Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Мрачните прогнози на икономистите за инфлацията в САЩ се сбъднаха

Покачването на цените в страната достигна близо 40-годишен връх през декември

Мрачните прогнози на икономистите за инфлацията в САЩ се сбъднаха

Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Мрачните прогнози на икономистите за ръста на инфлацията в САЩ се сбъднаха. Индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември, сочат данните на министерството на труда, цитирани от CNBC.

Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх. Увеличението на месечна база е в размер на 0,5%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха инфлацията да се забърза до 7% на годишна база и до 0,4% спрямо ноември.

Инфлацията, изключваща волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила до 5,5% на годишна и до 0,6% на месечна база. За сравнение – очакванията на експертите бяха за съответно 5,4% и 0,5% ръст на показателя. Това е най-бързото покачване на измерителя от февруари 1991 г.

Жилищните разходи, които включват тези за наем и битови сметки и представляват около една трета от общия обем разходи, са нараснали с 0,4% за месеца и с 4,1% за годината. Това е най-бързото покачване от февруари 2007 г.

Цената на използваните превозни средства – основен компонент на ускоряващата се инфлация в пандемията – е нараснала с 3,5% през декември. Причина за това са проблемите с веригите на доставки, които свиха производството на нови превозни средства. Така повишението на годишна база е достигнало 37,3%.

Изненадващо, енергийните цени са намалели през месеца с 0,4%, след като мазутът поевтиня с 2,4%, а бензинът – с 0,5%. На годишна база обаче измерителят е нараснал с почти една трета, което включва и 49,6% ръст в цената на бензина.

Представителите на Федералния резерв следят зорко данните и основно очакванията са лихвените проценти да бъдат повишени три пъти тази година. Банкерите от Фед смятат, че основен принос за ускоряващата се инфлация имат проблеми, свързани с пандемията, при които недостигът на работна ръка е довел до празни рафтове в магазините и проблеми с доставките.

Данните за инфлацията бяха едни от най-дългоочакваните тази седмица, заедно с изслушването на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, което се състоя във вторник. Тогава управителят на централната банка заяви, че ще се предприемат мерки, за да се озаптят покачващите се цени. На своето последно за 2021 г. заседание през декември представителите на централната банка отговориха на очакванията на пазара и взеха решение да прекратят по-бързо своята пандемична програма за изкупуване на облигации.

Но Протоколите от заседанието, публикувани миналата седмица, внесоха известен смут сред инвеститорите, тъй като намекнаха за по-бързо от очакваното затягане на паричната политика на страната. По време на изслушването си във вторник Пауъл разсея опасенията, като заяви, че банката е „далеч“ от всичко, което е близо до рестриктивна парична политика.

Покачването на цените е проблем за всички страни по света. Централните банки търсят начини да се справят с инфлацията, като използват различните инструменти на паричната политика. Някои от тях вече обявиха, че ще започнат затягане на паричната си политика чрез повишаване на лихвените равнища и прекратяване на покупките на активи по различни пандемични програми.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до нов исторически рекорд от 5,0% през декември 2021 г.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Щатската икономика е започнала годината с по-голямо понижение от обявеното