IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските милиардери загубиха 39 млрд. долара за един ден

Според изчисленията на Bloomberg най-много е изгубил президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов, състоянието му се стопило с една трета

10:12 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-богатите руснаци вече усещат натиска от ескалиращото напрежение между родината си и Украйна. След решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна нетното им състояние се влоши сериозно. За по-малко от 24 часа те изгубиха 39 млрд. долара - повече, отколкото от началото на годината до този момент, изчислява Bloomberg.

Щетите са нанесени на всички класове активи. Руският борсов бенчмарк MOEX Russia Index затвори с 33-процентен срив в Москва, което е петият по големина спад в историята на фондовия пазар в местна валута. За първи път след срива от „черния понеделник" през 1987 г. спад от такъв мащаб засегна пазар на стойност над 50 млрд. долара.

Междувременно швейцарската банка UBS Group AG разтревожи някои свои клиенти на подразделението си за управление на благосъстоянието, които използват руски облигации като обезпечение за портфейлите си, след като намали кредитната стойност на някои дългови книжа от страната до нула, съобщиха за Bloomberg News запознати с въпроса. Швейцарската компания твърди, че обслужва половината от милиардерите в света.

Една от най-тежките кризи в областта на сигурността в Европа след Втората световна война заплашва да задълбочи срива на пазарите в региона, но най-вече в Русия, която е засегната от санкции от страна на САЩ и Великобритания. Няколко милиардери, включително Генадий Тимченко, също подлежат на санкции заради връзките си с Путин, въпреки че има призиви за разширяване на потенциалните цели на санкции.

„Има много хора в САЩ и Европа, които искат да ги ударят директно", казва Крис Милър, съдиректор на програмата „Русия и Евразия" във Fletcher School към Tufts University. „Не мисля, че в санкциите има някаква добра новина за тях", добавя той.

Според изчисленията на Bloomberg най-много е изгубил президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов. Състоянието му се е свило за един ден с една трета (6,2 млрд. долара) до 13 млрд. долара. Акциите на базирания в Москва производител на петрол се сринаха с около 33% в четвъртък.

Президентът на „Норилск Никел" Владимир Потанин и най-богат руснак е на минус с 3 млрд. долара (в момента състоянието му възлиза на 26,1 млрд. долара). А състоянието на ръководителя на борда на директорите на „Северстал" Алексей Мордашов е намаляло с 4,2 млрд. долара (до 23 млрд. долара).

Алекперов и Тимченко са загубили по около 10 млрд. долара тази година, или над 40% от състоянието си. Това са най-големите процентни спадове сред руските милиардери, проследявани от индекса на богатството на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още