IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Николов: Не сме продавали евтино газ, купихме го

Спирането на доставките на газ може да накара ЕК да преразгледа политиката си за въглищните централи, смята енергийният министър

14:55 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българските газови компании не са продавали газ на половин цена в навечерието на войната в Украйна, а са купували, съобщи на брифинг енергийният министър Александър Николов. На 3 март бившият премиер Бойко Борисов и бившият енергиен министър Делян Добрев коментираха, че "Булгаргаз" е продал на много ниска цена 4200 мегаватчаса газ.

Енергийният министър беше категоричен, че информацията е разпространена целенасочено, както и че тя е лъжа.

Оказва се, че е станало точно обратното - българска газова компания е купила, а не е продала газ при изгодни цени. В първите часове на 25 февруари не "Булгаргаз", а "Булгартрансгаз" е закупил газ в няколко сделки, от повече от един контрагент, с цена от 120 лева за мегаватчас. Средната цена на газа през февруари на борсата "Газов хъб Балкан" е почти 152 лева за мегаватчас. На 24 февруари средната цена е 233 лева за мегаватчас.

Николов обясни, че операторът на газова мрежа е закупил положителни дисбаланси от Гърция - южната ни съседка няма газохранилище, където да складира излишиците и обявява търгове в края на дена, когато става ясно какво ще е потреблението.

От средата на февруари добивът от газохранилищито у нас е силно занижен и не се черпи, ако няма недостиг. При излишъци в "Чирен" се нагнетяват. Към днешна дата няма проблем в електроенергийната система, налягането по трасето на газа от Русия не се променя, тоест няма индикации за намаляване на доставките.

Въпреки това обаче българската страна не спира да търси алтернативни източници при изгодни цени. Енергийният министър посочи, че са водени преговори с доставчици на втечнен газ за доставки през март, ако руският газ бъде спрян. Няма обаче добри оферти, коментира още той.

Той призна, че цената на газа ще се повиши от април, но причината за това ще бъде геополитическата обстановка. Природният газ с доставка през април на европейската борса TTF се продава към момента при цена от 160 евро за мегаватчас. През март цената е около 90 евро за мегаватчас. Отражение върху цената ще има и курсът на еврото спрямо долара, а стойността на единната европейска валута намалява в последните дни.

Енергийният министър коментира, че електроенергийната система на страната не зависи много от природния газ за производството на електроенергия за разлика от Европа. Но очаква, че дефицит на газ и недостиг на електроенергия ще доведе до преразглеждане на политиката на Европейската комисия към въглищните централи. Николов посочи още, че в последните дни и цената на квотите на европейския пазар намаляват и предположи, че причината за това е изтеглянето на капитали заради войната в Украйна.

Конфликтът поставя в несигурност и преговорите по дългосрочния договор с "Газпром", който изтича в края на тази година. Николов посочи, че се водят разговори с Азербайджан и с Гърция и Турция за капацитета на терминалите за втечнен газ. Енергийният министър коментира, че най-големият проблем на този етап е цената, по която да бъде закупен алтернативният газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Притеснява ме съдбата на зелената сделка. Но се успокоявам, все пак немските зеленки не би трябвало да допуснат горене на въглища. А цената на газа няма проблем. Даже когато американците го купуват от руснаците и го препродават на ЕС обогатен с молекули свобода и демокрация. Или както каза леля Нуланд: "Фък дъ ЕУ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още