IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на Русия изстреля цената на петрола над 100 долара за барел*

Прогнозите на икономистите са, че високата цена на "черното злато" ще се задържи и през следващото тримесечие

10:07 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световният бенчмарк Брент поскъпва над 100 долара за барел в четвъртък, след като Русия атакува няколко града в Украйна и опасенията за нарушен износ на енергия нараснаха, пише Bloomberg.

Сортът поскъпва с 6,43%, или 6,23 долара, до 103,07 долара за барел, което е най-високото ниво от 2014 г. насам.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 5,972%, или 5,5 долара, до 97,6 долара за барел.

Руският държавен глава Владимир Путин анонсира военна операция в Украйна и предупреди останалите държави да не се намесват, защото това би довело до "последствия, които никога не са виждали". Руският президент мотивира тази операция с необходимостта да бъдат защитени гражданите на Източна Украйна.

Малко след началото на военната операция на Русия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски се обърна в емоционално обръщение на руски език към руснаците "не като президент, а като гражданин на Украйна". В него той коментира, че образът на Украйна, който се гради в руските медии, е съвсем различен от реалността.

Русия е ключов доставчик на енергия за световните потребители. Европа разчита на Москва за около една четвърт от доставките си на петрол и около една трета от доставките на газ.

Ескалацията изплаши играчите на пазарa, който вече е подложен на голямо напрежение. Производителите на петрол не могат да смогнат със силното възстановяване на търсенето. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+, водени от Саудитска Арабия се затрудняват с възстановяването на предлагането, заради което някои пазарни играчи предупреждават за възможността от изключително затегнат пазар.

„Допълнителната ескалация избута цената над прага от 100 долара“, каза ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън. "Сега пазарът на петрол ще изчака, за да види как ще реагират западните държави на действията на Русия. В резултат на това може да видим още волатилност на пазара, заедно с необходимостта от по-голяма рискова премия“, коментира експертът.

Очакванията са цената на „черното злато“ да е средно 110 долара за барел през второто тримесечие, докато напрежението в Украйна продължава да ескалира, посочиха от JPMorgan Chase & Co. седмица преди най-скорошните събития в Европа. Според банката високите цени ще се задържат и през следващото тримесечие, преди да намалеят до средно 90 долара за барел към края на годината.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да използва извънредните доставки на петрол в координация със съюзниците си, за да облекчи удара от резкия ръст в цените, предизвикан от ходовете на Русуя. По-рано през седмицата Белият дом съобщи, че ще наложи санкции на Москва.

Връщането на цената на петрола към трицифрена сума отразява как световната икономика се връща към нормалното след пандемията по-бързо, отколкото може да осигури достатъчно предлагане на суровини.

„Докато търсенето се връща на предпандемични нива, предлагането преминава през труден период“, каза световният ръководител по пазарни анализи във Vitol Group Джовани Серио.

Освен на петрол Русия е голям износител и на алуминий и пшеница. Увеличаването на цените на редица суровини допринася за ускоряването на инфлацията до най-високите ѝ нива от десетилетия, принуждавайки централните банки да се замислят за фаза в паричната политика, която би могла да навреди на възстановяването.

„Цената на „черното злато“ продължава да се покачва и достига нива, които са неприятни за потребителите по света“, каза ръководителят в отдела по пазара и индустрии в Международната агенция по енергетика Торил Босони, според когото пазарът е „изключително затегнат“.

Междувременно цената на златото удари най-високото си нииво от над година. Спот цената на ценния метал се повишава с 2,1% до 1949,93 долара за тройунция, което е връх спрямо януари 2021 г.

Цената на алуминия също скочи до рекордно ниво в четвъртък сутринта в Лондон, задминавайки пика си от 2008 г. Металът поскъпва с 2,9% до 3388 долара за тон.

* Към 9:43 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още