IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите

Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза

10:55 | 10.03.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Рецесия в Европа и Северна Америка вероятно ще е неизбежната цена за защитата на свободата, противопоставянето на агресията и спазването на международното право в Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа сега са изправени пред неприятен избор, тъй като трябва да решат колко агресивно да използват икономическите санкции в отговор на военната инвазия на Русия в Украйна, пише Ройтерс.

Моралният императив е бързото оказване на максимален икономически натиск върху Русия, за да прекрати сраженията в Украйна възможно най-бързо и да изтегли военните си сили, за които Москва казва, че участват в „специална операция“ без планове за окупация.

Икономическият императив е да се защитят бизнеса и заетостта у дома, да се сведат до минимум последствията за домакинствата с по-ниски доходи и да се поддържа подкрепа за политиките за санкции.

Труден избор за санкциите

В средата на февруари топ политиците изглежда смятаха, че могат да съвместят тези цели чрез внимателно контролирана стратегия за ескалация на санкциите, която не обхваща търговията с петрол и газ.

Този план се провали в резултат на бавния напредък на Русия на бойното поле и огромния дипломатически и обществен натиск върху американските и европейските лидери за бързо увеличаване на санкциите.

Американските и европейските политици трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия чрез прекратяване на покупките на петрол и газ или по-скромен подход, който да предотврати рецесията.

Но дори и преди инвазията бързото икономическо възстановяване след пандемията започна да се забавя, а ръстът на цените - да се ускорява, което налагаше повишаване на лихвените проценти.

Изглаждащата се крива на доходността на държавните облигации на САЩ показва повишена вероятност от забавяне в средата на цикъла или рецесия в края на цикъла през следващата година.

Руската инвазия и санкциите, които последваха, засилиха тези тенденции, като нарушиха веригите на доставки и покачиха цените на енергията и храните, което допълнително изравни кривата на доходността.

Финансовата криза през 2008/2009 г. и пандемията през 2020/2021 г. бяха шокове от страна на търсенето, които можеха да бъдат компенсирани чрез понижаване на лихвените проценти, купуване на облигации, намаляване на данъците и засилване на обезщетенията за безработица. Инвазията и санкциите са шокове от страна на предлагането, които намалиха производствения капацитет на световната икономика, така че не могат да бъдат компенсирани по същия начин.

Увеличаването на търсенето чрез засилване изкупуването на облигации, намаляването на данъци или увеличаването на държавните разходи просто ще влоши разликата между производството и потреблението и ще доведе до още по-бърза инфлация.

Нарушения в търговията на критични суровини

Кризата заплашва да наруши световната търговия с критични суровини и промишлени компоненти - алуминий, никел, благородни газове, автомобилни части, океанско корабоплаване и сухопътен железопътен товарен превоз.

Най-голямото и непосредствено въздействие се усеща при петрола и природния газ, където Русия е един от най-големите износители в света, и зърното, защото Русия и Украйна са основни световни доставчици.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 3
jojoba70
преди 2 години
Да нищо хубаво не ни очаква. Защото войната в Украйна минава във фаза окопаване както по времето на Първата Световна война и не се знае до кога ще продължи. Единственото хубаво нещо е че в следващите две, три години няма да пипнат лихвите. Защото ако ги пипнат, наистина ни чака тежко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
До тук беше рецептата "Кредит - потребление - растеж"... Кредитите на Мъск стигнаха до Марс, потреблението и то до там в Тесла, но растеж - тц! ФЕД и ЕЦБ от десет години ежемесечно печатаха и наливаха от 70 до 100 млрд. $ & ?, отделно трилиони по ковид-схемата и зелената сделка и пак растеж между 0 и 2%, по към нулата... Я да опитаме с една голяма войица, задължително в Европа - досега винаги е оправяла нещата за нас, американците. Е, ако я спечелим де... Ама поне да се пробваме, че иначе требва да затваряме и да дигаме катуна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Аман от празноглави политически алабалистики! Рецесията е факт от 2008 г.! Световната икономика е задръстена от планини от пари, задръстени пазари, дългове и балони пред пръсване! Сега ще се опитат да я реанимират - ще използват за дефибрилатор една голяма война в Европа. Ако не постигнат резултат, ще я разширят до General Reset с надеждата некой да оцелее, желателно около 1 млрд. подходящ материал и да се почне на чисто. Всичко останало е фураж за де били с излъскани от медиите мозъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Гладни в ЕС сте само мързеливците, които не искате нито да учите, нито да работите. Останалите не сме ни гладни, ни жадни. Щом пишеш, че ''есаджии'' наесен ГИ чака глад, значи не си бг. гражданин, защото абсолютно всеки бг. гражданин е и ЕС гражданин. Замисли се, руснако, над текста на следвата ВАША песен- ''....Поручик Голицын, а может, вернемся,-Зачем нам, поручик, чужая земля?Поручик Голицын, а может, вернемся,Зачем нам, поручик, чужая земля?...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
ЕСесаджиите да бяха стоножки, пак нямаше да им остане здрав крак. Да продължават в този дух. Наесен ги (ни) чака здравословен глад. Ще трябва да поменуваме само на пасти, щото зърното за хляб става златно. Дерзайте, умници. "Азовци" заслужават такава поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
tetris12
преди 2 години
Могат да отпечатат още евро и долари, върху тоалетна хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=F0nHxWqempw --- Силните източници на светлината, свободата, надеждата и позитивизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Ясно. "Азов" са носители на светлината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Прави ли ви впечатление на сходния профил на почти всички копейници? Те са озлобени към белия свят, защото си мислят, че белия свят е виновен за собствения им неуспех. Те завиждат на успелите и всякак се опитват да ги смъкнат и завлекат и тях ниско долу, в тинята. Мразят светлината, свободата, надеждата и позитивизма. И всичко това за да оправдаят собствения си провал в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
избретатели- т,е, изобретатели. Имаме българин, на около 64 години, които е създал над 280 изобретения, а руснаците НЯМАТ такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още