IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще активира незабавни мерки при нарушаване на газовите доставки

Енергийните министри на ЕС обсъдиха и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ

10:43 | 01.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Правителството е в готовност незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или пълно прекъсване на доставките на газ. Това заяви българският министър на енергетиката Александър Николов, който участва в извънредното заседание на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на ЕС във формат „Енергетика“. Заседанието се свиква по искане на няколко държави членки, сред които и България, и има за цел да обсъди и набележи мерки срещу възможните негативни последици от руската военна агресия срещу Украйна в енергийната сфера.

Николов подчерта нормалното функциониране на българската енергийна система към момента, информират от пресслужбата на Министерството на енергетиката.

„България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна е напълно неприемливо и крайно осъдително. Руската агресия създава допълнителни рискове пред енергийната сигурност в Европа на фона на високите цени на енергоносителите“, заяви Николов. 

Министърът се спря на необходимостта от предприемането на незабавни, решителни и координирани действия в ЕС с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, включително чрез мобилизиране на финансов ресурс на европейско ниво в подкрепа на националните бюджети. Беше откроено тясното сътрудничество с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, включително и реверсивната връзка със Сърбия.

„Важно е да се продължи с рационалното изпълнение на приоритетите на Европейската зелена сделка, но правото на държавите сами да определят най-подходящите за тях енергийни решения, включително ядрена енергетика, следва да бъде зачитано изцяло“, подчерта Николов и завърши с подкрепата на България за ускореното интегриране на украинската електроенергийна система към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на ЕС обсъдиха и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.

По време на заседанието ЕК представи пред Съвета своя анализ на текущата ситуация със сигурността на доставките на нефт и газ, както и с цените на енергията.

Еврокомисарят Кадри Симсон запозна министрите с прогнози и симулации на различни хипотетични сценарии на смущения, допълнителни възможни мерки за облекчаване социално-икономическите последици от кризата в цените на енергията и укрепване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за следващия зимен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Стоян Петров преди доста време запита готово ли е правителството да национализира рафинерията на Лукойл България? Национализация е тежка дума наистина, но да речем временно държавно управление за една година. С газта не съм наясно какво ще се случи, но знам че топлофикациите минават на мазут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
caller
преди 2 години
Е трябва ли да чакаме Русия да ни спре газа? Не е ли по-добре ние да действаме изпреварващо и да наложим още санкции на Русия и да спрем да купуваме нефт и газ от Русия? Така ще успеем да я натиснем да спре с тази специална военна операция в Украйна. Вярно, че това ще има известен негативен ефект върху икономиката ни, но всеки трябва да прави жертви в името на общото благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още