IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите

Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза

10:55 | 10.03.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Рецесия в Европа и Северна Америка вероятно ще е неизбежната цена за защитата на свободата, противопоставянето на агресията и спазването на международното право в Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа сега са изправени пред неприятен избор, тъй като трябва да решат колко агресивно да използват икономическите санкции в отговор на военната инвазия на Русия в Украйна, пише Ройтерс.

Моралният императив е бързото оказване на максимален икономически натиск върху Русия, за да прекрати сраженията в Украйна възможно най-бързо и да изтегли военните си сили, за които Москва казва, че участват в „специална операция“ без планове за окупация.

Икономическият императив е да се защитят бизнеса и заетостта у дома, да се сведат до минимум последствията за домакинствата с по-ниски доходи и да се поддържа подкрепа за политиките за санкции.

Труден избор за санкциите

В средата на февруари топ политиците изглежда смятаха, че могат да съвместят тези цели чрез внимателно контролирана стратегия за ескалация на санкциите, която не обхваща търговията с петрол и газ.

Този план се провали в резултат на бавния напредък на Русия на бойното поле и огромния дипломатически и обществен натиск върху американските и европейските лидери за бързо увеличаване на санкциите.

Американските и европейските политици трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия чрез прекратяване на покупките на петрол и газ или по-скромен подход, който да предотврати рецесията.

Но дори и преди инвазията бързото икономическо възстановяване след пандемията започна да се забавя, а ръстът на цените - да се ускорява, което налагаше повишаване на лихвените проценти.

Изглаждащата се крива на доходността на държавните облигации на САЩ показва повишена вероятност от забавяне в средата на цикъла или рецесия в края на цикъла през следващата година.

Руската инвазия и санкциите, които последваха, засилиха тези тенденции, като нарушиха веригите на доставки и покачиха цените на енергията и храните, което допълнително изравни кривата на доходността.

Финансовата криза през 2008/2009 г. и пандемията през 2020/2021 г. бяха шокове от страна на търсенето, които можеха да бъдат компенсирани чрез понижаване на лихвените проценти, купуване на облигации, намаляване на данъците и засилване на обезщетенията за безработица. Инвазията и санкциите са шокове от страна на предлагането, които намалиха производствения капацитет на световната икономика, така че не могат да бъдат компенсирани по същия начин.

Увеличаването на търсенето чрез засилване изкупуването на облигации, намаляването на данъци или увеличаването на държавните разходи просто ще влоши разликата между производството и потреблението и ще доведе до още по-бърза инфлация.

Нарушения в търговията на критични суровини

Кризата заплашва да наруши световната търговия с критични суровини и промишлени компоненти - алуминий, никел, благородни газове, автомобилни части, океанско корабоплаване и сухопътен железопътен товарен превоз.

Най-голямото и непосредствено въздействие се усеща при петрола и природния газ, където Русия е един от най-големите износители в света, и зърното, защото Русия и Украйна са основни световни доставчици.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Руската ''велика'' икономика е колос на глинени крака. С изключение на някои от оръжията им, НИТО ЕДНА ДРУГА РУСКА СТОКА, не е създадена изцяло с руски компоненти, които се произвеждат в самата русия. В малка България имаме повече избретатели на глава от населението ни, отколкото в русия, която е с население над 160 милиона и заема 1/6 от земната повърхност, Имате природни ресурси да удавите света, но нямате ОБРАЗОВАНИЯТ ЧОВЕШКИ РЕСУРС ДА СЪЗДАДЕТЕ СВОИ, ЧИСТО РУСКИ иновативни технологии, с които дори да извадите от земните недра вашите природни богатства. МПС-тата ви дори не могат да съществуват като продукт на 21 век, ако не си купувате ЧУЖДИТЕ технологии, за да ги накачите в тях. И сте тръгнали да правите агресивни войни, в Европа, в 21 век... Иди000ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
''... Затова спрете да говорите за санкции, а натиснете марионетката си зеленски да капитулира !!! ...'' Няма да стане, руснако. И няма да стане, поради една проста причина- вие искате да РАЗРУШИТЕ и света на ЕС, на БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, а това за мен като българка е ОСНОВНАТА причина да искам кремъл да бъде затрупан от земетресение, понял... Вие НЕ СТЕ нито умни, нито човечни , а единствено АЛЧНИ ЗА ЧУЖДИ ЗЕМИ И БОГАТСТВА ПРЕСТЪПНИЦИ, вие искате ДРУГ да създава благата, а вие да му окупирате държавата и само да се ползвате от ЧУЖДИТЕ БЛАГА, А САМИТЕ ВИЕ НЕ СТЕ СЪЗДАЛИ АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ ТЕЗИ БЛАГА, НЕ СТЕ ПОЛАГАЛИ ЗАКОНЕН ТРУД ЗА СЪЗДАВАНЕТО ИМ, А ИСКАТЕ ДА ГИ ПОЛЗВАТЕ НАГОТОВО.. Ей в този манталитет ви е проблема, а вие считате този ваш манталитет за нещо изключително умно, което ви издига над другите хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
petrg5s
преди 2 години
Това което ще стане на Запад,в русия ще е х50 ..икономическите тояги ги връщат 30г назад поне.Не знам защо този факт се игнорира ....А в бъдеще Китай ще ги люби както си иска и ще им взима всички ресурси за копейки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 2 години
това е проблем за русия и нейните ***, нас не ни беее... можем и без вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
точно така... или краткосрочни икономически проблеми... или дългосрочни такива. Психопата няма да спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Jorkata
преди 2 години
Проблемът е, че няма да са краткосрочни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
wart
преди 2 години
Русия още не е въвела санкции а Западът вече " се огъва " .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Европейските икономики "се изправят пред тежка рецесия" доброволно. Защото искат гражданите им да страдат солидарно с воюващите (и от двете страни). Защо да страдат само 188 милиона души, след като могат да страдат 740 милиона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Този избор въобще не трябва дори да се обсъжда.Абсолютен приоритет е премахването на кремълската върхушка.Крайно време е да се загърбят поне за малко краткосрочните икономически съображения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Не. Икономическият крах ще е неизбежно следствие от защитата на една неонацистка хунта, която 8 години избива собствените си граждани. Затова спрете да говорите за санкции, а натиснете марионетката си зеленски да капитулира !!! Иначе през цифките ще ви излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още