IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Има риск от спиране на доставките от "Газпром"

Нищо не може да се прогнозира, но към момента няма затруднения в доставките на природен газ, заяви Александър Николов

12:15 | 27.02.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov / Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov / Bloomberg

„Естествено е, че има риск за спирането на доставките от „Газпром“ до „Булгаргаз“, но не може да се прогнозира каквото и да е действия от страна на Русия. Ако обаче се визира единствено като причина начинът за разплащане, не мисля, че това е опция“, каза по bTV енергийният министър Александър Николов. По думите му трябва да се прави разделение между начин на плащане, възможност за плащане и желание за плащане.

Министърът коментира изказване на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев, който посочи, че изваждането на Русия от SWIFT системата означава, че "Булгаргаз" няма да може да предплати на "Газпром" бъдещите доставки.

Николов уточни, че трябва да се прави разделение между начин на плащане, възможност за плащане и желание за плащане. „Първата основна причина да се коментира тази тема е дали има въобще желание за доставка и риск от прекъсването ѝ. След това са начинът и възможността за разплащане“, посочи министърът.

„Към момента не се наблюдава намаляване на налягането или затруднения в доставките на природен газ, уточни той. И допълни, че в следобедните часове предстои среща на енергийните министри в Европа, на която ще се обсъдят всички възможни рискове относно доставките и как би изглеждала енергийната карта при евентуалното им забавяне.

Александър Николов заяви, че не следва да се очакват драстични повишения на цените на природния газ. По думите му добрата новина за България е, че електроенергията изцяло се произвежда от български компании. „Да, съществува дългосрочен и средносрочен риск от повишаване на инфлацията, но шокови промени не се очакват“, каза Николов. 

„Ръководството на „Булгаргаз“ първо изследва всички възможни сценарии за алтернативни доставки, тъй като несигурността е доста висока“, увери енергийният министър.

„Разгледали сме детайлно всички алтернативни горива, които могат да заменят при необходимост природни газ особено в топлофикационните дружества. Ръководството на „Булгаргаз“ е разговаряло с всички потенциални партньори относно алтернативни трасета както за конвенционална доставка на природен газ, така и за втечнен“, обясни Александър Николов. Отделно от това през последните няколко седмица са предприети стъпки, свързани със задържане на максимални количества природен газ в системата.

България е над 90% зависима от руските доставки на газ, напомнят експерти, но успокояват, че евентуална криза може да бъде преодоляна.

Страната ни трудно ще се справи с покриване на потребностите на природен газ, тъй като зависи на 94% от доставките от Русия, каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Затова препоръчва бързи действия, за да разполагаме с „план Б“.

"Правителството следва да предприеме спешни мерки по сключването на специални договорености за солидарност при газова криза с Гърция, Румъния и Турция. Такива договорки са част от Европейски регламент за сигурност на газовите доставки и много държави членки вече са сключили подобни споразумения със своите съседи. България все още не е сред тях", казва по БНТ Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията. Тогава България ще може да разчита на газови доставки от съседните страни, обясни той.

Относно купуването на втечнен газ той каза, че това ще изисква бързи действия от страна на България. "Ако това не се случи навреме, ние няма да успеем да договорим закупуването на втечнен природен газ, защото там е важно да се групираме няколко държави така, че да привлечем интереса от големите производители и големите снабдители, най-вече САЩ и Катар" - каза Матрин Владимиров.

Според Иван Хиновски ако се стигне до криза, тя ще бъде преодоляна, включително и с доставки на втечнен газ от Гърция. "Би могло да се организира доставка на втечнен газ през гръцките терминали, което изисква сериозна дипломатическа работа и инженерна от Българския енергиен холдинг", смята той.

"Газохранилището в Чирен е запълнено на 40% от капацитета, но резервите трябва да се ползват разумно", каза още  Хиновски. Намаляване на синьото гориво би засегнало торовите заводи, които доскоро искаха уверения от "Булгараз" за доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Това,че ти или България сте зависими от газ на 90% си е ваш проблем ! Това е все едно Императора да купи акции само на Газпром ! Ами диверсифицирайте бе пич ! Ама как да стане това като 30 години ни управляват руски проскита ... такива твои приятели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
О да забравих и арабите през 70-те и 80-те ... Решиха си ,че ще правят с петрола каквото си искат и какво родиха ? Първата ел кола на GM ! Втората рожба коя беше ? Превръщането на САЩ в топ 1 производител на петрол в света. Така ,че спокойно "валери" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав ! Аз от 8-9 години не давам нищо на никого ! Ток и топло без пари :) Може ! Да , възможно е в България ! Да възможно е и зимата ! Еднократна инвестиция около 25 палки. Имаш доживот всичко :) Е поне 30 години минимум. Та на темата ... руските тролчета да не се притесняват България произвежда 3 пъти повече ток от колкото ползва. Просто АЕЦ в момента изнася на огромна печалба (в пъти) :) Винаги може да се измисли нещо за да остане тока тук ! Да някой път са трудни нещата например маските бяха по 10 лева , но сега са по 20 стотинки ! Не подценявай капитализма и САЩ ! Това се случи вече 2 пъти през ПСВ и ВСВ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
пусни подписка ... мое да те подкрепят в отделението ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е риск, а задължение да спрем да даваме и 1 лев на тия гнycни кремълски престъпници! А за умрелите от скръб *** под мен - да, ще се отоплявам на климатици ,вместо на газ! Заместването ще ми отнеме околко 10 секунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
политкоректността изисква всеки , който се топли на газ , да си затвори кранчето и да стои на студено в знак на /всякаква/солидарност ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Има риск от спиране на доставките, е не точно от "Газпром", ама все пак е руски природен газ. Укрите не дремят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още