IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: САЩ документират възможни военни престъпления в Украйна

Става дума и за борбата на демокрациите срещу автокрациите, казва Урсула фон дер Лайен

08:22 | 07.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен правителството на САЩ документира възможни военни престъпления от страна на руската страна по време на войната в Украйна.

„Получихме много достоверни съобщения за умишлени нападения срещу цивилни граждани, което би представлявало военно престъпление", заяви Блинкен пред CNN в неделя. „Видяхме много достоверни съобщения за използването на определени оръжия. И това, което правим в момента, е да документираме всичко това, да го съберем и да го проверим". Той заяви, че ще бъде оказана подкрепа на организациите и институциите, които разследват дали са извършени военни престъпления.

Международният наказателен съд (МНС) вече започна официални разследвания на военни престъпления в Украйна, която беше нападната от Русия. Първоначално те се отнасят до евентуални престъпления, извършени преди руската инвазия, но според главния прокурор предстои да бъдат разширени.

И председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призовава за разследване на евентуални военни престъпления от страна на Русия. „Мисля, че се нуждаем от задълбочено разследване на този въпрос", казва тя в интервю за американския канал CNN. Във връзка с планираните хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани в Украйна тя казва, че е важно това да не са само политически споразумения, а в тях да участва и военното ръководство на място. ЕК работела интензивно за създаването на такива коридори.

Фон дер Лайен е убедена, че агресивната война на Русия срещу Украйна далеч надхвърля границите на двете държави. „Това не е просто борба на Украйна срещу Русия", каза Фон дер Лайен. „Става дума и за борбата на демокрациите срещу автокрациите и затова за нас е наистина важно да подкрепим Украйна и нейното велико ръководство по всички възможни начини“.

„Никой не се съмнява, че този смел украински народ под изключителното лидерство на украинския президент Володимир Зеленски се бори за нашите общи ценности, че те принадлежат към нашето европейско семейство“, каза Фон дер Лайен. Тя заяви, че молбата за присъединяване към ЕС е поставила началото на процес, който обаче все още се нуждае от време. Запитана за най-ранната възможна дата на присъединяване, тя отговори: „Трудно е да се каже, защото, разбира се, това зависи от развитието на нещата на място“. И добави, че все още е необходима работа по присъединяването.

Фон дер Лайен говори след разговори с канцлера Олаф Шолц в Берлин. Блинкен разговаря със CNN по време на посещението си в Молдова.

Междувременно за първи път след нахлуването в Украйна Русия трябва да бъде изправена пред най-висшия съд на ООН в Хага за нарушаване на Конвенцията за геноцида от 1948 г.

Международният съд ще разгледа този понеделник спешната жалба на Украйна. Киев настоява за незабавни мерки за прекратяване на сраженията в страната. В Двореца на мира в Хага правните представители на Украйна първи ще представят своята гледна точка. Русия ще изкаже мнението си във вторник.

Украйна обвинява Русия в нарушаване на Конвенцията за геноцида. И очаква съдиите да обявят, че „Русия няма правно основание" да предприема действия в и срещу Украйна. Всъщност Русия твърди, без да представи никакви доказателства, че в Луганск и Донецк в Източна Украйна се извършва геноцид, и оправдава инвазията на тази основа. Украйна „категорично" отхвърля тези обвинения.

Украйна също така обвинява Русия в „планиране на актове на геноцид в Украйна" и „умишлено убиване или сериозно нараняване на хора от украинска националност". Очаква се съдиите на ООН да разпоредят извънредни мерки, но все още не е ясно кога ще бъде произнесено решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...И очаква съдиите да обявят, че Русия няма правно основание" да предприема действия в и срещу Украйна....''Разбира се, че русия няма абсолютно никакво правно основание да предприема агресивна нападателна война в Украйна- това е ясно още от определението за военна агресия на ООН от 1974 г. Украйна е суверенна държава, субект на международното право, като такава тя притежава свой държавен суверенитет, има право на своя собствена армия, има своя държавна територия, в конституцията й е вписано, че тя е унитарна, а не федеративна държава, нейният държавен суверенитет е признат от над 190 държави, включително и русия, през 1991г. Просто има за съсед държава, ръководена от руски нацист, който, заялашвайки света с натискане на ядреното копче, иска да бъде оставен да я окупира и анексира, да изтреби физически нейното население, да присъедини чрез война държавната й територия към територията на русия и да разсели там лица с руско самосъзнание, руски граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още