IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Няма заплахи за секторните доставки

Плановете са ясни – изследваме всички възможни алтернативни канали, трасета и партньори, каза Александър Николов

13:52 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Към момента България не е получавала заплахи за секторните доставки на енергийни ресурси, заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг в Министерски съвет. Няма забавяне на доставките и те са нормални, но това не значи, че няма такъв риск, поясни министърът на фона на започналите военни действия от страна на Русия в Украйна.

Кризата излага на допълнителен риск доставките на горива в Европа. Повече от една трета от доставките на газ на континента зависи от Русия, а ниските запаси на гориво през миналата година доведоха до рекордни цени. Около една трета от руския газ за Европа обикновено минава през Украйна и според анализатори каквато и да е ескалация на конфликта може да наруши тези потоци.

Русия има за цел да запази доставките си на газ за чужбина „без прекъсване", заяви по-рано през тази седмица министърът на енергетиката на страната Николай Шулгинов.

„Плановете са ясни – изследваме всички възможни алтернативни канали, трасета и партньори“, каза Николов и увери, че страната ни ще проведе разговори с всички корпоративни партньори, „възможни и в близост“.

„Знаете за Южния газов коридор, колкото се отнася за конвенционални трасета, както и за втечнен газ", каза още министърът на енергетиката. Той увери, че структурата на компенсациите продължава и ще обхване целия отоплителен сезон до края на март.

„Няма промени свързани с операторите, с компенсациите на битови потребители на природен газ и свързаните с индустрията", заяви Николов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още