IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да повиши лихвите 3-4 пъти тази година, но няма конкретен план

Не сме поели по определен път, ще позволим на данните да ни покажат доколко увеличението е подходящо, каза гуверньорът на Фед в Атланта Рафаел Бостич

21:26 | 09.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ може да увеличи лихвите няколко пъти тази година – между три и четири пъти, но централната банка на страната няма конкретен план. Това посочи гуверньорът на Фед в Атланта Рафаел Бостич, цитиран от CNBC.

Бостич изрази по-малко агресивна позиция от тази на пазарите. „По отношение на лихвите към момента предвиждам три [увеличения] за тази година. Малко клоня и към четири, но ще видим как ще реагира икономиката, докато правим първите стъпки в първата част на годината“, каза Бостич.

Към момента пазарът е в очакване на поне пет или дори шест лихвени повишения в размер на 25 базисни пункта. Bank of America наскоро прогнозира седем увеличения, докато центрланата банка се бори с рекордно високата инфлация.

В скорошно интервю за Financial Times Бостич събра погледите на инвеститорите, след като посочи, че първото повишение може да е размер на 50 базисни пункта. Фед намекна, че вероятно ще увеличи лихвите за пръв път от повече от три години през март.

„Лично аз смятам, че има по-голяма възможност за увеличение от 25 базисни пункта, но искам всички да разберат, че всеки вариант е възможен и не искам хората да смятат, че сме поели по конкретен път по отношение на това как трябва да се движат лихвите в бъдеще. Ще позволим на данните да ни покажат доколко увеличение от 50 или 25 базисни пункта е уместно“, увери централният банкер.

В четвъртък предстои да бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ. Очакванията са потребителските цени да са нараснали с 0,4% на месечна база през януари и със 7,2% на годишна база, според Dow Jones. Бостич обаче е по-притеснен за месечното ускоряване на показателя.

Пазарът е в очакване и на това колко бързо ще бъде свит балансът на Фед. По думите на Бостич може свиването да е агресивно в ранния си стадий.

„Смятам, че наистина трябва да търсим начини да премахнем излишната ликвидност, която пазарът ни показа, че съществува, за да може да решим как трябва да изглежда балансът на фона на затягането на политиката ни“, коментира Бостич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Все още САЩ прилагат грешен основен метод за емисии на долари. Местната проява на разпространената в света държавна парична грешка поразява националното стопанство. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация и други щети. Поразени са бедни и богати. The Federal Reserve System няма капацитет да прекрати инфлация и други щети от паричната грешка. Всички са жертви на държавната неправилност при емисии на пари. Ако се прилагаше правилен основен метод за емисии на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове.Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. В съответната държава, въвеждането на правилен основен метод за емисии на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Фед може да повиши лихвите 3-4 пъти тази година, но няма конкретен план == Искат, ама нямат желание..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още