IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите

Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза

10:55 | 10.03.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Това също може да даде на американските и европейските политици лостове за преговори с Русия, като същевременно намали, ако не и елиминира, незабавния натиск за повишаване на цените на енергията. Прогресивните санкции може дори да се окажат по-ефективни, ако ограничат икономическите последици в Северна Америка и Европа и ги направят по-икономически и политически устойчиви в средносрочен план.

Войната оказва допълнителен натиск върху индустрията с чипове

И преди войната в Украйна автомобилната и други индустрии изпитваха проблем с доставките на чипове, което започна да забавя доставките на нови превозни средства навсякъде и увеличи цените и на употребяваните автомобили. Точно когато изглеждаше, че цените ще се стабилизират заради постепенното преодоляване на недостига на чипове, Русия нахлу в Украйна.

Украйна е отговорна за близо 70 процента от световните доставки на неонов газ. Въпреки че това може да не изглежда веднага като гигантски проблем за автомобилната индустрия например, този конкретен инертен газ играе решаваща роля в производството на полупроводници. Ако доставките прекъснат, може да се окаже, че светът се връща към високите цени и ограничената наличност на компоненти.

Няма недостиг на неон във въздуха, който дишаме – всъщност планетата разполага с повече от 70 млрд. тона от този благороден газ, който циркулира в атмосферата. Извличането на неон от въздуха обаче е сложен и скъп процес, наречен фракционна дестилация, който изисква газът да бъде извлечен от втечнен въздух. Доставчиците в Украйна извличат, прецизират и разпространяват по-голямата част от този газ в света всяка година.

Леярните за полупроводници представляват голяма клиентска база за тези доставчици. Неонът е важен компонент, използван от повечето производители на чипове. Те използват лазери в ултравиолетовия спектър за прехвърляне на схемата на чипа върху физическата пластина, а неонът е инертният газ, използван за транспортирането на тази радиация.

Ако доставките на неон от Украйна спрат, това ще повиши търсенето от другите доставчици по света. Ако запасите от неон, натрупани от големите компании, се стопят след няколко месеца, това може да доведе или до рязко покачване на производствените цени, или до недостиг на компоненти.

Неонът, криптонът и ксенонът са странични продукти от въздушните сепарационни инсталации, които доставят кислород на големите стоманодобивни заводи. И трите са от решаващо значение за производството на полупроводници, особено за чипове от висок клас. Световното производство на неон е около 600 до 700 млн. литра, като 200 млн. се произвеждат в САЩ и 100 млн. - в Европа.  Предлагането им беше ограничено и преди войната, след като Китай атвори стоманодобивните заводи, за да намали замърсяването за Зимните олимпийски игри и да потисне търсенето на желязна руда от Австралия. Цените на неона се утроиха за шестте месеца преди войната.

Изграждането на капацитет за производство на ксенон, криптон и неон е много трудно. Доставките паднаха в един момент, защото търсенето на стомана беше по-ниско по време на пандемията. Променливостта на цените на тези газове означава, че частните инвеститори няма да рискуват да вложат капитал в производство. Само Китай добави значителен капацитет през последните 10 години, защото цели да си е самодостатъчен при доставките на тези критични газове.

Освен недостига на чипове, Украйна е важен производствен център на малки компоненти за много световни производители на автомобили. Страната произвежда около седем процента от всички кабелни снопове, които вече са болезнена точка за много европейски производители на автомобили. Audi, BMW, Porsche и Volkswagen намалиха производствения капацитет поради трудности при получаването на кабелни снопове от доставчици, според Ройтерс.

Буря на пазарите на метали

Русия е основен износител на платина и паладий, важни метали за катализаторите за ауспуси на превозните средства. Рискът от прекъсване на доставките е огромен, коментира пред Financial Times анализаторът Наташа Кънева от JP Morgan.

На Русия се падат и 12% от производството на платина и 40% от паладия. Високите цени на газа и ограниченото снабдяване биха могли да повлияят на леярните на други места, което ще задълбочи проблемите.

