Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд

Енергията отново е основен двигател на растежа на цените в зоната с единна валута

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната достигна нов исторически рекорд за групата на страните с единна валута, с което се противопоставя на очакванията за забавяне и усложнява задачата на представителите на Европейската централна банка, които настояват, че сегашният ръст е временен.

Инфлацията се е ускорила до 5,0% през декември, сочат предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 4,9%, а икономисти в проучване на Bloomberg очакваха равнище от 4,8%.

 

 

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре, а за последно прагът от 3%, който бе отчетен през август, бе преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо целта на Европейската централна банка за инфлация от около 2%.

Основният тласък на потребителските цени през декември отново се дължи на енергията, която поскъпва с 26%. Темпът на растеж на цените все пак леко се забавя, тъй като през ноември енергията поскъпна с 27,5%.

Темпът на увеличение на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ е доста по-слаб – 3,2%, но пък се ускорява с 1 пр.п. спрямо предишния месец.

При цените на неенергийните индустриални стоки също се наблюдава ръст – до 2,9% спрямо 2,4% през ноември.

При услугите ръстът е до 2,4%, забавяйки темпа си спрямо 2,7% през предишния месец.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, запазва нивото си без промяна спрямо ноември – 2,6%.

Макар че Европейската централна банка очерта излизане от стимулите, които стартира в началото на пандемията, по-агресивно затягане на паричната политика от други големи централни банки накара някои нейни представители да призоват за по-твърда позиция, припомня Bloomberg.

Председателят Кристин Лагард заяви миналия месец, че инфлацията вероятно ще остане висока в краткосрочен план, преди да се забави през 2022 г. и да остане под целта от 2%. Тя заяви, че увеличение на лихвите няма да бъде правилен отговор на сегашния ценови растеж отчасти защото ефектите му ще бъдат усетени по-късно, когато натискът така или иначе вече ще е облечен.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка ще осигури подкрепа за фирмени заеми за износ