IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх, но и надмина очакванията

Индексът на потребителските цени е нараснал със 7,5%, което е сигнал за влошаващите се инфлационни перспективи

16:48 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kathryn Gamble/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kathryn Gamble/Bloomberg

Мрачните прогнози на икономистите за покачването на цените в САЩ се сбъднаха. През януари инфлацията в страната се е ускорила до 7,5% на годишна база, показват данните на министерството на труда, цитирани от CNBC.

Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, които бяха за увеличение в размер на 7,2 на сто.

Резултатът е сигнал за влошаващите се инфлационни перспективи, които затвърждават вероятността от значителни лихвени повишения от Фед през тази година.

Извън цените на храните и волатилния газ, индексът е нараснал с 6% спрямо очакванията за 5,9% увеличение.

Месечното повишение също е надминало очакванията – инфлацията се е ускорила до 0,6% на месечна база спрямо прогнозите за 0,4% ръст. Основната инфлация се е ускорила с най-бързия си темп от август 1982 г.

Най-голямо увеличение е отчетено в цената на мазута, която се е покачила с 9,5% на месечна и с 46,5% на годишна база. При енергията поскъпването е било в размер на 0,9% на месечна и 27% на годишна база.

Разходите за превозни средства - един от най-големите двигали на инфлацията, която започна да се ускорява през пролетта на 2021 г. - са останали без промяна за новите модели, но са се увеличили с 1,5% спрямо декември за автомобилите и камионите втора употреба. Увеличението при двете категории е било в размер на съответно 12,2% и 40,5% за година.

Разходите за настаняване са нараснали с 1,3% спрямо предходния месец. Това е най-бавното покачване от август 2021 г. На годишна база увеличението е в размер на 4,4 на сто.

Храните са поскъпнали с 0,9% спрямо декември и със 7% спрямо януари 2021 г.

Друг доклад на министерството на труда показа, че молбите за помощи при безработица в САЩ в седмицата до 5 януари са били 223 хил. броя, което е спад от 16 хил. броя спрямо предходната седмица. За сравнение – очакванията бяха за ръст до 230 хил. заявления.

Четириседмичната пълзяща средна, която показва седмичната волатилност, е достигнала 253 250 броя. Това е спад от 2 хил. броя спрямо предишния среден резултат.

Данните за предходната седмицата са ревизирани от 255 хил. молби до 255 250 заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още