Русия произвежда около 14% от световния алуминий, а Rusal е най-големият производител в света извън Китай, като генерира 6% от световните доставки. Алуминият поевтиня до около 1500 долара за тон през април 2020 г., но оттогава поскъпва рязко. След руската инвазия цената на метала достигна рекордни нива над 3400 долара за тон.

В доклада си за 2020 г. относно критичните суровини Европейската комисия отбелязва, че Русия произвежда 22% от световния титан, 20% от доставките на фосфати в ЕС, 26% от световния скандий и 19% от световния ванадий. Русия също така доставя 10% от световния никел, 4% кобалт и над 3% мед.

Според доклад на Геоложката служба на САЩ от 2018 г. е вероятно Украйна да остане един от водещите световни производители на манганова руда, титанова руда и титанова гъба. В еквивалентния доклад за Русия се отбелязва, че страната е световен лидер по отношение на много метали и промишлени минерали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 2 години
Русия отдавна се похвали с превземането на неоновите заводи в южна Украйна, които са били една главна цел за похищаване. Иначе е ясно - искат си няколкото области, републики, които да възсъединят, Азовско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
И от тук всички подкрепящи агресията на Путин нито един път не чух какво ще прави Путин като превземе Украйна ? Ще назначи някъде кмет в Киев и ще остави 20 хилядна войска да пази ?!?! Кмета ще го очеткат на втория ден. А останалите градове ? Ще му трябват 500 хиляди човека да управлява. А кой ще ги храни ? Икономика ? Долари откъде ? Ще мизерства целия руски народ ? Най-много да му спретнат някоя Ленинска революция. Утопиите на *** са неизпълними. Не знам кой го подхлъзна така лошо. Нещо много важно !!! САЩ нямат за цел да приключи бързо тази война ! Ако имаха досега да са подарили ракети на украинците. Сега ще им дават на час по лъжичка така,че никой да не победи а руснаците да бъдат изтощени икономическа. Елементарен гамбит ! Путин вместо да беше гонил Гари Каспаров да го беше извикал на помощ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Естествено ! Това беше целта на САЩ. Да вкарат втори Афганистан на Русия и тя да фалира. Може да не е след месец-два но до 2-3 години и е в кърпа вързано. Лошото е ,че умират невинни. Още по лошото е ,че ботокса сам падна в капана. Как си мисли Путин,че ще победи ? Да , превзема градовете в Украйна и после какво прави ? Той вече е създал 5 милиона партизани и някои от тях вече са радикализирани (загубили деца,жени,близки). Как ще управлява ? Ще прави 40 милиона в концлагер ? Ще ги избие всичките ? Путин няма добър ход. Всъщност има само един и то трябва да го направи сега. Изтегля се откъдето е дошъл и плаща щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
За ядрените оръжия ... гласят ги в момента. Аз очаквам калпав монтаж на ядрена ракета в Украйна насочена към Москва.... въпрос на време. И естествено има хора да се вържат на това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
Това си е за Оскар. Къртят мивки из целия свят. На мястото на звездичките : wwwhttps://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=AtjN2S2AjN0&t=3sОскар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мечттай, мечтай копейник за разбит и обедняващ запад, те и други мечтаха, а се случи точно обратното. Впеочем да ви в честита новата средна заРплата от няма и 500 лв, новата мин.заплата от 150 лв и новата средна пенсия от 140 лв. А още е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Юристката, айде, мила. По-полека. Опитваш се да коментираш неща извън компетенцията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите. Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза.". Ей, толкова тежка отрицателна селекция, наистина, не се прави бързо. Ала гледам, има ефект: Вече, вместо неадекватното поведение и политика, някои взеха да обвиняват санкциите. Да, ама те не възникват сами по себе си, тях хора ги измислят, нали? Та, ето го Ефектът: Искахте разбит и обедняващ Запад?- ИМАТЕ ГО. САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ (такъв). Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още