идеята за деференцирани ставки за подкрепата за домакинствата той посочи, че компенсациите за цената на тока трябва да бъдат ясно насочени, за да имат позитивен ефект. По този начин ще бъдат подпомогнати бедните домакинства, а не и тези, които могат да си позволят повишението на цената на електроенергията. Деференцираните ставки може да бъдат функция на енергийната бедност, допълни още Николов.

Енергийният министър прогнозира по-висока цена на електроенергията на пазара в следващите седмици, тъй като към военния конфликт в Украйна се добавят и очакванията за ръст на потреблението заради по-студеното време в следващите дни.

Междувременно бившият министър на енергетиката Делян Добрев, днес  депутат от ГЕРБ, предупреди, че цената на газа от 1 април може да се повиши с 50%. Пред БНР той коментира, че нужните средства за компенсации ги има - те влизат в държавните енергийни дружества, но не се преразпределят.

Добрев смята, че енергетиката е най-големият провал на правителството и поиска оставката на Александър Николов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доста по-висока от калната държава на идола ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"В България цената на горивото е най-ниска в сравнение с всички съседни държави"...спрете с тая тъпня вече бе ... а покупателната способност на българина де е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още