IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да започне да повишава лихвите по-рано от очакваното

В протоколите след декемврийското заседание на централната банка не се посочва конкретна дата за начало на вдигането на лихвите

23:10 | 05.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Представители на Федералния резерв смятат, че засилването на икономиката и ускоряването на инфлацията може да доведат до по-ранно и по-бързо повишаване на лихвите от предишните очаквания, като някои ръководители подкрепят също свиване на програмата за изкупуване на активи скоро след това, предава Bloomberg.

„Участниците като цяло отбелязаха, че предвид индивидуалните им прогнози за икономиката, трудовия пазар и инфлацията, може да е оправдано по-скорошно и по-бързо повишаване на лихвите от първоначалните очаквания на участниците“, става ясно от публикуваните в сряда протоколи от заседанието на 14 и 15 декември на Комисията за отворения пазар (FOMC) на американската централна банка, който определя паричната политика.

„Някои участници отбелязаха също, че може да е уместно да започнем да намаляваме размера на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв относително скоро след началото на повишаване на федералните лихви“, става ясно още от протоколите.

В края на заседанието през декември FOMC обяви, че ще забави програмата за изкупуване на облигации на Фед повече от очертаното на предишното заседание в началото на ноември, като се позова на рисковете от инфлацията. Новият график предвижда банката да приключи с покупките през март.

Прогнози за лихвите

Ръководителите на Фед са били единодушни и в очакванията си, че ще трябва да започнат за повишават лихвите тази година, според анонимни прогнози, публикувани след заседанието. Това беше промяна спрямо предишните прогнози през септември, които показаха, че FOMC е поравно разделена по въпроса.

Протоколите не дават ясни указания кога ще започне повишаването на лихвите след почти две години на почти нулеви лихви по заемите.

На пресконференция след заседанието през декември председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че данните за инфлацията налагат промените. Цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали с 6,8% за 12-те месеца до ноември, показаха данни на Министерството на труда. Това е най-бързият ръст от близо четири десетилетия.

Въздействието на омикрон

Растящите цени на жилищата, по-повсеместния ръст на заплатите и по-продължителната блокада на глобалните вериги за доставка, „която може да бъде задълбочена от появата на варианта омикрон“, предизвика промени в прогнозите за инфлацията на ръководителите, става ясно от протоколите.

„Участниците считат, че подходящият момент за свиване на покупките на активи вероятно ще бъде по-близо до повишаването на лихвите в сравнение с предишния опит на комисията“, се казва още в протоколите.

Освен това „някои участници смятат, че значително свиване на покупките на активи може да е уместно по време на процеса по нормализация“.

Все още има около 4 млн. по-малко работещи американци, отколкото преди началото на пандемията. Безработицата намаля до 4,2% през ноември, доста под пика си от 14,8% през април 2020 г., но все още е над нивото от 3,5% през февруари 2020 г.

„Признавайки, че максималното ниво на заетост наред със стабилност на цените може да се развие с времето, много участници казват, че американската икономика постига бърз напредък към целта на комисията за максимална заетост“, става ясно от протоколите. „Редица участници смятат условията на трудовия пазар за вече съответстващи на максимална заетост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Това за лихвите какво може да направят го говорят вече 1 година и ще го говорят още доста дълго, защото няма да ги вдигнат. Или дори да приемем, че ги вдигнат на 0,25 това е смешно, защото инфлацията се бори с лихвен процент по - висок от инфлацията, така че да борят инфлация от 7% със лихвен процент 0,25 е все едно да гасиш пожар с детски воден пистолет. Така че в крайна сметка прекалено много внимание обръщат пазарите и медиите на блъфовете и лъжите, които бълват централните банки. Не знам колко по - очевидно трябва да стане, че и долара и еврото ги чака съдбата на турската лира. И накрая информацията от тази статия е от втората част на декември, така че не би трябвало да бъде "новина". Днес или утре ФЕД има среща и ще обяви посля някаква информация, която очаквайте да бъде като миналата (може да направим нещо, ще видим, кот доди, споко)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Фед може да започне да повишава лихвите по-рано от очакваното == за да е скъп долара, година след година, клизма след клизма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още