IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът постигна споразумение за изключване на руски банки от SWIFT

Предвиждат се и ограничителни мерки срещу руската централна банка, както и срещу богати руснаци, свързани с правителството

00:42 | 27.02.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания са постигнали споразумение да изключат "избрани руски банки" от основната международна система за финансови съобщения SWIFT, сочи официално съобщение на Белия дом.

Имената на банките засега не се уточняват. 

"Това ще гарантира, че тези банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да работят в световен мащаб", се посочва в изявлението.

Този ход се счита за ескалация на санкциите срещу Русия след инвазията ù в Украйна и ще откъсне страната от голяма част от световната финансова система. До споразумението се стигна, след като по-рано днес Германия, която досега се въздържаше от това решение, подкрепи налагането на "целенасочени и функционални" ограничения на Русия от SWIFT.

Изключването на Москва от SWIFT, което е съкращение от Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Дружество за световни междубанкови финансови телекомуникации), означава, че руските банки няма да могат да комуникират сигурно с банки извън нейните граници. Русия е силно зависима от системата за своя износ на петрол и газ. Този ход обаче може да навреди и на западните компании, които правят бизнес с Русия. 

Иран беше изключен от SWIFT през 2014 г. след развитието на ядрената програма на Техеран.

SWIFT е независимо предприятие, базирано в Белгия, което служи като вътрешна система за съобщения между повече от 11 хил. банки и финансови институции в над 200 страни и територии. Засега няма коментари от страна на SWIFT. Трансакциите в Русия представляват 1,5% от всички глобални трансакции на системата.

Западните страни се ангажират също да наложат ограничителни мерки, които да попречат на руската централна банка да използва международните си резерви за подкопаване на въздействието на санкциите.

Планира се и ограничаване на предоставянето на т. нар. "златни паспорти" на богати руснаци, свързани с правителството.

"Ние се ангажираме да действаме срещу хората и компаниите, които улесняват войната в Украйна, и срещу вредните действия на руското правителство. По-конкретно, ангажираме се да предприемем мерки за ограничаване на продажбата на гражданство – т. нар. "златни паспорти" – които позволяват на богати руснаци, свързани с руското правителство, да станат граждани на нашите страни и да получат достъп до нашите финансови системи", пише в изявлението.

В него се пояснява, че мерките ще бъдат приложени "в идните дни". 

Въпреки че общественият и медиен фокус напоследък беше върху SWIFT, мерките срещу руската централна банка и богатите руснаци може да се окажат по-болезнени за Москва.

"Това ще покаже, че устойчивостта на руската икономика на санкциите е мит. Натрупаните от Русия международни резерви на стойност над 600 млрд. долара са мощни само ако Путин може да ги използва", коментира висш служител от администрацията на американския президент Джо Байдън по време на разговор с репортери в събота вечерта, цитиран от CNBC.

Според него въздействието на тези санкции ще се усети незабавно в Русия. "Веднага ще видите смразяващ ефект върху руския банков сектор, дори след това, което вече се случи", заяви той, добавяйки, че 10-те най-големи финансови институции в Русия вече са санкционирани.

"Ще тръгнем след техните яхти, луксозните им апартаменти, парите им и възможностите им да изпращат децата си в луксозни колежи на запад", добави служителят.

Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания планират също през следващата седмица да създадат трансатлантическа работна група, която да осигури ефективното прилагане на финансовите санкции чрез идентифициране и замразяване на активите на санкционираните лица и компании. Като част от това усилие ще бъдат приложени санкции и други мерки срещу още руски служители и елити, близки до руското правителство, както и техните семейства и помощници.

В изявлението се посочва още, че ще бъдат ангажирани и други правителства, за да се открие и прекъсне движението на незаконно спечелени средства и да се попречи на тези лица да скрият своите активи в други страни по целия свят.

"И накрая, ще засилим координацията си срещу дезинформацията и другите форми на хибридна война", пише още в съобщението.

Страните потвърждават своята подкрепа за Украйна и предупреждават, че са готови да предприемат и допълнителни мерки срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
'Като врътне крана и след 3 месеца всичко в русия замръзва поради липса на пари' - народа се топли на дръва/газ/ток. Не с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Абе хора, НАУЧЕТЕ как се изчислява БВП, вместо да пишете глупости !!! Само за смях ставате така !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Върви им обяснявай как 75 000-на руска армия (останалите 75 000 изобщо не са влизали в Русия) е влязла в Киев за ден и половина, въпреки че насреща си на думи е имала над 200 000-на украинска армия. Нали уж палячото се зъбеше, че великата му армия щяла да нахлуе в Русия и да забие знамето си на Кремъл? Прав си, ако не пазеха населението, досега да са изравнили Киев със земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Плехар, питай ме след 5 години. Ти мислиш, че Европа ще се върне в каменната ера, за да напакости на Газпром ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тия икономики за 50 трилиона не могат да сломят нито Иран, нито Венецуела, нито дори Северна Корея. Да не говорим колко са ти погрешни представите за тия 50 трилиона. Ти не знаеш как се смята БВП...нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Вероятно най-модерното оръжие правено някога е оная подводница клас Вирджиния която избяга от Охотско море, оставяйки кафява диря след себе си? Ти знаеш ли къде са сега "Юрий Долгорукий", "Княз Владимир", "Княз Олег"? Не знаеш. И аз не знам. Ама се досещам... САЩ нямат успешен експериментален старт на хиперзвукова ракета, колкото и да се мъчат. Русия ги има на въоръжение. Въоръжението е несравнимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
novata_ikonomika_
преди 2 години
Това са електронни пари, а не чували с кеш. И като ЕЦБ спре да заверява сметките на ЦБ на Русия тя няма да може да помага и трансферира към руски банки евро. Толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Диванните експерти. Ако руснаците не се притесняваха да избиват цивилни (като някои борци за демокрация....), Украйна вече да е срината. И ми е срам да гледам как някой се подиграва на избитите хора, независимо от коя страна са те. Такива безполезни и-диоти като вас ще страдат най-много в идващата хиперинфлация и/или световна война. А като ви резнат интернета, вероятно ще се самоубиете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
руснаци и модерна техника... магаре и космос! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Мазен, въже-джанка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още