IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна отново отложи прогнозите за лихвени покачвания

Възможността за агресивно затягане на паричната политика вече бе отписана от пазарите миналата седмица

19:54 | 28.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите отново отложиха прогнозите си в понеделник за лихвени покачвания от големите централни банки, докато западните страни продължиха да налагат санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна, пише Ройтерс. Това доведе до нова вълна от несигурност за световните икономически перспективи.

Възможността за агресивно покачване на лихвите, прогнозирано за банки като Федералния резерв, Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), вече бе отписана от пазарите миналата седмица.

Тези очаквания допълнително намаляха в понеделник, като паричните пазари все повече залагат, че ЕЦБ ще действа по-късно, отколкото рано, тъй като по-строгите санкции срещу Русия, включително изключването й от финансовата система SWIFT, ще навредят на икономиката на еврозоната.

Миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн посочи, че войната в Украйна може да свие икономиката на еврозоната с 0,3-0,4% тази година.

Затова и сега очакванията на пазарите са през септември европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта, докато първоначалните очаквания бяха това да се случи през юни.

Прогнозите са за повишения от общо 30 базисни пункта до края на годината, или това са три повишения в размер на 10 базисни пункта. Това е понижение спрямо очакванията от миналата седмица за 35 базисни пункта повишение и за 50 базисни пункта само пред няколко седмици.

„Логично е вероятността от лихвени повишения в Европа и САЩ да намалее“, каза старшият лихвен стратег в ING Антоан Буво. „Все още е твърде рано да се оцени икономическото влияние на сегашната криза, но ефектът върху растежа ще бъде негативен, просто не знаем с колко точно“, допълни Буво.

Търговията на щатските борси предполага, че Фед е напът да започне серия от лихвени повишения през март с увеличение от 25 базисни пункта на показателя. Вероятността от по-агресивен ръст от 50 базисни пункта се сви до 10% спрямо миналата седмица, когато вероятността бе на ниво от 20%, сочат данните на CME.

Заседанието на централната банка в Канада в сряда може да покаже как западните централни банки оценяват възможния ефект от руската атака над Украйна върху перспективите за инфлацията и растежа.

Масово очакванията са канадският регулатор да увеличи лихвите с 25 базисни пункта, което ще е първото увеличение от октомври 2018 г. Такива са очакванията и за АЦБ, докато залозите за 50 базисни пункта ръст вече бяха отписани.

Големите централни банки са поставени пред трудно изпитание, тъй като високата инфлация налага по-затегната парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е ето ,финансова дисциплина не могат на наложат заради тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още