Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пауъл обяви война на инфлацията: Ще използваме инструментите си!

Икономиката се възстановява с най-бързия си темп от години насам, но все още има предизвикателства, смята гуверньорът на Федералния резерв

Пауъл обяви война на инфлацията: Ще използваме инструментите си!

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Тъй като цените в САЩ продължават да се покачват, председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл обяви война на инфлацията. „Знаем, че високата инфлация се отразява негативно", заяви председателят на Фед в предварително публикуван вариант на речта си, планирана за вторник пред сенатска комисия.

Федералният резерв е силно отдаден на целта си за постигане на пълна заетост и на ценова стабилност. Това посочва още Пауъл в своето изказване.

Още по темата

По-късно във вторник предстои Пауъл да бъде изслушан заради номинацията му за втори пореден четиригодишен мандат начело на Фед. „Ще използваме нашите инструменти, за да подкрепим икономиката и силния пазар на труда и за да предотвратим застояването на ускорилата се инфлация“, посочва гуверньорът в своята реч.

На пазарите се спекулира, че Фед може да инициира обрат в лихвените проценти още през март и да предприеме действия срещу силното покачване на цените. През ноември инфлацията в САЩ се повиши до 6,8% - най-високата стойност от 1982 г. насам. Експерти, анкетирани от Ройтерс, очакват данните за декември, които ще бъдат публикувани в сряда, да покажат ускоряване до 7,0%. Инфлацията се подхранва от проблемите с доставките, породени от кризата с коронавируса, недостига на материали и рязкото повишаване на разходите за енергия.

„В навечерието на пандемията американската икономика се радваше на 11-тата си година на експанзия, най-продължителния период досега. Безработицата бе на 50-годишно дъно и икономическата подкрепа достигаше до тези, които най-много се нуждаеха от нея. Никакви финансови или икономически дисбаланси не застрашаваха продължаващия ръст. Но тази привлекателна картина се преобърна от днес за утре, когато вирусът започна да върлува по света“, каза Пауъл.

Още по темата

Той заяви, че първоначалното свиване е било най-бързото и дълбокото досега, но „проблемът е можело да бъде по-голям“. „Във Федералния резерв използвахме пълния обем от инструменти на [паричната политика]. Действахме бързо, за да възстановим жизненоважните кредитни потоци към домакинствата, общностите и бизнеса и да стабилизираме финансовата система“, каза Пауъл, като допълни, че общите усилия, доставките на ваксини и американската издържливост са допринесли за началото на исторически силно възстановяване.

„Днес икономиката се възстановява с най-бързия си темп от много години насам и пазарът на труда е силен, но както винаги, предизвикателствата остават“, каза още управителят на централната банка.

Според него икономиката след пандемията ще е по-различна в някои отношения и затова паричната политика трябва да има една по-всеобхватна и насочена към бъдещето визия. "Ще продължим да бъдем бдителни за нови и нарастващи заплахи“, категоричен е Пауъл.

"Федералният резерв работи за всички американци", подчерта Пауъл, който ръководи Фед от началото на февруари 2018 г. Той заяви, че се придържа към принципите на прозрачност и ясна комуникация и активно търси взаимодействие с парламентаристите: "Обещавам да продължа тази практика, ако бъда утвърден за още един мандат".

Президентът Джо Байдън номинира Пауъл за още един четиригодишен мандат. Така републиканецът трябва отново да бъде утвърден на поста от Сената. В рамките на този процес той ще трябва да отговаря на въпроси пред членовете на банковата комисия.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Търсенето в Германия не се огъна пред несигурността и инфлацията