IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Възможно е Фед да повиши лихвите до над 2%, за да ограничи инфлацията

Централната банка трябва да повиши лихвата със сто базисни пункта до 1 юли и да започне да намалява баланса си през второто тримесечие, смята той

22:21 | 17.02.22 г. 4
<p>
	Председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че понижаването на инфлацията може да наложи централната банка да надхвърли неутралната целева лихва, която той вижда на ниво от около 2%, предава Bloomberg.

„Ако искаме да подложим инфлацията на натиск към понижаване, трябва да стигнем до неутралното, дори отвъд неутралното ниво“, коментира Булард по време на събитие, организирано от Колумбийския университет и SGH Macro Advisers в Ню Йорк в четвъртък. „И мисля, че това е голямо мое притеснение – ние не сме наистина в позиция да направим това сега, но трябва да стигнем до позиция да го направим“ в случай, че инфлацията не стане по-умерена, както очаквахме, допълни Булард.

Той повтори мнението си, че Фед трябва да повиши лихвата със сто базисни пункта до 1 юли и да започне да намалява баланса си през второто тримесечие в отговор на най-бързата инфлация от 40 години.

Дори с тези повишения Фед ще бъде доста под равнището, което Булард смята за неутрално, докато колегите му от Федералната комисия по отворения пазар смятат 2,5% за дългосрочна целева лихва, показаха средните им прогнози през декември.

Ръководителите на Федералния резерв стигнаха до извода през януари, че ще започнат да повишават лихвите скоро спрямо почти нулевото им равнище в момента и са разтревожени от продължаващата инфлация, която оправдава по-бърз темп на затягане, показаха протоколите от заседанието на 25 и 26 януари, публикувано в сряда.

Макар че ръководителите на Фед очакват инфлацията да е около 2,6% тази година, Булард смята, че те трябва да са подготвени за продължителни ръстове на цените.

„Трябва да управляваме риска, че инфлацията може да не отслабне, както някои хора вероятно се надяват“, каза Булард.

„Сега сме изправени пред по-голям риск от цяло поколение насам инфлацията да излезе от контрол“, коментира той. „Един от сценариите може да е… нова изненада, която ни връхлита и която не можем да очакваме в момента, и тя да ускори инфлацията още повече. Това е ситуация, която искаме… да гарантираме, че няма да се случи“, допълни ръководителят на Фед.

Според Булард предстоящата промяна в политиката не трябва да се възприема като опит за ограничаване на пазарите и на икономиката.

„Това не е затягане на политиката. Не позволявайте на никой да ви казва, че това е затягане на политиката. Това е оттегляне на благоприятната политика, което ще бъде сигнал, че поемаме сериозно отговорността си“, изтъкна Булард.

Очакванията на пазарите за повишаване на лихвите се охладиха през последните ден-два, особено след публикуването на протоколите от януарското заседание на Фед.

Сега трейдърите очакват повишение от 25 базисни пункта през март, след като преди това прогнозираха ръст с 50 базисни пункта, сочат данни на CME. Вероятността от седем повишения намаля в четвъртък до 43%, след като достигна близо 70% по-рано през седмицата, отбелязва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Малииииииии, инфлацията се стресна и се скри под кревата. С 2% лихва ще бориш 8% инфлация, яко ! С гол *** таралежи ще мачкаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ми те са ги вдигали до горе долу толкоз.В началото на осемдесетте.Пък един друг (колос с глинени крака) го отнесе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И 20% няма да им стигнат! Нищо, колкото повече (отлагат), толкова повече (ще ги отнесе!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още