IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се приближава до отрязването на Русия от SWIFT след решението на Германия

Германия подкрепя "целенасочени и функционални" ограничения на Русия от междубанковата разплащателна система, обявиха министри

20:25 | 26.02.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Преговорите между страните от Европейския съюз за изключването на Русия от глобалната междубанкова разплащателна система SWIFT са близо до успешен край, предаде Ройтерс, като се позова на представител на френския президент. Служителят, пожелал анонимност, е съобщил, че никоя държава членка на ЕС вече не блокира изключването на Русия от системата, но преговорите все още продължават.

Германия, която доскоро се въздържаше от това решение, подкрепя налагането на "целенасочени и функционални" ограничения на Русия от системата SWIFT, заявиха министрите на външните работи и на икономиката на Германия в събота.

"Ние работим спешно върху това как да ограничим съпътстващите щети от отделянето от SWIFT по такъв начин, че то да засегне правилните хора. Това, от което се нуждаем, е целенасочено и функционално ограничаване на SWIFT",  посочват външният министър Аналена Бербок и министърът на икономиката Робърт Хабек в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

По-рано и други страни от ЕС, сред които Франция, Италия и Гърция, заявиха, че ще подкрепят изключването на Русия от SWIFT в опит да наложат допълнителен натиск върху страната след нейната инвазия в Украйна. Кипър и Унгария също заявиха, че ще подкрепят подобна мярка.

Този ход, който ще удари руската търговия, като затрудни бизнеса на компаниите в страната, се смята за ескалация на санкциите срещу режима на Владимир Путин.

Междувременно Германия е одобрила доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс.

Съобщението сочи завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници.

"Одобрението беше потвърдено от канцлерството", уточни говорител на германското министерство на отбраната. Гранатометите са от складове на германската армия.

Германия има дългогодишна политика да не изнася оръжия за военни зони отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм. През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави оръжия на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
БРАВО ! И как му ги сервират икономическите тояги ден след ден ,по-малко,така да го притисне в гърлото :) Май ще излеза прав,че скоро на руските войници ще се полага 1 филия хляб на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Хайде да ги отрязват Това е единствения начин руснаците най после да си пуснат своя с-*** и да станат окончателно независими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Цената ще много по висока ,ще струва сериозни преврати по "цивилизования свят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Като казваш че няма да има вероятно имаш в предвид за БГ няма да има СП1 си работи и никой даже и дума не обелва да го спира така че за немците ще си има за нас няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Имхотеп
преди 2 години
Нама да можете да си плащате. Руски нефт и газ няма да има. А ако искате руски нефт и газ, намерете си начин и се изнасайте натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 2 години
Като отрежете Путин как ще си плащаме за газа и нефта или вече няма да има руски газ и нефт на пазара в Европа и плащаме по 1000$ за барел и по 2000 евро за 1000 кубика газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
Един път да си прав цената ще е висока - Предполагам около 4лв за литър гориво --- Ама айде изчакай първо да го приемат пък после се радвай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така! Браво! Цената ще е висока,но никога няма да е толкова висока, колкото са живота и свободата! Следва приземяване на кремълския мaкак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още