IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходовете на Русия в Украйна може да затруднят следващите стъпки на Фед

Опасенията за растежа може да забавят темпа на лихвени покачвания, но е възможно ускорената инфлация да принуди Фед да стане по-агресивен, смятат икономисти

22:10 | 23.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите за покачване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ може да станат по-неясни, ако Русия продължи да "навлиза" в Украйна, пише CNBC.

Причина за това е, че напрежението в Европа увеличи цената на петрола и бензина – горива, които са водеща покупка за много американци, а именно американският потребител е този, който задвижва около 70% от икономиката на страната.

Цената на петрола и други суровини се повишава заради опасения от ходовете на Русия и наложените след тях санкции от редица страни от запада, включително САЩ. В момента има страхове, че това би могло да доведе до свиване на доставките на суровините – Русия е най-големият износител на пшеница и паладий, а освен това е и голям играч на пазара на никел, алуминий и други метали.

„Основно всичко е заради петрола, не толкова заради пшеницата, паладия или никела“, каза главният икономист в аналитичното звено на Moody’s Марк Занди. „Цената на петрола вероятно се е увеличила с 10-15 долара за барел заради конфликта..., това би могло да добави около 30-40 цента на барел за  безоловния. Това е около половин процентен пункт увеличение на годишната потребителска инфлация, която вече е на ниво от 7,5%. Според мен това наистина усложнява усилията на Фед да озапти инфлацията и да се върне на нива на пълна заетост“, каза експертът.

Инфлация Инфлация

Източник: Bloomberg

Според икономистите основно цената на петрола ще определя политиката на Фед. Поскъпващото „черно злато“ е на първо място двигател на инфлацията и може евентуално да стане дезинфлационен фактор, ако се ускори и задържи, свивайки икономическия растеж.

Според енергийни анализатори, ако Русия предприеме пълномащабна военна инвазия в Украйна, това би могло да увеличи цените още повече.

"Това прави нещата много по-сложни. Има сценарий, в който ударът върху растежа става по-съществен. Има и сценарии, при които покачването на цените не е толкова вредно за ръста и подхранва инфлацията“, каза главният икономист в JPMorgan Брус Касман.

Според него Фед ще продължи с плановете си да увеличи лихвите на заседанието си през март. Той пргонозира още шест лихвени повишения през годината.

Точно тук перспективите пред Федералния резерв стават неясни. От една страна, опасенията за растежа биха могли да забавят темпа на покачване на лихвите. От друга страна, според икономисти Фед може да стане още по-агресивен, ако види, че инфлацията се ускорява рязко.

Според Занди от Moody’s фокусът на Фед в момента е съсредоточен върху озаптяването на инфлацията, която е много по-висока и устойчива от очакчваното. Според него има малък шанс цената на петрола да дотигне 150 долара за барел.

„Определено смятам, че днес петролът е с около 30% над средното си ниво от четвъртото тримесечие. Ако се придвижи към 75%, 100% увеличение, което ще се равнява на 120 до 150 долара за барел, тогава вярвам, че има достатъчно щета, която ще има негативно влияние върху световния растеж“, смята Касман.

Според него тези движения няма да променят плановете на централната банка на САЩ да започне да повишава лихвите през март. „Това, къде ще бъдем след три или четири месеца, ще зависи дали цените ще продължат да се покачват и какво ще е тяхното влияние върху растежа“, смята експертът, който прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще се увеличи със средно 3,6% тази година.

Според Касман Фед не е свикнал да увеличава лихвите в периоди, когато цената на петрола се покачва. „Това определено усилва натиска. До степен, до която растежът не е засегнат, ускорилата се инфлация, сама по себе си, се превръща в средносрочен проблем“, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на пари в САЩ. Допусканата държавна парична грешка е водещата причина за инфлацията в САЩ. The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на пари. Ако се прилагаше благодатен подход за емитиране на пари в САЩ, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още