IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Украйна поставя подобряващите се перспективи за еврозоната под риск

Търговските взаимоотношения между Русия и Украйна и еврозоната са ограничени, то загубата на доверието и високите цени може да свият възстановяването

21:32 | 25.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на доверието в икономиката на еврозоната е поставено под риск, след като руската инвазия в Украйна увеличи несигурността относно перспективите, пише Bloomberg.

Измеритeлят на доверието на Европейската комисия (ЕК) е нараснал до 114,0 пункта през февруари спрямо януарските 112,7 пункта, надминавайки очакванията. Данните са събрани до 18 февруари и не отразяват най-скорошните събития в Украйна.

Еврозоната Еврозоната

Източник: Bloomberg L.P.

Ескалацията на конфликта избута цената на суровия петрол, който достигна 7-годишен връх. В четвъртък суровината поскъпна до най-високото си ниво от 2014 г. насам, минавайки прага от 100 долара за барел, като за кратко достигна и 105 долара за барел. Повишението допълнително ще ускори вече рекордната инфлация в икономика, която страда от недостигна на доставки и продължаващите пандемични ограничения.

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупредиха, че шокът от сиутацията в Украйна помрачава перспективите. Въпреки че търговските взаимоотношения между Русия и Украйна и 19-е членки на еврозоната са ограничени, то загубата на доверието и високите цени може да свият възстановяването.

Данните в петък показаха, че икономиката на Германия се е свила с 0,3% през четвъртото тримесечие. Германската централна банка (Бундесбанк) прогнозира – още преди нарастването на напрежението в Украйна - че страната може да е изпаднала в рецесия през първото тримесечие на 2022 г.

Инфлацията във Франция се е ускорила повече от очакваното през февруари, след 21% годишен ръст на енергията.

Предстои следващата седмица да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
При всякаква лихвена политика, Европейската централна банкане може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от лошия начин за емитиране на евра. Накратко за ситуацията: Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за инфлацията в еврозоната. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на евра е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да бе мама му стара ... ковида таман си отиваше , сега друго ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ситуацията в Украйна поставя подобряващите се перспективи за еврозоната под риск == на крива ракета космоса и пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още